Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Razgovor s povodom: Meris ŠEHOVIĆ, najmlađi kandidat i prvi kandidat Bošnjak na Parlamentarnim izborima u Luksemburgu
POŠTUJEMO ULOGU STRANACA U OVOJ ZEMLJI
Autor: Mr. Muhamed Ćeman
Objavljeno: 19. October 2013. 11:10:17

Meris ŠEHOVIĆ, najmlađi kandidat i prvi kandidat Bošnjak na Parlamentarnim izborima u Luksemburgu
Bošnjaci.Net: Gospodine Šehoviću, zamolio bih Vas da se na početku ovog našeg razgovora ukratko predstavite našim čitateljima.
ŠEHOVIĆ:
Rođen sam 1991. godine u Beogradu i s napunjene dvije godine života došao sam sa roditeljima u Luksemburg. Studiram Političke nauke i Internacionalno pravo na Univerzitetu u Minhenu. Ove godine, u okviru evropskog programa razmene studenata, primljen sam na «Science Po» u Parizu. Od 2012. godine sam član Izvršnog omladinskog odbora «Zelenih» Luksemburga.

Bošnjaci.Net: Vaša kandidatura na izborima je po mnogo čemu zanimljiva i rekao bih specifična, a posebno iz dva razloga. – Naime, najmlađi ste kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima u Luksemburgu, a ujedno koliko mi je poznato a što će našim čitateljima biti posebno zanimljivo, prvi kandidat bošnjačkih korijena na parlamentarnim izborima u historiji Velikog Vojvodstva. Vaš komentar?
ŠEHOVIĆ:
Ponosan sam na povjerenje koje mi je ukazala moja stranka. Ubijeđen sam da kao mlada osoba stranih korijena imam novi pogled na politiku i njen uticaj na naš život.

Bošnjaci.Net: U kojem trenutku Vašeg života i iz kojih razloga ste odlučili aktivno se baviti politikom?
ŠEHOVIĆ:
Već kao učenik Srednje škole zanimao sam se za probleme luksemburškog društva a posebno za mjesto omladine i stranaca u njemu. Sa 14 godina bio sam aktivan u «Conférence Générale de la Jeunesse du Luxembourg», a kasnije i u Parlamentu mladih Luksemburga. Ubijeđen sam da se političke odluke odnose na svakog od nas i zbog toga je bitno aktivno uticati na njih.

Bošnjaci.Net: Kandidat ste ispred stranke Zelenih. Šta je to što po Vama upravo tu političku opciju izdvaja od drugih partija u Luksemburgu?
ŠEHOVIĆ:
Naša stranka daje konkretne odgovore na ključna pitanja 21. vijeka. Naprimjer, razvoj alternativnih izvora energije, održavanje i poboljšanje kvaliteta života u uslovima koji se stalno mijenjaju, društvena kohezija.
Već 1996. godine naša stranka prva je iznijela prijedlog zakona o dvojnom državljanstvu. U to vrijeme, prijedlog je bio odbačen zbog nespremnosti većine političkih aktera. Sada smo među prvima koji se zalažu za priznavanje prava strancima na glasanje. Prepoznali smo i poštujemo ulogu stranaca u ovoj zemlji, i zbog toga je neprihvatljivo da skoro polovina stanovništva ne može da utiče na odluke koje su od njihovog životnog značaja.

Bošnjaci.Net: Statistike ukazuju da je otprilike svaka četvrta osoba koja zatraži tj. dobije luksemburško državljanstvo porijeklom iz jedne od zemalja Ex-Jugoslavije. Uglavnom je riječ o Bošnjacima. Na predstojećim izborima zakazanim za nedjelju, 20. oktobra, oni će imati pravo glasa. Koja je Vaša poruka njima?
ŠEHOVIĆ:
Drago mi je da sve više osoba sa prostora bivse Jugoslavije mogu učestvovati na izborima. Želio bih da se u još većem broju angažuju u političkim strankama i svojim aktivnostima doprinesu demokratskom razvoju zemlje.
Ovi izbori su vrlo bitni. Potrebno je pronaći rešenja za najosnovnjije probleme sadašnjosti: ekonomska i finansijska kriza, nedostatak smještaja po prihvatljivim cijenama, porast nezaposlenosti omladine.
U najvećim opštinama Luksemburga, kao naprimjer Luksemburg-grad, Esch/Alzette, Remich, «Zeleni» su u izvršnim organima vlasti. U tim opštinama stabilna je finansijska situacija, porastao je broj socijalnih stanova, pokrenuti su programi zapošljavanja omladine i poboljšao se kvalitet života.
Od najvećih političkih stranaka jedino naša stranka nije još bila u vlasti na državnom nivou. Dokazali smo našu sposobnost i doslijednost u ispunjavanju naših predizbornih obećanja, i zato smo garant za pozitivnu promjenu.

Bošnjaci.Net: Privodimo ovaj kratki razgovor kraju, pa bih volio još znati, koliko si često u prilici posjetiti naš Sandžak i lijepu nam Bosnu?
ŠEHOVIĆ:
Kao dječak često sam putovao u Novi Pazar i Beograd, gdje živi porodica mog oca. Nažalost moje političke i akademske obaveze ne ostavljaju mi mnogo vremena za odmor, ali se nadam da ću u bliskoj budućnosti ponovo imati priliku posjetiti moj rodni kraj.

Bošnjaci.Net: Gospodine Šehoviću, zahvaljujem Vam se na ovom razgovoru. Želim Vam uspjeh na predstojećim izborima, a pretpostavljam da se i naši čitatelji iskreno nadaju, posebno oni s pravom glasa, da će fudbalska reprezentacija BiH na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu, imati svog iskrenog navijača u parlamentu Velikog Vojvodsta Luksemburg.Ostali prilozi:
» MNOGO JE NERVOZE, ALI ĆE BITI VLADE
Vijesti.me | 05. October 2020 16:26
» VAKUF JE IMOVINA I ODGOVORNOST SVIH NAS
MINA | 16. September 2020 19:39
» NE SA CRKVENO-ČETNIČKO-RUSKOM FORMACIJOM
RadioSarajevo.ba | 01. September 2020 12:09
» KNJIŽEVNI ZLOČIN
Bošnjaci.Net | 09. August 2020 18:20
» TABLETE PROTIV KAŠLJA „BISOLVON“ ILI „BISOLEX“ LIJEČE KORONU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 27. July 2020 14:03
Ostali prilozi istog autora:
» VI STE NAJBOLJA OMLADINA
02. October 2013 16:00
» U IME ALLAHA ZA INTERES VLAHA
28. April 2013 02:36