Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Na svečanoj manifestaciji u New Yorku za nadgradnju Bosanskog centra sakupljeno 111.000 dollara
BOSANSKO-HERCEGOVAČKI ISLAMSKI CENTAR OBILJEŽIO DVADESETI JUBILEJ POSTOJANJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. April 2014. 20:04:37Budući izgled Bosanskog centra: Na svečanoj manifestaciji sakupljeno 111.000 dollara


Dvadeseti jubilej postojanja Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku (BHICNY), članovi i prijatelji svečarski su obilježili u subotu, 26. Aprila t.g.. Svečana manifestacija je održana u prepunoj sali Chian Federation Hall-a u Astoriji. Nastavnica bosanskog jezika i voditeljica programa Lejla Huremović, inače volonter u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru, zahvalila se svima prisutnim na odvojenom vremenu i sveukupnoj podršci koju godinama nesebično pružaju napredku BHICNY. Ona se između ostaloga u obraćanju osvrnula na značaj i ulogu džamije u životu muslimana, te je napomenula važnost održavanja takve svijesti i u budućnosti. Radi prijatelja ove zajednice učinila je to i na engleskom jeziku.

Prepoznatljivim melodičnim glasom ašare je proučio specijalni musafir ove dijasporalne jubilarne manifestacije u New Yorku, Glavni imam zagrebačke džamije i profesor u Medresi hafiz Aziz Alili.
Cjelokupna manifestacija je imala bogat vjerski i kulturni program.

Član Upravnog odbora BHICNY Asim Ćemalović, bivši konzul RBiH u New Yorku, svoje obraćanje je posvetio bošnjačkoj naciji. Ćemalović je istakao da Bošnjaci ne smiju prepustiti da o onome što pripada njima, drugi vode brigu. Bošnjak nije postao, Bošnjak se rađa. To je tako sad, bilo je i biće u budućnosti. To je nacija sa svojom historijom, kulturom i jezikom. Isto tako to je nacija koju su varali, varaju i pokušavat će to u buduće. Ali se uvijek nađe hrabrih i pametnih Bošnjaka koji se tome odupru, tako podstičući druge da to čine. Zato smo mi dužni da njegujemo ove vrijednosti naših pradjedova i da smo u potpunosti svijesni istih, a to ujedno da prenosimo na buduće generacije, - rekao je Ćemalović.

Kulturno umjetničko društvo “Sedef” iz New Yorka je nastupilo u svom elementu. Dok „Hudhud”, ženski hor Bosanskohercegovačkog islamskog centra, s Hajrom Goletić na čelu, zajedno s horom bratskog džemata Alipašine džamije je izveo nekoliko ilahija. Isto to su učinili i hafiz Alili u pratnji muškog njujorškog hora “Alipaša”.

Pored vjerskog i kulturnog dijela programa, masovno prisustvo članova zajednice na ovoj večeri jubilarne svečane manifestacije prezentiran je izgled budućeg Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, tako da su se svi koji su željeli mogli upisati na listi vakifa, odnosno donatora. Projekat je prezentirao arhitekta Junuz Ademović, nakon čega se krenulo sa javnim doniranjem. Ovaj dio programa je vodio Amel Kuburović.

Kako su se vakifi javljali tako su se preko video prijekcije na bijelom platnu redale cifre u američkim dollarima. Večer je završena sa cifrom od $111.185.00. U namjeri da drugi ne zamjere, istaći ćemo najveće iznose dva vakifa od po $10.000, jedan je upisan kao Bošnjački gazija, drugi je Anonimous. Treću najveću pojedinačnu donaciju od $6,000 dolara uplatio je vakif Esed Hamza, inače predsjednik BHICNY.

Iskrene čestitke na jubileju svim članovima BHICNY. Također, čestitke svim vakifima koji izdvajaju sredstva za ljepši i moderniji centar u New Yorku.

Inače objekat, koji je prije bila Crkva Jehovinih svjedoka, kupljen je i isplaćen u oktobru 2011. Nakon toga je adaptiran za potrebe članova ove zajednice. Sada je namjera da se izvrši nadgradnja i kompletno renoviranje objekta, kako bi se izgradio moderan centar koji bi različite sadržaje. Inače objekat je smješten na odličnoj lokaciji u Astoriji gdje dobrim dijelom žive Bošnjaci.

Važno je još napomenti da su članovi ove bosanske zajednice preživjele žrtve genocida koji su uzrkom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na BiH našli utočište u New Yorku preživjele žrtve genocida.

Hayat TV je bila generalni medijski pokrovitelj ove jubilarne manifestacije, dok su medijski sponzori Bošnjaci.Net i BATV. Preko internet signala ove njujorške televizije cijeli tok manifestacije bio je dostupan za sve gledaoce širom svijeta.  Dossier: Bosanski centar u New Yorku
» DONATORSKO VEČE U NEW YORKU
B.net | 08.12.2012 17:25
» SPORTOM DO NOVOG CENTRA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 08.05.2011 04:01
» UZEIR RAMIĆ ISPRAĆEN NA HADŽ
Bošnjaci.Net | 01.11.2010 15:24
» RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Esad Krcić | 17.09.2010 20:14

Ostali prilozi:
» ZEHRUDIN JUNUZOVIĆ NA TRIBINI U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 22. January 2020 17:18
» NOBELOVA NAGRADA: IBRETA RADI
Abdullah ef. Hodžić | 17. December 2019 15:37
» NAIBU REIS IZ U BIH U POSJETI NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 15. December 2019 04:30
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2019 13:15
» USPOSTAVLJENA ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U ITALIJI
Islamskazajednica.ba | 02. December 2019 14:08
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
Mensud Alićušić | 21. November 2019 19:00
» LIK I DJELO IMAMA EL-MATURIDIJA
Prof. dr. Almir Fatić | 19. November 2019 16:23
» ANALIZA MEKTEBSKE NASTAVE NA TERITORIJI SJEVERNE AMERIKE
Hfz. mr. Muriz ef. Mešić | 11. November 2019 14:18
» UČIMO ZAJEDNO DOVO PROTIV BOLESTI BRIGE I TUGE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. October 2019 12:23
» KUPOVINA ZEMLJIŠTA I IZGRADNJA DŽAMIJE
Damir ef. Babajić | 24. October 2019 20:53
» ZAVRŠENO „IV MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U HIFZU ČASNOG KUR'ANA“
Islamskazajednica.ba | 21. October 2019 15:40
Ostali prilozi istog autora: