Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ZLOUPOTREBA DŽAMIJE: U Bijelom Polju džamija zatvorena za namaz
ISLAMSKA ZAJEDNICA PRETVORILA DŽAMIJU U MJESNI ODBOR BOŠNJAČKE STRANKE
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 17. May 2014. 01:05:06
Mr. Nusret BALIĆ: Zahtijevamo od Odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju, kao i od Islamske zajednice u Crnoj Gori da nam odgovore, da li su odobrili Bošnjačkoj stranci da lijepe plakate na ovoj džamiji, ili je Bošnjačka stranka uzurpirala džamijski prostor u političke svrhe? Ukoliko se radi o uzurpaciji dzamijskog prostora, zahtijevamo od Islamske zajednice da javno osudi Bošnjačku stranku za ovaj gnusni gest. Ako je Islamska zajednica dala saglasnost BS-u za korišćenje džamije u političke svrhe, zahtijevamo da to javno kaže kako bi građani znali pravu istinu.
Tokom predizborne kampanje u Bijelom Polju, ovih dana možemo vidjeti prebukiranost medija u prostoru od strane skoro svih političkih stranaka promotivnim materijalom, kao i uklanjanje istih od strane huligana koji rade za nelojalne političke konkurentne. Međutim, ono što predstavlja vrhunac političke malverzacije, i kulminaciju tijesne saradnje, to je zloupotreba i prisvajanje Islamske zajednice od strane Bošnjačke stranke. Zaista sam bio razočaran u ono što sam vidio prije nekoliko dana u Selu Korita, kada sam sa prijateljima htio obaviti namaz u lokalnoj džamiji. Prilazeći džamiji vidjeli smo kako su aktivisti Bošnjačke stranke oblijepili jedan dio džamije sa svojim plakatama u cilju promocije te stranke za predstojeće lokalne izbore. S obzirom da je džamija bila zaključana, i da smo vidjeli neočekivani prizor, pomislili smo da je džamija pretvorena u kancelariju mjesnog odbora Bošnjačke stranke, ili je Islamska zajednica iznajmila Bošnjačkoj stranci, te nismo mogli obaviti namaz u istoj. Ovo je očiti primjer saradnje Bošnjačke stranke i Islamske zajednice u cilju diskreditacije Bošnjake demokratske zajednice u Crnoj Gori, i tipičan primjer zloupotrebe institucije Islamske zajednice od strane Bošnjačke stranke. Prije mjesec dana ukazivali smo na problem mještana koji žive u nekoliko sela koja gravitiraju koritskom kraju, a koje se tiču nemogućnosti da koriste džamijski objekat radi obavljanja obreda, jer je ista zatvorena od strane Islamske zajednice. Međutim i pored toga, niko od zvaničnika Islamske zajednice nije pokušao izaći mještanima u susret po pitanju rješavanja ovog problema.


DŽAMIJA ZAMANDALJENA ZA NAMAZ: Islamska zajednica iznajmila džamiju Bošnjačkoj stranci
Zahtijevamo od Odbora Islamske zajednice u Bijelom Polju, kao i od Islamske zajednice u Crnoj Gori da nam odgovore, da li su odobrili Bošnjačkoj stranci da lijepe plakate na ovoj džamiji, ili je Bošnjačka stranka uzurpirala džamijski prostor u političke svrhe? Ukoliko se radi o uzurpaciji dzamijskog prostora, zahtijevamo od Islamske zajednice da javno osudi Bošnjačku stranku za ovaj gnusni gest. Ako je Islamska zajednica dala saglasnost BS-u za korišćenje džamije u političke svrhe, zahtijevamo da to javno kaže kako bi građani znali pravu istinu. Inače, nama u BDZ-u se od samog osnivanja spočitava od IZ i BS-a kako smo mi protiv Islamske zajednice i kako ne poštujemo tu instituciju, a sve u cilju da se pred bošnjačkim narodom ove dvije institucije prikažu kao prijateljski saradnici koji imaju izuzetne odnose, a sve to u cilju prikupljanja političkih poena. Kada se ovima dvjema institucijama pridruže i funkcioneri DPS-a na vjersko-političkim skupovima, onda dobijamo trodimenzionalni politički skup na kojem se samo deklerativno promovišu multietničnost i multikulturalnost. Mi u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici želimo da oslobodimo Islamsku zajednicu od političkih zloupotreba i da ta naša institucija radi samo u interesu Islama i muslimana. Pojavom BDZ-a Bošnjačka stranka vidjevši da naglo gubi povjerenje kog naroda, prigrlila je Islamsku zajednicu u nadi da će joj ona povratiti izgubljeni ugled i omogućiti bolje pozicioniranje na političkoj sceni u Crnoj Gori. Koliko god da sam rekao u ovom tekstu, ipak slika govori više od riječi, pa neka Bošnjaci ocijene autentičnost ovog teksta.
Mr. Nusret Balić je predsjednik OO BDZ Bijelo Polje i nosilac izborne liste u ovom graduOstali prilozi:
» JEDINO INZKO NE ČUJE RATNE BUBNJEVE IZ RS-A
Džebrail Bajramović | 23. April 2019 17:50
» GORICA DOZIVA TUŽITELJICU VESNU
Said Šteta | 23. April 2019 16:01
» NERAZUMNO JE, UČITI RIBE DA PLIVAJU
Mr. Milan Jovičić | 22. April 2019 16:05
» BOSANSKI PRAVOSLAVCI SU BEOGRADSKO TOPOVSKO MESO
Sead Zubanović | 21. April 2019 16:23
» DA LI JE „VASKRSNUO“ NOVI SLOBODAN?
Mr. Milan Jovičić | 20. April 2019 12:04
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2019 14:14
» KO ĆE BRŽE UTEĆI PREKO GRANICE!
Osman Džiho | 17. April 2019 20:34
» IZ KUPLERAJA HDZ-OVIHI DODIKOVIH SRBA, MOSTARA
Mr. Milan Jovičić | 17. April 2019 18:00
» OPET SENAD PEĆANIN: PANIČNO, ALI SEBIČNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2019 16:41
» INSTITUCIONALNO LEGALIZIRANJE RATNOG ZLOČINA
Armin Čusto, dipl.iur. | 14. April 2019 15:22
» ARMIJA R BIH - NAJČASNIJA VOJSKA NA SVIJETU
Elmedina Muftić | 12. April 2019 18:50
» RELIGIJA ZVANA ‘SEKULARIZAM,’ ODAVNO JE NAJUTICAJNIJA U BIH
Amir Telibećirović | 12. April 2019 17:54
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
Mr. Milan Jovičić | 11. April 2019 19:08
» ANTIBOSANSKI POLITIČKI SAJAM U MOSTARU
Senad Ušanović | 11. April 2019 18:54
» UNESCO OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU SJEĆANJA (KWIBUKA) NA GENOCID U RUANDI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2019 14:33
» IPAK JE PONOVO MOGUĆ APARHEJDSKI MRAK U SRCU EVROPE
Džebrail Bajramović | 09. April 2019 19:07
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
Mr. Milan Jovičić | 08. April 2019 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20