Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Za neizbor dogradonačelnika Prizrena iz nevećinskih zajednica:
NAJVEĆU ODGOVORNOST SNOSE BOŠNJAČKI IZABRANI DELEGATI I ČELNICI STRANAKA NDS I DSB
Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 03. November 2014. 23:11:47
Ćerim BAJRAMI: Neko će možda na sve ovo kazati - da nije mnogo čudno što nema rješenja ovog - ipak malog - problema, kad je slična situacija sa aktuelnim političkim grčem u državi oko neformiranja nove Vlade Republike Kosova. Imalo bi tu svakako mnogo toga da se upoređuje. Međutim, ima i jedna velika razlika. Naime, iako skoro pet mjeseci poslije centralnih izbora još nije sastavljena nova Vlada, aktuelna vlada ipak funkcioniše i radi na većini predviđenih obaveza i projekata. Također, konstituisan je novi saziv Parlamenta uz verifikaciju mandata svih 120 izabranih poslanika, koji redovno primaju i svoje prinadležnosti. Na drugoj strani, u SO Prizren, kao što smo rekli, sve je potaman što se funkcionisanja vlasti tiče - “samo njega nema”. Nema, dakle, nikako dogradonačelnika u ime nevećinskih zajednica! Nit ga ima da radi svoj posao, ili da makar (bez namjere da banalizujemo stvar) prima ono što ga sljeduje!
U minuli četvrtak krajem mjeseca oktobra, bijaše sjednica SO Prizren, javno prenošena na nekim lokalnim TV stanicama, a na toj sjednici i jedna od predloženih tačaka dnevnog reda - izbor dogradonačelnika Prizrena iz nevećinskih zajednica. Uhvatih momenat prenosa tokom obraćanja g. Muse Salihija, delegata iz Demokratske stranke Bošnjaka, kako traži da se ta tačka skine s dnevnog reda - jer bošnjački predstavnici u prizrenskoj skupštini, odnosno delegati iz nevećinskih zajednica, nemaju dogovor oko prijedloga zajedničkog kandidata, koga bi trebalo izabrati. Ta tačka je nešto kasnije, odlukom većine prisutnih lokalnih predstavnika, i skinuta s dnevnog reda.

Da podsjetimo da po važećim propisima jedan od dogradonačelnika grada u opštini gdje žive pripadnici više nacionalnih zajednica, treba da bude iz redova onih nevećinskih, odnosno po najnovijem tumačenju iz nadležnog ministarstva Vlade Republike Kosova - ta funkcija pripada onoj nevećinskoj zajednici koja ima najveći broj predstavnika u lokalnim skupštinama.

Da podsjetimo i da je prošlo gotovo godinu dana od lokalnih izbora na Kosovu, a Bošnjaci sa svojih pet delegata i Turci sa svoja tri predstavnika u Skupštini opštine Prizren ne mogu postići dogovor oko prijedloga jednog kandidata koji bi imao minimum pet podrški iz redova nevećinskih predstavnika, u slučaju da svih osam delegate ovih dveju zajednica budu prisutni na sjednici Skupštine na kojoj se bira dogradonačelnik iz nevećinskih redova.

Kao što smo kazali, bošnjačka nacionalna zajednica u ovom sazivu Skupštine Prizrena ima pet delegata: dvoje njih iz Demokratske stranke Bošnjaka, dvoje iz Nove demokratske stranke, i g. Merdžan Osmani, koji je izabran sa liste CDU-a. Dok su tri kandidata iz redova turske nacionalne zajednice: dvoje iz KDTP, a jedan iz druge turske partije. Dakle, Bošnjaci u prizrenskoj SO imaju taman toliki broj delegata koliko je potrebna većina u aktuelnom sazivu da se predloži kandidat za dogradonačelnika i da se on, uz koaliciono glasanje delegata većinske PDK i AAK, izabere na mjesto koje, evo cijelu godinu dana, stoji upražnjeno, čekajući …. (?)

Da također podsjetimo da je u međuvremenu uloženo poprilično napora od strane bošnjačkih (i turskih) delegata da se iznađe prihvatljivo rješenje. Bilo je i razgovora između vrha DSB i NDS, kao i između bošnjačke političke opcije DSB i turske KDTP-a, ali – dogovora još nema. U ovaj slučaj se, po informacijama od delegeta DSB, u posljednje vrijeme uključio i OSCE, međutim, još uvijek nema konkretnog rezultata. Zapravo, nema konsenzusa između političkih opcija NDS i DSB koje imaju po dva delegata u ime bošnjačke zajednice, uz nezaobilazno potrebni dodatni kompromis sa delegatom g. Merdžanom Osmanijem.

Da podsjetimo isto tako na traženje i javno iskazivane želje predstavnika turske zajednice iz stranke KDTP - da turskoj zajednici, odnosno toj političkoj opciji i u ovom sazivu vlasti lokalne samouprave pripadne mjesto dogradonačelnika, bez obzira što ta politička opcija ima samo dva delegata, odnosno što turska zajednica ima ukupno tri.


Prizren čeka dogradonačelnika, do kada - ne znamo.
S druge strane, po kazivanju delegata DSB i djelimično od g. Merdžana Osmanija, svih pet bošnjačkih predstavnika imaju načelni konsenzus da dogradonačelnik Prizrena bude iz redova bošnjačkog naroda.
Međutim, svima je jasno da uzroci blokade mogućeg bošnjačkog rješenja ovog pitanja leže u negativnom uticaju sa više strana, a najveća blokada ipak dolazi od stranačkih vrhova NDS-a i DSB. Razlozi su u hroničnoj bošnjačkoj političkoj boljci – opštem neslaganju i liderskoj posesivnosti, a na nivou opštine Prizren u neslaganju između DSB i NDS, uz paralelne rezerve prema njima (podjednake ili malo različitije) i od strane delegata Merdžana Osmanija.

Da u ovom pravcu usput još podsjetimo i da smo u prvoj polovini ove godine imali prijedlog NDS-a da gđa Emilija Redžepi, tadašnja i sadašnja zastupnica u Parlamentu Kosova iz ove opcije, bude kandidat NDS za dogradonačelnika, na što je DSB - Koalicija “Vakat” odgovorila izričitim neprihvatanjem i kontra prijedlogom - ako se stranke ne mogu dogovoriti o kandidatima iz njihovih delegatskih redova, ili između kandidata za delegate sa svojih listi sa lokalnih izbora – da se eventualno dogovore oko prijedloga zajedničkog nezavisnog kandidata.

A vrijeme prolazi… Prošlo je evo godinu dana i dogovora nema. Iako je lokalna vlast, kao što znamo konstituisana, gradonačelnik Prizrena, g. Ramadan Muja, vrši svoju funkciju, ima i dogradonačelnika iz AAK koja je koalicioni partner PDK na lokalu iz većinske albanske zajednice. Samo Bošnjaci, a s njima i Turci - odnosno njihovi predstavnici – tapkaju u mjestu i nešto - ko biva - čekaju.
S druge strane, vidljivo je u svakodnevnim konktaktima na terenu da bošnjački narod i glasači političkih opcija u gradu Prizrenu i u naseljima okolnih regija Župe i Podgore razočarano posmatraju ovakav razvoj događaja. (Čini se da se neki od tih glasača boje da će im na jako podignutom glasu odjeknuti odgovor – ‘a ko je to političko nejedinstvo izglasao’?) U svakom slučaju, glasačka demokratska izborna volja je presudna, i narod ima pravo da očekuje od svojih izabranih predstavnika, u ovom slučaju od delegata SO Prizren i od njihovih političkih opcija, da u njegovo ime rade sve ono što je za njega dobro, a što je u skladu sa zakonom.

Zbog toga, treba li podsjetiti izabrane bošnjačke delegate - da imaju mandat od svog naroda da (pro)nalaze rješenja a ne da ih blokiraju? Treba li njih, njihove političke čelnike, i sve nas koji smo izbrani za nešto i negdje u instucijama sistema vlasti, podsjećati da smo upravo mi u ovo vrijeme odgovorni da proces bošnjačke afirmacije ide naprijed, uz istovremeni rad za dobrobit svih građana Kosova, pa time i onih u opštini Prizren.

Samim tim svakako da nije nimalo u interesu Bošnjaka, ni Turaka, ni Roma, nit drugih pripadnika iz nevećinskih zajedica, niti večinskih Albanaca, da još uvijek nemaju svog dogradonačelnika Prizrena iz reda nevećinskih zajednica.

Neko će možda na sve ovo kazati - da nije mnogo čudno što nema rješenja ovog - ipak malog - problema, kad je slična situacija sa aktuelnim političkim grčem u državi oko neformiranja nove Vlade Republike Kosova. Imalo bi tu svakako mnogo toga da se upoređuje. Međutim, ima i jedne velike razlike. Naime, iako skoro pet mjeseci poslije centralnih izbora još nije sastavljena nova Vlada, aktuelna vlada ipak funkcioniše i radi na većini predviđenih obaveza i projekata. Također, konstituisan je novi saziv Parlamenta uz verifikaciju mandata svih 120 izabranih poslanika, koji redovno primaju i svoje prinadležnosti. Na drugoj strani, u SO Prizren, kao što smo rekli, sve je potaman što se funkcionisanja vlasti tiče - “samo njega nema”. Nema, dakle, nikako dogradonačelnika u ime nevećinskih zajednica! Nit ga ima da radi svoj posao, ili da makar (bez namjere da banalizujemo stvar) prima ono što ga sljeduje!

Zbog toga, pored svih ovih podsjećanja za izabrane predstavnike u ime Bošnjaka, na njihove obaveze prema narodu, ipak prvo treba podsjetiti čelnike političkih opcija NDS i DSB na odgornost za (ne)izbor dogradonačelnika iz bošnjačkih redova u Prizrenu. Prema tome oni imaju obavezu da opet i ponovo razgovaraju, ali da se dogovore.

