Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Čovjek iz naroda
DR. MUSTAFA CERIĆ – LIDER, DRŽAVNIK I ČOVJEK IZ NARODA
Autor: Dr. Mersada Nuruddina Agović
Objavljeno: 20. August 2014. 14:08:39
Mersada Nuruddina AGOVIĆ: Dr. Cerić, kao jedna polivalentna ličnost je trenutno onaj koji najviše može doprinijeti ujedinjenju Bošnjaka. Narod ga, radi njegove velike političke i opće mudrosti, upoređuje sa 'bošnjačkim Erdoanom', čak i Sulejmanom Veličanstvenim. On se širokogrudo stavlja na raspolaganju svim Bošnjacima u zemlji i dijaspori, bez obzira na stranačku pripadnost i nije mu potrebna stranačka mašinerija za ličnu promociju. Radi svoje hrabrosti i odanosti zemlji i narodu, uživa veliku podršku istoka i zapada i ta podrška je sasvim transparentna.
Za razliku od ostalih bošnjačkih kandidata, sa nadimcima koje im je narod dao, 'crnogorski kriminalac' (Radončić) i 'turski vazal' (Izetbegović), Dr. Cerić je hrabri Bošnjak koji od 1993. godine kontinuirano fascinira zemlju i svijet karizmom, svojim lidersko-državničkim sposobnostima i svim moralnim vrlinama svojstvenim insanu, što ga je zvanično svrstalo u prvih pedeset najuglednijih muslimana planete.
Zahuktavaju se predizborna prepucavanja stranačkih lidera u Bosni i Hercegovini koji po običaju podmeću nogu jedan drugome, a time i kolac u njen 'točak', pa nam majka Bosna već uveliko zaostaje na putu prosperitetnog razvoja i njenog funkcioniranja kao normalne građanske države. Postoji li snaga koja može zaustaviti njeno dvadesetogodišnje tavorenje i životarenje?

Svega smo se nagledali u ove dvije decenije, od branjenja države do njenog paljenja, momke koji su se s ''fantomkama'' na glavama miješali u narodnu masu, bezumnog nazovi ministra sigurnosti koji omladinu iz svog krivog tornja nahuškava da pali zgradu Predsjedništva i drugu državnu imovinu, policijske automobile... Gledali smo Izetbegovića juniora koji, u isto vrijeme dok zgrada gori, dotjeran i uglađen gostuje po televizijskim programima i ležerno filozofira, umjesto da, po svojoj dužnosti, braneći Predsjednišvo i gaseći vatru iz zgrade izađe crn i garav.

Političke 'rospije' na vlasti nam prodaju državu

I koji bi nas god belaj našao u mišju rupu su se sakrivali, iz svojih vikend-jazbina se oglašavali, u lice nam se rugali, samo što ne pitajući, kakve oni imaju veze sa našim problemima. Obećaše da će zbog poplava i klizišta raditi u avgustu, pa i to slagaše, prvi odoše na kolektivni odmor. Bore se jedino da svim silama, bez imalo stida i srama, sačuvaju svoj dvodecenijski javašluk, nerad i kriminal i poput korisnika poroka kojima poroka nikad nije dosta, do unedogled postojeće stanje bi održavali.
Neka kažu kome se i zašto ulaguju? Kome nam državu prodaju te političke 'rospije' na vlasti?
Za svaku normalnu prozivku iznalaze odgovor kojim se brane. Vele ,,Božija je volja da se otvorila zemlja'', a nije ih briga je li Božija volja da nakon toga tolike porodice ne nađu sigurno sklonište. Više za narod čine nevladine organizacije i udruženja od njih, emisije poput 'Ispuni mi želju' i drugih koje zalaze u najzabitije kutke ove jadne zemlje da joj rane liječe.


Dr. Mustafa Cerić je lider koji je dao nemjerljiv doprinos bošnjačkoj naciji time što je i vjerom ojačao njen stub. Bošnjački identitet čine komponente vjerskog, nacionalnog i kulturnog i Dr. Cerić je i u tom smislu pravi bošnjački predstavnik. Posebno zadivljuje njegovo državničko držanje u svakom emanetu koji je dosad preuzimao i nosio. Što bi se u narodu kazalo: ,,Rodio se za državnika!''


A oni svu snagu troše da, pošto poto, na vlasti ostanu (i konkretno, na primjer, Izetbegović mlađi na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva). Narod se odavno uvjerio da sin nikad nije bio dorastao da zamijeni svog velikog oca. Zato mu, danas pred ove izbore, mnogi javno poručuju da se povuče sa mjesta na kojem je godinama tavorio. Ima, kako kažu, i druguh dužnosti koje bi Izetbegović mlađi mogao pokušati obavljati. Na primjer, mjesto premijera. Pa nek tu uložu maksimum svog ''znanja'' i ''energije''. Proklinju, već duže vrijeme, njegovo tavorenje Bošnjaci iz zemlje i dijaspore, posebno Bošnjaci sa Kosova koji godinama ne mogu posjetiti svoje krvno srodstvo u Bosni.
I kad hoće ljudi da daju prijedlog, da sa njima sjednu i porazgovaraju, iznađu rješenja i pomognu narodu, oni dignu nos, nemajući sluha nizašta korisno, jer preča je njemu njegova fotelja, nego narodni jad. Neki od njih su se medijski naoružali i 'osigurali' i ko im se god 'teritoriji' primakne da iz najbolje namjere na bilo koju nepravilnost ukaže, oni na njega puste svoje medijske ''pse'', da ih niko u rahatluku ne ''bihuzuri'', nego da se o svom jadu zabavi, braneći se od njihovih bijesnih ''pasa''.

