Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
BOŠNJACI IZMEĐU ŠIBICARA I ISKRENIH POZIVAČA
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Velić
Objavljeno: 30. September 2013. 20:09:32
Muhamed VELIĆ: Bošnjaci trebaju biti svoji i po svojoj mjeri, svaka tuđa mjera nas izobličava, kako bi to kazao Krleža da tijesna cipela izobličuje nogu. Ali, mi se moramo čuvati i voditi računa da nam ovaj popis ne izobliči lice. Koje je kraljevsko, kako bi to rekao akademik Ferid Muhić, a ja bih dodao i sultansko.
Konačno smo dočekali i popis. U samo njegovo predvečerje možemo konstatirati da popis upravo počinje, ali zato ne možemo kazati da trebamo odahnuti i odmoriti. Baš naprotiv! I dok traje popis, ali i u danima nakon njega, mora se biti oprezno i voditi računa o onome što je popisano i način na koji je popisano.

Ali, zato smo proteklih dana, i još uvijek smo, bili izloženi žestokoj vatri raznoraznih mešetara i zbunjivača, koji su nas proteklih dana na različite načine htjeli uvjeriti da smo svašta nešta, samo najmanje ono što doista jesmo: Bošnjaci, islamske vjeroispovijesti, koji govore bosanskim jezikom.

Naravno, odmah na početku moram kazati da je ovo pod "b", pitanje vjeroispovijesti, stvar slobode i privatnog izbora, hoće li neko biti vjernik, nevjernik, u islamu ili gdje drugo, to je stvar privatne prirode, ali jezik i vlastito ime - tu se ne smije i ne treba šutjeti, jer to nisu samo pitanja privatne već i šire društvene prirode i interesa. Zašto ovo govorim? Pa zbog toga što ćemo zasigurno imati i Bošnjaka nemuslimana i ateista, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj na popisu, ali ćemo zato imati i Srba i Hrvata koji su islamske vjeroispovijesti. Dakako, riječ je o ljudima koji su primili islam. Ali, tu se vjerovatno radi o promilima.

Ovih smo dana, dakle, govorim o nama Bošnjacima, bili izloženi različitim udarima i zbunjivanjima. Taj bošnjački insan se pred popisom našao kao onaj tek pristigli putnik sa sela u veliki grad kada ga još na autobuskoj ili željezničkoj stanici vrbuju šibicari da mu uzmu i otmu sve pare koje je sa sobom donio u grad. On koji ne zna da se radi o klasičnim i udruženim prevarantima, u tim (praznim) kutijicima šibica vidi svoju šansu da zaradi lovu, ali, po svemu sudeći, izgubit će sve, ako pristane na igru sa šibicarima. Sa šibicarima nema igre, jer sa njima čovjek uvijek gubi. Nego će Bošnjak čuvati ono što ima, ono što mu je sigurno, svoje ime i svoj jezik, naravno, i vjeru svoju, jer ako pristane na varijante i naivne priče prevaranata i šibicara može(mo) izgubiti sve. Zato te i takve ne treba slušati, one koji nude svoju priču, svoje varijante i ekperimente.


Bošnjaci ne smiju vjerovati šibicarima i nikako ne smiju pristati na njihove opcije; treba slušati one koji nas zovu i upućuju na naše bošnjačko ime i koji nas pozivaju na lijepom bosanskom jeziku, bez obzira ko pozivači bili, da li oni što nose ahmedije na glavi ili ne.
Bošnjaci trebaju biti svoji i po svojoj mjeri, svaka tuđa mjera nas izobličava, kako bi to kazao Krleža da tijesna cipela izobličuje nogu. Ali, mi se moramo čuvati i voditi računa da nam ovaj popis ne izobliči lice. Koje je kraljevsko, kako bi to rekao akademik Ferid Muhić, a ja bih dodao i sultansko.
Mišljenja sam da se Bošnjaci neće izjašnjavati kao muslimani s velikim M, jer to su odveć naučili, da je vrijeme jedine dopuštene i ponuđene opcije, kao nužde, prošlo. Islamska zajednica je tu odradila veliki posao, jedna ogromna armija imama u kratkom je roku ljude, vjernike podučila da oni imaju svoje ime, i da su kao Bošnjaci tek tada u svojoj egzistenciji, a da su u islamu u svojoj esenciji. I, konačno, kad dođemo na Sudnji dan kada na tom mahšeru budemo na koljenima klečali i čekali da nas se prozove, neće nas pojedinačno prozivati već će nas kao narode prozivati po knjizi koju slijedimo. A nas će se prozvati kao Bošnjake, koji govore jezikom bosanskim, po knjizi Kur'anu. I nećemo tamo trčati i tražiti našeg šefadžiju poslanika Muhammeda, a.s., kao pojedinci, kao usamljeni muslimani, već ćemo kao narod ići i tražiti Božijeg poslanika. A nema nas puno, tako je bolje da se ne rasipamo, osobito ne i na Ovome svijetu.

