Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

TURSKA MIRI ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI
Autor: Ismet Azizi
Objavljeno: 26. June 2014. 13:06:47
U Srbiji postoje tri Islamske zajednice registrirane u Ministarstvu vjera: 1. Islamska zajednica za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koja je osnovana 2003. godine; 2. Islamska zajednica u Srbiji osnovana od Muamera Zurkolića, kao i; 3. Rijaset Islamske zajednice Srbije na čelu sa Ademom Zilkićem. Nijedna od ovih zajednica se međusobno ne priznaje.

Ismet AZIZI: Zilkić je jedan od rijetkih predvodnika ili i jedini vjerski bošnjački vođa koji otvoreno osporava neovisnost Kosova. Izdvojićemo jedan eklatantan slučaj kada je Adem Zilkić uputio poziv ulemi Indonezije, najvećoj državi po broju muslimanskog stanovništva u svijetu, da ne priznaju neovisnost Kosova. Ovu izjavu je on iznio u okviru jedne posjete u Džakarti, u pratnji direktora državnog Ureda za vjere Mile Radojevića i srpskog Patrijarha Irineja.
PREŠEVSKA DOLINA: Islamska zajednica Preševa, Bujanovca i Medveđe danas ne uživa potporu svih imama u Dolini zbog parcijalnih i individualnih interesa. Može se reći da se na ovaj način gaze kolektivni i društveni interesi od strane određenih pojedinaca. Zbog neuključivanja svih imama IZPBM, kosovski Muftija, Naim Tërnava, je protekle godine inicirao jednu radnu grupu za osnivanje jedne jedinstvene Islamske zajednice Preševske Doline. Na skupu koji je organiziran ovim povodom je došlo do sveopćeg usaglašavanja. Ali, od tada do danas nije ostvareno ništa od toga.

TURSKA INICIJATIVA: Turski Reis i turska država su se do sada nekoliko puta zalagali da razriješe nesporazume između Muamera Zukorlića i Adema Zilkića, ali su im propadale sve dosadašnje inicijative.

Prošle godine je muftija Muamer ef. Zukorlić uputio nekoliko teških optužbi na račun turskog Reisa obznanjujući da on finansira njegove protivnike i da želi njega skloniti sa čela Islamske zajednice Sandžaka. Islamska zajednica Turske je na početku podržavala Adema Zilkića, dok je u posljednje vrijeme bliskija sa trećom opcijom, a koja je sačinjena od nezadovoljnih imama koji žele svrgnuti Zilkića i Zukorlića.

Prethodnog petka, pred džumanski namaz u Mitrovici, na jednoj svečanoj manifestaciji u mnoštvu musafira je sudjelovao i predsjednik DIANET-a, Mehmed Gyrmez na svečanom inauguriranju veličanstvene džamije “Bajram Paša-Isa Beg”, izgrađenoj za samo 16 mjeseci na temeljima džamije “Isa-beg”, ili kako je poznatija “Džamija od Pijeska”. Izgradnja džamije je finansirana od Bajram Pašine općine iz Istambula a sa kojom je Mitrovica odavno pobratimljena.

Predsjednik DIANET-a, Mehmed Gyrmez, i ovaj put nije mogao sakriti svoju radost zbog izgradnje džamije u Mitrovici. “Ovo je djelo za našu braću na Kosovu i u Mitrovici. Zastava koju danas nosi turska država (s’polumjesecom i zvijezdom) je dizajnirana baš ovdje na Kosovu, također i naša nacionalna himna je također napisana od jednog albanskog mladića”, sa entuzijazmom je naglasio Gyrmez.

Vlada Turske i sam Gyrmez su nezadovoljni podjelama među vjernicima i Islamskim zajednicama u Sandžaku, Preševskoj Dolini i Srbiji. Ovim slučajem, Mehmed Gyrmez je rekao da će Turska raditi na izmirenju i spajanju Islamskih zajednica u Sandžaku i Srbiji, i da je “siguran da će muslimani u Sandžaku vrlo brzo okusiti taj osjećaj, i vidjeti šta znači jedinstvo".

Gyrmez je naglasio da su podjele među muslimanima u Sandžaku jedna velika rana i problem koji tišti i vjernike u Turskoj. Nastavivši da priča o tom problemu, on je dodao:
- “Svakako se mora razriješiti ovaj problem. Dva brata nesmiju imati nesporazume, zato ćemo raditi na njihovom pomirenju i spajanju. Iskreno se nadam, a želio sam to i ranije, da vjernici u Sandžaku i Srbiji shvate što znači jedinstvo i iskrena bliskost jednih sa drugima, i pomirit će se i zajedno nastaviti svoj zajednički put – izjavio je Gyrmez za regionalnu televiziju Novog Pazara”.

MUFTIJA ZUKORLIĆ: Srbijanski režim je svih ovih godina u “ratu” sa Muftijom Islamske zajednice u Srbiji, Muamer efendijom Zukorlićem i sa institucijama kojima je on osnivač iliti pak njihov idejni tvorac a koje junački odoljevaju svim pritiscima koji dolaze pod uticajem Beograda, kako od proteklog a tako i od sadašnjeg režima uz njihove suradnike iz bošnjačkih redova.
Bošnjaci na čelu sa Muftijom Zukorlićem, a koji nikada nije negirao svoje albansko porijeklo, u posljednje vrijeme je opsjednut jednom separatističkom (odvajanja) željom od slavena, i sve češće ističu da su porijeklom od Ilira. Pa čak su izrazili izričite zahtjeve za skidanje sufiksa (ić i vić) sa svojih prezimena.