Dolazi čovjek iz naroda

Zbog svih ovih rak rana bošnjački narod, za razliku od drugih naroda (srpskog, hrvatskog, albanskog...) nema onaj bitni minimum koncenzusa koji je potreban da bi zemlja krenula naprijed. Za neke naše stranačke lidere bi se prije moglo reći da dolaze iz naroda sa najudaljenijih kontinenata, nego iz jednog istog naroda.
Koji je lijek za liječenje ovog stanja? Da se nađe osoba (muslihun) oko koje će se okupiti sve udaljene strane. Osoba, tj. lider koji posjeduje sve duhovne i svjetovne vrijednosti. Da nije kompromitiran kriminalom, nepotizmom i nijednom drugom negativnošću, da ga obični narod voli, tj. da je čovjek iz naroda. Ko bi to mogao biti? Upravo lider o čijim se liderskim kvalitetima već duže vrijeme piše i govori - Dr. Mustafa Cerić!
Dr. Mustafa Cerić je lider koji je dao nemjerljiv doprinos bošnjačkoj naciji time što je i vjerom ojačao njen stub. Bošnjački identitet čine komponente vjerskog, nacionalnog i kulturnog i Dr. Cerić je i u tom smislu pravi bošnjački predstavnik. Posebno zadivljuje njegovo državničko držanje u svakom emanetu koji je dosad preuzimao i nosio. Što bi se u narodu kazalo: ,,Rodio se za državnika!''

Nećemo da nas predstavlja 'crnogorski kriminalac', niti 'turski vazal'!

Dr. Cerić, kao jedna polivalentna ličnost je trenutno onaj koji najviše može doprinijeti ujedinjenju Bošnjaka. Narod ga, radi njegove velike političke i opće mudrosti, upoređuje sa 'bošnjačkim Erdoanom', čak i Sulejmanom Veličanstvenim. On se širokogrudo stavlja na raspolaganju svim Bošnjacima u zemlji i dijaspori, bez obzira na stranačku pripadnost i nije mu potrebna stranačka mašinerija za ličnu promociju. Radi svoje hrabrosti i odanosti zemlji i narodu, uživa veliku podršku istoka i zapada i ta podrška je sasvim transparentna.
Za razliku od ostalih bošnjačkih kandidata, sa nadimcima koje im je narod dao, 'crnogorski kriminalac' (Radončić) i 'turski vazal' (Izetbegović), Dr. Cerić je hrabri Bošnjak koji od 1993. godine kontinuirano fascinira zemlju i svijet karizmom, svojim lidersko-državničkim sposobnostima i svim moralnim vrlinama svojstvenim insanu, što ga je zvanično svrstalo u prvih pedeset najuglednijih muslimana planete. On, zaista, po ovim vrijednostima nema dostojnog protivkandidata. To čini ozbiljnom našu historijsku odgovornost da postupimo pravedno i konačno izaberemo pravog bošnjačkog predstavnika, po uzoru na muslimane iz vremena ashaba, kad su se nasljednici birali, ne po krvnom i drugim srodstvima, već po istinskoj liderskoj, državničkoj i drugim sposobnostima svojstvenim za jednu ovako odgovornu funkciju.


  Dossier: Dr. Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH - Izbori 2014.
» SA LJUDIMA KAO ŠTO JE CERIĆ MOŽDA IPAK IMA NADE
Georgie Anne Geyer | 06.10.2014 13:35
» DR. CERIĆ: POZIVAM DODIKA NA MEGDAN
B.net | 06.10.2014 00:57
» DR. CERIĆ: TU SAM DA ZATALASAM
B.net | 30.09.2014 00:29
» DR. CERIĆ: SUOČIMO SE S PROBLEMIMA
B.net | 27.09.2014 10:48
» ILI BOSNA ILI NIŠTA
Elmedina Muftić | 23.09.2014 00:22
» DR. CERIĆ: NE SRAMOTITE NAS VIŠE!
B.net | 19.09.2014 11:44
» HOĆEMO LI BIRATI PO DJELU ILI PO ODIJELU?
Aziz Hurem | 12.09.2014 16:10
» DR. CERIĆ U POSJETI SAD-U
B.net | 08.09.2014 19:28
» DR. CERIĆ: MI ZNAMO PUT
Fena | 21.08.2014 16:21
» KAKO IZBROJITI KRVNA ZRNCA?
Muhamed Mahmutović | 20.08.2014 15:15
» DR. MUSTAFA CERIĆ – LIDER, DRŽAVNIK I ČOVJEK IZ NARODA
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 20.08.2014 14:58
» DRŽAVI JE POTREBAN DRŽAVNIK, NE VLADAR
Elmedina Muftić | 19.08.2014 13:48
» ISKONSKA SVJETLOST U BOSANSKOJ TAMI
Nedžad Ćeman | 19.08.2014 13:30

Ostali prilozi:
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2021 17:45
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
» GENOCID U SREBRENICI SLIKA JE SVIJETA NA KRAJU DVADESETOG STOLJEĆA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 09. July 2021 17:44
» PUN MJESEC IZNAD BOSNE
Ibro Suhopoljac | 09. July 2021 17:34
» ŠERBO RASTODER NIJE NEUK ČOVJEK
Šemso Agović | 24. June 2021 13:57
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
15. March 2018 18:32
» RASPRODATO ROŽAJE
17. October 2016 17:59
» SANDŽAČKA AVLIJA
16. September 2016 21:37