Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ZLOUPOTREBA DŽAMIJE: U Bijelom Polju džamija zatvorena za namaz
ISLAMSKA ZAJEDNICA PRETVORILA DŽAMIJU U MJESNI ODBOR BOŠNJAČKE STRANKE
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 17. May 2014. 01:05:06
Mr. Nusret BALIĆ: Zahtijevamo od Odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju, kao i od Islamske zajednice u Crnoj Gori da nam odgovore, da li su odobrili Bošnjačkoj stranci da lijepe plakate na ovoj džamiji, ili je Bošnjačka stranka uzurpirala džamijski prostor u političke svrhe? Ukoliko se radi o uzurpaciji dzamijskog prostora, zahtijevamo od Islamske zajednice da javno osudi Bošnjačku stranku za ovaj gnusni gest. Ako je Islamska zajednica dala saglasnost BS-u za korišćenje džamije u političke svrhe, zahtijevamo da to javno kaže kako bi građani znali pravu istinu.
Tokom predizborne kampanje u Bijelom Polju, ovih dana možemo vidjeti prebukiranost medija u prostoru od strane skoro svih političkih stranaka promotivnim materijalom, kao i uklanjanje istih od strane huligana koji rade za nelojalne političke konkurentne. Međutim, ono što predstavlja vrhunac političke malverzacije, i kulminaciju tijesne saradnje, to je zloupotreba i prisvajanje Islamske zajednice od strane Bošnjačke stranke. Zaista sam bio razočaran u ono što sam vidio prije nekoliko dana u Selu Korita, kada sam sa prijateljima htio obaviti namaz u lokalnoj džamiji. Prilazeći džamiji vidjeli smo kako su aktivisti Bošnjačke stranke oblijepili jedan dio džamije sa svojim plakatama u cilju promocije te stranke za predstojeće lokalne izbore. S obzirom da je džamija bila zaključana, i da smo vidjeli neočekivani prizor, pomislili smo da je džamija pretvorena u kancelariju mjesnog odbora Bošnjačke stranke, ili je Islamska zajednica iznajmila Bošnjačkoj stranci, te nismo mogli obaviti namaz u istoj. Ovo je očiti primjer saradnje Bošnjačke stranke i Islamske zajednice u cilju diskreditacije Bošnjake demokratske zajednice u Crnoj Gori, i tipičan primjer zloupotrebe institucije Islamske zajednice od strane Bošnjačke stranke. Prije mjesec dana ukazivali smo na problem mještana koji žive u nekoliko sela koja gravitiraju koritskom kraju, a koje se tiču nemogućnosti da koriste džamijski objekat radi obavljanja obreda, jer je ista zatvorena od strane Islamske zajednice. Međutim i pored toga, niko od zvaničnika Islamske zajednice nije pokušao izaći mještanima u susret po pitanju rješavanja ovog problema.


DŽAMIJA ZAMANDALJENA ZA NAMAZ: Islamska zajednica iznajmila džamiju Bošnjačkoj stranci
Zahtijevamo od Odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju, kao i od Islamske zajednice u Crnoj Gori da nam odgovore, da li su odobrili Bošnjačkoj stranci da lijepe plakate na ovoj džamiji, ili je Bošnjačka stranka uzurpirala džamijski prostor u političke svrhe? Ukoliko se radi o uzurpaciji dzamijskog prostora, zahtijevamo od Islamske zajednice da javno osudi Bošnjačku stranku za ovaj gnusni gest. Ako je Islamska zajednica dala saglasnost BS-u za korišćenje džamije u političke svrhe, zahtijevamo da to javno kaže kako bi građani znali pravu istinu. Inače, nama u BDZ-u se od samog osnivanja spočitava od IZ i BS-a kako smo mi protiv Islamske zajednice i kako ne poštujemo tu instituciju, a sve u cilju da se pred bošnjačkim narodom ove dvije institucije prikažu kao prijateljski saradnici koji imaju izuzetne odnose, a sve to u cilju prikupljanja političkih poena. Kada se ovima dvjema institucijama pridruže i funkcioneri DPS-a na vjersko-političkim skupovima, onda dobijamo trodimenzionalni politički skup na kojem se samo deklerativno promovišu multietničnost i multikulturalnost. Mi u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici želimo da oslobodimo Islamsku zajednicu od političkih zloupotreba i da ta naša institucija radi samo u interesu Islama i muslimana. Pojavom BDZ-a Bošnjačka stranka vidjevši da naglo gubi povjerenje kog naroda, prigrlila je Islamsku zajednicu u nadi da će joj ona povratiti izgubljeni ugled i omogućiti bolje pozicioniranje na političkoj sceni u Crnoj Gori. Koliko god da sam rekao u ovom tekstu, ipak slika govori više od riječi, pa neka Bošnjaci ocijene autentičnost ovog teksta.
Mr. Nusret Balić je predsjednik OO BDZ Bijelo Polje i nosilac izborne liste u ovom graduOstali prilozi:
» A-A-A- GDJE SMO MI? EVO NAS NA BAŠČARŠIJI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. July 2018 23:53
» SKENDER KULENOVIĆ NA BRANIKU BOSNE I BOSANSKOG JEZIKA
Sead Zubanović | 15. July 2018 03:24
» SREBRENICA, RAJSKA PTICA
Akademik dr. Ferid Muhić | 14. July 2018 13:10
» KAKO ĆEMO ŠEHIDIMA NA OČI?
Muhamed Mahmutović | 12. July 2018 21:24
» DODIKOVAC VASIĆ MEGAFON GENOCIDNOG OKOTA
Elmedina Muftić | 12. July 2018 17:43
» SREBRENICA - VJEČNA SUZA NA LICU BOSNE
Dževad Ponjević | 11. July 2018 14:38
» RIJEČ JE O GENOCIDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2018 13:40
» DJEČAČKI SNOVI U OKOVIMA SREBRENICE
Mufid sin Rame Mustafić | 09. July 2018 03:52
» GENOCIDOM ZADOJENE ZVIJERI
Avdo Metjahić | 05. July 2018 21:51
» SRBIJA JE PIROMAN BALKANA
Prof. Habib Mandžić | 03. July 2018 18:40
» NE HALALIM TI, BOŠNJAČE!!!
Elmedina Muftić | 01. July 2018 15:35
» MTV IGMAN NIJE SLUČAJNOST, ON JE NAŠA REALNOST
Sead Zubanović | 01. July 2018 15:20
» POKUŠAJ LEGALIZACIJE KORUPCIJE
Džebrail Bajramović | 30. June 2018 15:40
» PRINCIP JE UBIO PRINCA
Aziz Hurem | 29. June 2018 15:50
» POBJEDA DAVIDA NAD GOLIJATOM
Prof. dr. Adamir Jerković | 28. June 2018 16:42
» MOSTARSKI SRBI „DODIKOVCI“ PRODAJU NAM MUDA ZA BUBREGE!
Mr. Milan Jovičić | 26. June 2018 13:10
» ČESTITKA ("TEBRIKLER") PREDSJEDNIKU REDŽEPU TAJJIPU ERDOGANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2018 15:01
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20