Zukorlić je osnivač jednog broja institucija u Sandžaku. On je osnovao prvi islamski medij u Sandžaku “Glas Islama” a gdje je bio i prvi urednik. On je započeo aktivnosti na polju izdavaštva, stvorivši “El Kelimeh” uspješnu izdavačku kuću u regionu Sandžaka i šire, kao i mejtep za predškolski i školski uzrast a čime se Islamska zajednica afirmirala u regionu. On je uspio medresu učiniti neovisnom a koja je inače bila istureno odjeljenje prištinske “Allaudin” Medrese, nju je nazvao po nekadašnjoj medresi “Gazi Isa-beg“ i to je glavni razlog njenog brzog razvoja. Prvi je Dekan Fakulteta islamskih studija, predsjednik je Internacionalnog sveučilišta u Novi Pazar i njegov osnivač, a i suosnivač krovne bošnjačke institucije Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti, također Bošnjačke nacionalne fondacije, kao i Svjetskog bošnjačkog kongresa. A jednom prigodom je izjavio: “Mi nećemo proglasiti Autonomiju. Mi stvaramo Autonomiju Sandžaka!”.

ADEMOVE I SRPSKE INICIJATIVE PROTIV KOSOVA: Rijaset Islamske zajednice Srbije, na čelu sa Ademom Zilkićem, je pod okriljem i potporom srbijanske vlasti i obrnuto. Zilkić je jedan od rijetkih predvodnika ili i jedini vjerski bošnjački vođa koji otvoreno osporava neovisnost Kosova. Izdvojićemo jedan eklatantan slučaj kada je Adem Zilkić uputio poziv ulemi Indonezije, najvećoj državi po broju muslimanskog stanovništva u svijetu, da ne priznaju neovisnost Kosova. Ovu izjavu je on iznio u okviru jedne posjete u Džakarti, u pratnji direktora državnog Ureda za vjere Mile Radojevića i srpskog Patrijarha Irineja.

- “Problemi na Kosovu nisu vjerski nego nacionalni. Ja, kao prijatelj, bih vam preporučio da budete pažljiviji i ne nasjedate jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova. Međuvjerski odnosi u Srbiji nisu nikada bili bolji, ali nakon jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, naši muslimani su se zatekli podijeljeni na dvije strane nasilno postavljenih granica”, istakao je Zilkić nakon sastanaka sa najvećim čelnicima indonežanske države i predsjednikom Islamske zajednice Indonezije, dr. Said Akil Sirojem.

On je molio indonežanske zvaničnike da kao muslimani snažno podrže Srbiju oko pitanja Kosova, tako po njemu; da vjernici ovog mjesta nebi živjeli podijeljeni.

Zilkić, tokom jednog boravka u sjedištu Islamske zajednice za Preševo, Bujanovac i Medveđu, je izjavio da jedan dio krivice za podjele koje su se desile među vjerskim Zajednicama kod Bošnjaka Sandžaka i Albanaca u Dolini su oni sami krivi, dok drugi dio krivice sa preko 50 % je državni.Ostali prilozi:
» BOŠNJACI NEMAJU PRAVO DA SE BILO KOME IZVINJAVAJU NAKON GENOCIDA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2017 20:53
» DA LI JE VRIJEME ZA KATARZU NA OVIM PROSTORIMA?
Mr. Milan Jovičić | 22. November 2017 18:39
» DOŽIVOTNA ROBIJA ZA KUKAVICU SA ĐENERALSKIM ČINOVIMA
Elmedina Muftić | 22. November 2017 14:34
» FILIPOVIĆ MURSEL BEGOVIĆ, KAO "POSLANI" DA ŠIRI FESAD U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2017 18:08
» ALIJA ISAKOVIĆ - BRZO ZABORAVLJENI ISTINSKI VELIKAN U BOŠNJAKA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 21. November 2017 16:34
» SANDŽAK IZMEĐU BOSNE I SRBIJE
Dr. Admir Muratović | 20. November 2017 13:46
» TAKO TO RADE AGENTI KOS-A POPUT MUSLIMOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. November 2017 23:18
» ZAŠTO NAS „RAK“ VODI U INFORMATIVNI MRAK
Sead Zubanović | 16. November 2017 19:16
» HISTERIJA POLITIKANATA
Mr. Milan Jovičić | 15. November 2017 17:03
» SPIN VELIKO-SRPSKE BRATIJE
Elmedina Muftić | 15. November 2017 14:52
» SANDŽAK, OD OKUPIRANE TERITORIJE, DO PREKOGRANIČNE EUROREGIJE
Dr. Rizvan Halilović | 15. November 2017 02:32
» SRAM TE BILO, DODIK!
Ajša Čišija | 15. November 2017 02:14
» BOŠNJAČKI GLOBALNI PRIORITETI (I DIO)
Džebrail Bajramović | 13. November 2017 21:12
» GDJE IZLAPIŠE JUBILEJI KOSOVSKE BITKE?
Mehmed Meša Delić | 13. November 2017 01:08
» I NAKON GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA PASJI ODNOS SRBA
Elmedina Muftić | 12. November 2017 17:05
» PUT ZA NIGDJE
Admir F. Beganović | 12. November 2017 15:15
» VELIKOSRPSKE ZABLUDE ILI ZAMJENA TEZA
Mr. Milan Jovičić | 10. November 2017 17:12
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2017 13:16
» HERCEGOVAČKI PUTEVI NEPRAVDE
Avdo Huseinović | 09. November 2017 16:28
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI
03. February 2015 01:31
» RASTU TENZIJE U SANDŽAKU
24. September 2014 12:43