A ma koliko razgovarali, dogovor je svakome ko iole zna osnovna demokratska pravila i političku računicu manje-više jasan. Rješenje se u slučaju bošnjačkih predstavnika - delegata u skupštini opštine Prizren nalazi u računici 2 + 2 + 1. Dakle, podjela interesnog “kolača” koji se zove dogradonačelničko mjesto na ove realne brojke (delegate), koji, poslije potpisanog sporazuma, samo trebaju da podignu svoje ruke za predloženog zajedničkog bošnjackog kandidata za tu funkciju. U suprotnom, samo će i svom narodu i svima ostalima pokazati još jednu epizodu več jako dosadne serije - bošnjačkog neslaganja, u ovom slučaju - nedostojnog ni političkog pubertetstva.
Uzimajuči u obzir da je u opticaju aktuelna ideja čelnice NDS-a o jedinstvenom političkom nastupu Bošnjaka Kosova, ovo je možda i prilika da baš NDS pokaže da postoji mogućnost da se na ovom (lakšem?) slučaju postigne neophodno jedinstvo.

Istine radi, postoje i teoretske šanse da se dogradonačelnik iz redova bošnjačke zajednice (iz DSB- “Vakata”) izabere i uz podršku bošnjačkog delegata Merdžana Osmanija i dvoje turskih delegate iz KDTP. Tim prije što je postignut dogovor sa KDTP na centralnom nivou o nastavku zajedničkog djelovanja u parlamentarnoj grupu 6+, u kojoj su dvoje poslanika Bošnjaka iz Kolicije Vakat, dvoje Turaka iz KDTP i po jedan poslanik iz romske i aškalijske zajednice.

A ako se izabere dogradonačelnik iz bošnjačkih redova na osnovu dogovora predstavnika iz bošnjačke zajednice (DSB, NDS i g. Osmanija), mišljenja smo da predstavnicima turske zajednice treba otvoreno staviti do znanja da bošnjačka strana ne želi nikakvo zaoštravanje odnosa sa političkim subjektima iz turske zajednice, iz prostog razloga što postoji niz zajedničkih političkih i nacionalnih interesa, jer su svakako ove dvije nacionalne zajednice na Kosovu bliske i kulturološki i historijski.

U svakom slučaju, Bošnjaci u opštini Prizren imaju otvorenu šansu da u ovom mandatu dobiju dogradonačelničko mjesto i to trebaju aktuelni bošnjački politički predstavnici da što prije realizuju.(Autor je aktuelni zamjenik ministra u Ministarstvu dijaspore, i drugoplasirani muški kandidat po broju dobijenih glasova na bošnjačkoj listi Koalicije “Vakat”, na minulim centralnim izborima u Republici Kosovo.)Ostali prilozi:
» S E V D A L I N K A
Mehmed Meša Delić | 18. June 2018 18:07
» NA "DAN ŠEHIDA" KOD RASIME, MAJKE GAZIJE IZETA NANIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. June 2018 16:30
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» ZA „TREĆI ENTITET“ SVE JE SPREMNO
Džebrail Bajramović | 14. June 2018 19:55
» ZLOČIN BEZ KAZNE
Mr. Milan Jovičić | 14. June 2018 16:00
» RAMAZANSKA PRIČA 2
Aziz Hurem | 11. June 2018 17:32
» JE LI NAM RAMAZAN VRATIO SMISAO ZA ŽIVOTOM?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2018 16:59
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Arsim Tarik Saliji | 09. June 2018 14:56
» SVI ČOVIĆEVI IZBORNI IZAZOVI
Amir Sužanj, BHR1 | 06. June 2018 19:06
» MI, NASER ORIĆ I ONI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. June 2018 20:23
» BEĆIREVIĆEVA SDP BAZA JE ANTIBOŠNJAČKA I ANTIISLAMSKA
Elmedina Muftić | 03. June 2018 20:41
» BOSANSKI JEZIK U AUSTRALIJI
Dr. Džavid Haverić | 31. May 2018 16:28
» AUFWIEDERSEHEN HERR, - GOOD BYE, VLADIKA GRIGORIJE!
Mr. Milan Jovičić | 30. May 2018 18:10
» BLAGODATI RAMAZANA I PRIORITETI MUSLIMANA
Abdullah ef. Hodžić | 29. May 2018 16:57
» BOŠNJACI OD PODANIKA DO IZDAJNIKA
Sead Zubanović | 28. May 2018 20:11
» KO SE RADUJE NESREĆI NAJVEĆEG DOBROTVORA SANDŽAKA?
Muhamed Mahmutović | 28. May 2018 15:49
Ostali prilozi istog autora:
» ODLIČNO PRIPREMLJEN PROGRAM
17. October 2016 15:36