Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

Goranci funkcioniraju u Zajednice srpskih opština, za njih ne postoji Republika Kosovo
GORANCI GORE, IPAK GORANCI A NE BOŠNJACI
Autor: Ismet Azizi
Objavljeno: 11. December 2014. 01:12:00
Uzaludni su bili napori bošnjačkih lidera sa Kosva, ali nekih djelova Balkana, da u bošnjačkom korpusu inkorporiraju i goranski etnitet iz Gore, ipak su ostali Goranci, ali ne i Bošnjaci, što je i za mnoge normalna stvar.

Ismet AZIZI: Bio je uzaludan višegodišnji napor političkih lidera Kosova da Goran(c)e inkorporiraju u institucije Republike Kosova. Oni ni u jednom trenutku se nisu dvoumili, a i dan-danas su ostali dio Republike Srbije.
Goranci Gore, na teritoriji koja se nalazi na samom jugu Kosova ne priznaju kosovsku realnost, odnosno za njih ne postoji Republika Kosovo. Goranci žive i rade pod pravnom sistemu i institucijama Srbije. Osamdeset procenata ove populacije u različitim oblicima dobija lične dohotke iz Srbije. Škole funksioniraju bez ikakvih problema a finananciraju se iz budžeta srpskog sistema.
Goranci ili Gorani su poseban južnoslavenski narod u području Gore, na sjevernim obroncima Šar-planine i tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije. Zbog udaljenosti ovoga područja od glavnih putnih pravaca, još uvijek su u velikoj mjeri očuvani elementi govornog jezika iz VIII stoljeća pa i elementi staroslavenskog jezika. Goranci svoj jezik nazivaju našinski, a najbliži je makedonskom jeziku ili staroštokavskom srpskom jeziku (na kojemu je pisan i Dušanov zakonik). Goranci su islamske vjeroispovjedi. Prva džamija u selu Mlike sagrađena je još 688. godine po hidžri a na starim temeljima je natpis da je Ahmed-aga Pir obnovio džamiju 1238., što svjedoči i tarih džamije u Mlikama.

Postoji problem njihovog izjašnjavanja. Na kraju krajeva je elementarno osnovno pravo svih građana da se izjašnjavaju onako kako se oni osjećaju. Ali problem goranske manjine Gore je sasvim drugačija.

Bio je uzaludan višegodišnji napor političkih lidera Kosova da Goran(c)e inkorporiraju u institucije Republike Kosova. Oni ni u jednom trenutku se nisu dvoumili, a i dan-danas su ostali dio Republike Srbije.

Goranci Gore, na teritoriji koja se nalazi na samom jugu Kosova ne priznaju kosovsku realnost, odnosno za njih ne postoji Republika Kosovo. Goranci žive i rade pod pravnom sistemu i institucijama Srbije. Osamdeset procenata ove populacije u različitim oblicima dobija lične dohotke iz Srbije. Škole funkcioniraju bez ikakvih problema a financiraju se iz budžeta srpskog sistema. Vranište, je jedno od najvećih sela u Gori, gdje je sjedište opštine koja funkcionira pod sistemom Republike Srbije.


Izazovi i provokacije državnim kosovskim institucijama: Gora i Goranci funkcioniraju po sistemu Republike Srbije


Oko 9 000 stanovnika ovog područja osnovu za život stiče od plata zaposlenih u sektoru obrazovanja, od opštine dobijanje “minimalce” a to su plate za radnike iz bivših institucija i javnih kompanija, zatim razna socijalna davanja te dječje dodatke koji su za kosovske okolnosti veoma visoki.


Srbin po zanimanju: Adem Hodža u Gori na četničkom zadatku
U okviru obrazovnog sistema u Srbiji ovdje rade šest osnovnih i jedna srednja škola a u kojim nastavu pohađa oko 900 učenika. Međutim, u poređenju sa obrazovanjem, njihovo zdravstvo ima više problema po pitanju opremljenosti i drugih problematika koje su prouzročene udaljenošću srpskih institucija, te zbog toga njihovi bolesnici moraju ljekarsku njegu tražiti u kosovskim/albanskim zdravstvenim ustanovama.

Goranska zajednica biće u okviru Zajednice srpskih opština

Pored lokalnih kosovskih Srba i predstavnici Goranaca su najavljivali zajedničku listu za prošle izbore. Tvrdili su i da će nakon lokalnih izbora biti sastavni dio Zajednice srpskih opština.
Vlada Srbije kao i u svim relevantnim opštinama i u Gori je imenovala privremenog predsjednika. Predsjednik privremenog organa opštine Gora, bio je imenovan Adem Hodža, koji je odmah nakon imenovanja pozvao sve Gorance da izađu na lokalnim izborima na Kosovu zakazanim za 3. novembar 2013.
Analizajrući sve okolnosti pokazuje se jasno da je cilj bio da Goranci nakon lokalnih izbora postanu sastavni dio Zajednice srpskih opština, baš zato čak do sada obrazovanje i zdravstvo Gore i funkcioniraju u okviru države Srbije.

Sve ove nastale okolnosti, ili one koje će se stvoriti u buduće, daju nam k znanju da se Zajednica srpskih opština može proširiti na južnom dijelu Kosova.Ostali prilozi:
» NOVA MUSLIMANSKA GODINA SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2017 03:54
» SJEĆAJMO SE NAŠEG GENIJA FIŠERA
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2017 03:05
» HIDŽRA
Elmedina Muftić | 20. September 2017 21:07
» GENI ZMAJA OD BOSNE U BORCU EDINA VUČELJA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 20. September 2017 19:30
» PRIBOJ - OGLEDALO BEZ ODRAZA
Larisa Karaosmanović | 18. September 2017 21:12
» POMJERENI RAZUM RIZVA BABAČIĆA
Šemso Agović | 17. September 2017 02:54
» PRAZNINA U LJUDSKOM DUHU
Avdo Metjahić | 16. September 2017 23:46
» OBMANAMA JAVNOSTI; NISTE NA BOŽIJEM PUTU!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2017 14:17
» BOŠNJAČKO „NE“ DRUŠTVENO-POLITIČKIM IRACIONALIZMIMA
Džebrail Bajramović | 15. September 2017 15:26
» VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI NA SARAJEVSKOM CRVENOM TEPIHU
Zijad Bećirević | 14. September 2017 17:04
» ŽRTVOVANJE SINA ZA DRŽAVU
Haris Hojkurić | 13. September 2017 19:46
» KAKO SU BIJELJINSKI BOŠNJACI UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU
Avdo Huseinović | 12. September 2017 22:21
» 186 GODINA OD PROGLAŠENJA AUTONOMIJE BOSNE
Emir Ramić | 12. September 2017 16:27
» BOSNA I HERCEGOVINA POD KONSTANTNIM POLITIČKIM NASILJEM SUSJEDA
Nedžad Ahatović | 10. September 2017 22:27
» VRATITI ALI PAŠU
Ibrahim Husejnović | 10. September 2017 16:00
» BAKLJA NACIONALIZMA OD VIROVITICE DO DANAS
Haris Hojkurić | 09. September 2017 13:44
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2017 16:57
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI
03. February 2015 01:31
» RASTU TENZIJE U SANDŽAKU
24. September 2014 12:43