Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ZLOUPOTREBA DŽAMIJE: U Bijelom Polju džamija zatvorena za namaz
ISLAMSKA ZAJEDNICA PRETVORILA DŽAMIJU U MJESNI ODBOR BOŠNJAČKE STRANKE
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 17. May 2014. 01:05:06
Mr. Nusret BALIĆ: Zahtijevamo od Odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju, kao i od Islamske zajednice u Crnoj Gori da nam odgovore, da li su odobrili Bošnjačkoj stranci da lijepe plakate na ovoj džamiji, ili je Bošnjačka stranka uzurpirala džamijski prostor u političke svrhe? Ukoliko se radi o uzurpaciji dzamijskog prostora, zahtijevamo od Islamske zajednice da javno osudi Bošnjačku stranku za ovaj gnusni gest. Ako je Islamska zajednica dala saglasnost BS-u za korišćenje džamije u političke svrhe, zahtijevamo da to javno kaže kako bi građani znali pravu istinu.
Tokom predizborne kampanje u Bijelom Polju, ovih dana možemo vidjeti prebukiranost medija u prostoru od strane skoro svih političkih stranaka promotivnim materijalom, kao i uklanjanje istih od strane huligana koji rade za nelojalne političke konkurentne. Međutim, ono što predstavlja vrhunac političke malverzacije, i kulminaciju tijesne saradnje, to je zloupotreba i prisvajanje Islamske zajednice od strane Bošnjačke stranke. Zaista sam bio razočaran u ono što sam vidio prije nekoliko dana u Selu Korita, kada sam sa prijateljima htio obaviti namaz u lokalnoj džamiji. Prilazeći džamiji vidjeli smo kako su aktivisti Bošnjačke stranke oblijepili jedan dio džamije sa svojim plakatama u cilju promocije te stranke za predstojeće lokalne izbore. S obzirom da je džamija bila zaključana, i da smo vidjeli neočekivani prizor, pomislili smo da je džamija pretvorena u kancelariju mjesnog odbora Bošnjačke stranke, ili je Islamska zajednica iznajmila Bošnjačkoj stranci, te nismo mogli obaviti namaz u istoj. Ovo je očiti primjer saradnje Bošnjačke stranke i Islamske zajednice u cilju diskreditacije Bošnjake demokratske zajednice u Crnoj Gori, i tipičan primjer zloupotrebe institucije Islamske zajednice od strane Bošnjačke stranke. Prije mjesec dana ukazivali smo na problem mještana koji žive u nekoliko sela koja gravitiraju koritskom kraju, a koje se tiču nemogućnosti da koriste džamijski objekat radi obavljanja obreda, jer je ista zatvorena od strane Islamske zajednice. Međutim i pored toga, niko od zvaničnika Islamske zajednice nije pokušao izaći mještanima u susret po pitanju rješavanja ovog problema.


DŽAMIJA ZAMANDALJENA ZA NAMAZ: Islamska zajednica iznajmila džamiju Bošnjačkoj stranci
Zahtijevamo od Odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju, kao i od Islamske zajednice u Crnoj Gori da nam odgovore, da li su odobrili Bošnjačkoj stranci da lijepe plakate na ovoj džamiji, ili je Bošnjačka stranka uzurpirala džamijski prostor u političke svrhe? Ukoliko se radi o uzurpaciji dzamijskog prostora, zahtijevamo od Islamske zajednice da javno osudi Bošnjačku stranku za ovaj gnusni gest. Ako je Islamska zajednica dala saglasnost BS-u za korišćenje džamije u političke svrhe, zahtijevamo da to javno kaže kako bi građani znali pravu istinu. Inače, nama u BDZ-u se od samog osnivanja spočitava od IZ i BS-a kako smo mi protiv Islamske zajednice i kako ne poštujemo tu instituciju, a sve u cilju da se pred bošnjačkim narodom ove dvije institucije prikažu kao prijateljski saradnici koji imaju izuzetne odnose, a sve to u cilju prikupljanja političkih poena. Kada se ovima dvjema institucijama pridruže i funkcioneri DPS-a na vjersko-političkim skupovima, onda dobijamo trodimenzionalni politički skup na kojem se samo deklerativno promovišu multietničnost i multikulturalnost. Mi u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici želimo da oslobodimo Islamsku zajednicu od političkih zloupotreba i da ta naša institucija radi samo u interesu Islama i muslimana. Pojavom BDZ-a Bošnjačka stranka vidjevši da naglo gubi povjerenje kog naroda, prigrlila je Islamsku zajednicu u nadi da će joj ona povratiti izgubljeni ugled i omogućiti bolje pozicioniranje na političkoj sceni u Crnoj Gori. Koliko god da sam rekao u ovom tekstu, ipak slika govori više od riječi, pa neka Bošnjaci ocijene autentičnost ovog teksta.
Mr. Nusret Balić je predsjednik OO BDZ Bijelo Polje i nosilac izborne liste u ovom graduOstali prilozi:
» MERHABA NAČELNIČE
Said Šteta | 17. December 2018 15:40
» POMENULO SE... 2
Fatih Hadžić | 16. December 2018 23:52
» INSTITUCIONALNO DEROGIRANJE NADLEŽNOSTI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 16. December 2018 22:12
» ODGOJ I OBRAZOVANJE
Aziz Hurem | 14. December 2018 15:43
» NIJE SRAMNO PASTI, SRAMOTA JE NE DIĆI SE
Avdo Metjahić | 13. December 2018 18:37
» OD KOMŠIJSKE MILOŠTE DO MITA I KORUPCIJE
Zijad Bećirević | 13. December 2018 17:03
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20