Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KAKO PREVAZIĆI KRIZU
Autor: Mr. sci. Hrustan Noćić
Objavljeno: 30. August 2014. 16:08:18
Vraćanje uloge Kur'ana i njegovo praktična primjena među nama Bošnjacima treba biti interes sviju nas Bošnjaka, isto tako i političkim opcijama koje u svojim redovima okupljaju naš bošnjački narod i imaju namjeru zastupati ga.

Hrustan NOĆIĆ: Nekada su Bošnjaci muslimani bili mnogo složeniji, više su se voljeli i družili bez obzira što su isto tako bili opterećeni svakodnevnim dunjalučkim obavezama i brigama ali u njihovim životima je bilo mjesta i za druge. Cijenili su svoju vjeru i običaje koji su bili u skladu sa vjerskim islamskim načelima. Čak su i političke organizacije Bošnjaka bile motivirane vjerom sve dok nije nastupila nasilna ateizacija pri čemu je naš Bošnjak odbacio trajne duhovne vrijednosti i svoj uspijeh isključivo vezao za materijalizam i materijalno. I tada su se ugasile one socijalno-moralne vrijednosti. Na scenu dolazi sebičnost, povlačenje samog u sebe, kidanje rodbinskih veza, netrpeljivost i to je samo što je danas vidljivo od osobina koje nažalost eto danas krase današnjeg Bošnjaka.
Prevazilaženje krize se može definisati na više načina ovisno kako ko želi i iz koje krize želi da izađe, pa ekonomisti će gledati sa ekonomskog gledišta, psiholozi će gledati na psihološku krizu i kako je riješavati itd. itd... A ja ću prevazilaženje krize definisati i gledati sa aspekta zajedničkog držanja za Allahovo uže.

Pod zajedničkim držanjem za Allahovo uže podrazumjevam uzimanje Allahove knjige (Kur'ana) za životnu platformu. “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“ (Ali Imran 103). A dokaz tome je i hadis gdje nas Allahov Poslanik Muhammed s.a.w.s. obavještava da je Kur'an čvrsto Allahovo uže. Dakle, Allahova naredba iz gore navedenog ajeta sure Ali Imran podrazumjeva zajedničko a ne pojedinačno držanje za Allahovo uže tj. za Kur'an. Osim što se ovim kur'anskim ajetom potencira na džemat i zajedništvo ovdje se isto tako implicira da put ka jedinstvu muslimana vodi jedino kroz slijeđenje Kur'ana, u protivnom doći će do nejedinstva, a što je velika opasnost za muslimane.

Potrebno je dakle oživljavanje poštovanja i bratske ljubavi među muslimanima. Nekada su Bošnjaci muslimani bili mnogo složeniji, više su se voljeli i družili bez obzira što su isto tako bili opterećeni svakodnevnim dunjalučkim obavezama i brigama ali u njihovim životima je bilo mjesta i za druge. Cijenili su svoju vjeru i običaje koji su bili u skladu sa vjerskim islamskim načelima. Čak su i političke organizacije Bošnjaka bile motivirane vjerom sve dok nije nastupila nasilna ateizacija pri čemu je naš Bošnjak odbacio trajne duhovne vrijednosti i svoj uspijeh isključivo vezao za materijalizam i materijalno. I tada su se ugasile one socijalno-moralne vrijednosti. Na scenu dolazi sebičnost, povlačenje samog u sebe, kidanje rodbinskih veza, netrpeljivost i to je samo što je danas vidljivo od osobina koje nažalost eto danas krase današnjeg Bošnjaka. Ove navedene osobine su sigurno te koje dovode do nesloge i mržnje među nama i koje stoje kao najveća prepreka razvoja zajednice muslimana Bošnjaka. Da nas smao podsjetim na onu našu izreku koja je proizašla iz naroda da SLOŽNA BRAĆA KUĆU GRADE, A NESLOŽNA RAZGRAĐUJU.

Na osnovu ove narodne izreke se isto tako može zaključiti da narod, u ovom slučaju mi Bošnjaci, bez vjere koja nas spaja i u nama bratsko poštovanje i ljubav budi. ne možemo graditi državu u kojoj živimo. Dakle svaki naš neuspijeh u političko-društvenom smislu je rezultat našeg slabog imana i nepostojanja osjećaja za brata po vjeri u svakom smislu te riječi, pa koliko ja griješio ili pogriješio izvuci me pomozi mi, opomeni me, nasavjetuj me. Jer Bošnjak je BISER i ako je nekada u blatu izvuci taj biser očisti ga, jer biser je uvjek biser, samo ga treba oprati a ne ostavljati u blatu. Danas kada nam je najpotrebije trebamo se oslanjati jedan na drugog, jer Poslanik a.s. je rekao: “Nećete biti pravi vjernici sve dok se ne budete međusobno voljeli....“ Jer ljubav među braćom u ovom slučaju među Bošnjacima je preduvjet ispravne vjere isto kao što je preduvje bratstva među vjernicima. I ovo nam dakle govori ako želimo izaći iz trenutne društvene krize moramo osloniti jedni na druge i vratiti povjerenje među nama i otklonuti teškoće koje nas muče a shodno hadisu Allahovog Poslanika a.s. u kojem kaže: „Ko otklone jednu teškoću svom bratu, Allah će njemu otklonuti teškoću na sudnjem danu“ isto tako je Poslanik a.s. rekao: “Olakšavajte ljudima a ne otežavajte im! Obveseljavajte ljude i budite optimistični, a nemojte ih tjerati iz vjere!“

