Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ANTIDAYTON: PODIŽEMO SPOMENIK NERMINU DIVOVIĆU I POZIVAMO NA APEL!
Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 13. November 2014. 01:11:27

U vremenu srpsko-crnogorske agresije Nermin je ubijen snajperskim hicem 1994.godine na pješačkom prelazu između Zemaljskog muzeja i Filozofskog fakulteta, dok je tom prilikom ranjena njegova majka istim metkom kojim je Nermin ubijen.


S večerašnje dodjele pomoći porodici DivovićMjesto na kojem se planira podići spomen obilježje
Već godinama AntiDayton pokret, svakog 18. novembra podsjeti na kukavičko ubistvo sedmogodišnjeg Sarajevskog dječaka Nermina Divovića.

Nermin je ubijen snajperskim hicem 1994.godine na pješačkom prelazu između Zemaljskog muzeja i Filozofskog fakulteta, dok je tom prilikom ranjena njegova majka istim metkom kojim je Nermin ubijen.

AntiDayton se prije tri mjeseca odlučio na akciju podizanja spomen obilježja malom ljiljanu te unutar svog članstva skupio novac za realizaciju. Plan je da se 18.Novembra na dvadesetu godišnjicu Nerminovog ubistva, postavi i otvori spomen obilježje uz prisustvo određenog broja mališana njegovog tadašnjeg uzrasta.

Željeli smo o tome obavijestiti i Nerminove roditelje, za koje se u više navrata navodilo da su nakon Nerminove smrti otišli u Ameriku i tamo ostali da žive.

Međutim, nismo ostali pasivni nego smo nastavili potragu i tada došli do jako tužnih i neočekivanih informacija.

Nerminovi roditelji žive u Sarajevu tačnije na Bistriku i njihov život nije ni približan običnom životu građana. Nerminovi roditelji i njegova dva brata od 18 godina, od kojih jedan nosi njegovo ime, žive u 18 m2. Majka često traži milostinju od prolaznika kako bi obezbijedila jedan obrok porodici. Nakon posjete porodici, odlučili smo izaći u susret te pomoći koliko je moguće. Opet smo unutar članova AntiDayton prikupili novac koji je pristizao iz raznih zemalja kako bi im olakšali zimu koja dolazi. Na žalost to nije krajnje rješenje i porodici treba pomoć puno veća jer smještaj u kojem se nalaze nije dostojan življenja.

Večeras, posjetili smo porodicu Divović te im uručili prikupljenu novčanu pomoć tačnije 500,00 KM i prehrambenih namirnica u vrijednosi od 100,00 KM. Za Divoće, AntiDayton članovi obezbijedili su još dvije novčane pomoći od po 500,00 KM koje će im biti uručene svakih za dvadeset tj četrdeset dana.

Pozivamo vlasti, opštine, ministarstva, kantonalnu instituciju i gradsku upravu grada Sarajeva, da posveti pažnju porodici Divović. Neka se predstavnici vlasti zamisle sa svojom porodicom u prostoru od 18m2, punom vlage.

Pozivamo ih da razmotre naš prijedlog rješenja za porodicu koji će im biti dostavljen u narednim danima, te ovoj porodici obezbijede bar život u prostorijama koje to zaslužuju.

Naš cilj, otvaranja spomen obilježja rahmetli Nerminu Divoviću bit će medijski najavljen jer su trenutna dokumentacija na razmatranju u institucijama grada dok je spomen obilježje u završnoj fazi. Nadamo se da će institucije svoju proceduru uspjeti završiti na vrijeme, kako bi se 18. Novembra 2014. postavilo spomen obilježje.

Svi oni koji budu izrazili želju da pomognu porodici Divović, mogu nas kontaktirati putem fb grupe: AntiDayton Group ili kontaktirati na telefon: +387 62 222 301.

S poštovanjem,

AntiDayton
Nihad AličkovićOstali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17