Ove riječi su upućene onima koji smatraju da je jedino Islam objavljen njima i da na njega nema pravo zalutali ili zabludjeli drugi čovjek ili pripadnik druge vjere. Ove riječi su upućene i onima koji mrze ljude i tako se odnose prema njima. Ove riječi su upućene svima nama koji znamo pasti u očaj i ne pozvati ljude na istinsko bratsvo ili pozvati ljude u pravo vjerovanje, jer nikada ne mogu biti siguran niti ja za sebe niti bilo ko drugi za sebe da neće biti iskušan i pasti na nekom od iskušenja a što je od slati dunjaluka i dunjalučka slast.

Dakle naš problem je u zapostavljenosti Kur'ana i džemata, i dakle ako želimo jedinstvo o kojem danas itekako govorimo prihvatimo se Kur'ana i džemata. Dajmo mjesto Kur'anu ono koje mu je Uzvišeni Gospodar dao, i tražimo pomoć od Uzvišenog Gospodara bez Njegove pomoći mi smo prepušteni sami sebi, a onaj ko vjeruje da može uspjeti bez Allahove pomoći taj je već propalica.

Ako želimo biti u vezi sa svojim Gospodarom onda ćemo koristiti sredstvo veze koje nam je On dao. Ta veza je Kur'ani-Kerim, a svako uže ima dva kraja, jedan kraj užeta Kur'ana je kod Allaha a drugi kraj užeta je kod čovjeka kome je Kur'an objavljen, dakle kod nas ljudi. I trenutna kriza je i dokaz koliko se nase ruke trenutno drže za to uže.

Vraćanje uloge Kur'ana i njegovo praktična primjena među nama Bošnjacima treba biti interes sviju nas Bošnjaka, isto tako i političkim opcijama koje u svojim redovima okupljaju naš narod i imaju namjeru zastupati ga.Autor je referent za islamsku literaturu-MIZ TuzlaOstali prilozi:
» PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019 17:35
» MEDRESA I ODGOJ KAO OBLICI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI
Rusmir Šerifović | 05. December 2019 17:02
» PRALJAK U POZADINI GOSPOĐE KOLINDE
Said Šteta | 02. December 2019 19:24
» HEJ, BOŠNJACI, BAŠ SMO LOŠI ĐACI
Sead Zubanović | 01. December 2019 20:35
» NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC
Zijad Bećirević | 01. December 2019 20:08
» KOLINDA JE NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA U IGRI ZA HRVATSKU POLITIKU U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2019 18:13
» HEROJ ADIL BEŠIĆ - ZAKLETVA BOSNI
Elmedina Muftić | 27. November 2019 13:21
» SINE MOJ, RECI IM: - VRATITE MI MOJU ČISTU DUŠU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2019 15:51
» ZAGONETAN KOMPROMIS BH PREDSJEDNIŠTVA
Zijad Bećirević | 25. November 2019 15:43
» MI SMO MUSLIMANI SA EVROPSKIM IDENTITETOM, IAKO BI NEKI U EVROPI ŽELJELI DA TO NISMO
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. November 2019 13:04
» PISMO RAHMETLI NOVINARU EMINU HUSKIĆU
Nedžib Vučelj | 20. November 2019 19:16
» GRAĐANI, UZ GUSLE I ORGULJE, OSTANIMO NEUTRALNI!
Mr. Milan Jovičić | 20. November 2019 19:15
» BIH - DVA DOGAĐAJA OBILJEŽAVAJU 2020. GODINU
Džebrail Bajramović | 17. November 2019 22:59
» KRAJIŠNICI ČEKAJU DA IH UHVATI HUJA!
Muhamed Mahmutović | 16. November 2019 15:24
» NAŠA BOSNA I HERCEGOVINA, TVRD JE ORAH!
Mr. Milan Jovičić | 14. November 2019 16:15
Ostali prilozi istog autora:
» MIR KOJI UZNEMIRAVA
18. June 2015 15:22
» UPUSTVA ZA MENE I VAS
25. August 2014 11:39
» SVAKO MOŽE BITI ŽRTVA
22. May 2010 04:23
» DOKTORIRAO AMIR-EF. KARIĆ
26. March 2010 23:46
» POMOĆ ŠKOLARCIMA TUZLE
09. September 2009 08:26
» POMOĆ ŠKOLARCIMA PODRINJA
01. September 2009 11:00