A gdje bi, zapravo, mogao biti problem? Problem bi se mogao pojaviti u opciji "Bosanci" i to zbog nekoliko razloga. Prvo, ima ljudi koji su dali sve za ovu državu i krv svoju lili i oni misle, da ako se popišu bilo kako a ne kao Bosanci, da će izdati Bosnu. A, povrh svega, raznorazni mešetari ih filuju pričama o tome kako treba da se osnaži ta ugrožena opcija "Bosanaca" koji bi mogli promijeniti stanje u ovoj blokiranoj državi. To naravno nije tačno, jer mi smo svi Bosanci, po pasošu, državnom i geografskom određenju, ali smo, kada govorim o svom narodu, u etničkom smislu - Bošnjaci koji su lili i još uvijek krv svoju liju za zemlju Bosnu i državu Bosnu i Hercegovinu. A i država će se odblokirati kada stranci budu otključali brave blokada.

Spomenuo sam veliku ulogu Islamske zajednice u osvješćivanju našeg svijeta po tom pitanju, što je za svaku pohvalu, ali i to je mač s dvije oštrice. Jer, nakon toliko sveobuhvatne akcije Islamske zajednice, postoje i oni koji nisu vjernici i koji možebitno mrze Islamsku zajednicu pa će htjeti biti sve samo ne ono na što Islamska zajednica ukazuje. Tu bi moglo biti govora o pseudo urbanoj gerili, koji ne žele, kako kažu, pripadati vjerničkom "krdu", jer oni su kao profinjeniji i više gradskiji. To, dakako, predstavlja papanluk neviđenih razmjera, jer nije više stvar s kime će se neko identificirati ili ne, ovo je pitanje kako se neko zove, otac, dedo mu, preci, gdje pripada, kojem narodu, kojoj porodici, a identificiranje je manje važno. Neko ne voli svoje pretke, ima onih koji mrze svoje očeve, ali u ličnoj iliti osobnoj karti vazda stoji i ime oca. To je nepromjenjivo.
Ali, bez obzira, treba neumorno raditi na pojašnjavanju tih esencijalnih i egzistencijalnih stvari i pitanja. Vidjeli smo najave da će i oko 750 000 Srba koji žive u Srbiji popisati se kao stanovnici i građani BiH. Tim slijedom bošnjački velikodostojnici trebaju pozvati i Bošnjake iz Sandžaka da se popišu u Bosni, dakle, i one koji planiraju živjeti u Bosni ili već žive na relaciji Bosna - Sandžak.

I, na kraju, hoću kazati da Bošnjaci ne smiju vjerovati šibicarima i nikako ne smiju pristati na njihove opcije; treba slušati one koji nas zovu i upućuju na naše bošnjačko ime i koji nas pozivaju na lijepom bosanskom jeziku, bez obzira ko pozivači bili, da li oni što nose ahmedije na glavi ili ne.

Bošnjaci trebaju biti svoji i po svojoj mjeri, svaka tuđa mjera nas izobličava, kako bi to kazao Krleža da tijesna cipela izobličuje nogu. Ali, mi se moramo čuvati i voditi računa da nam ovaj popis ne izobliči lice. Koje je kraljevsko, kako bi to rekao akademik Ferid Muhić, a ja bih dodao i sultansko.

VRHOstali prilozi:
» ŠEHIDI, HEJ MILJENICI, GDJE STE VI? GAZIJE, HEJ POBJEDNICI, (T)KO STE VI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. March 2023 14:03
» ČIMBURIJADA IZ ALUMINIJSKE FOLIJE!
Mr. Milan Jovičić | 29. March 2023 14:21
» NEMOJTE VIŠE DA SE LAŽEMO
Sead Zubanović | 27. March 2023 17:54
» REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. March 2023 16:54
» PUTINOVE PRIJETNJE NUKLEARNIM ORUŽJEM
Božidar Proročić | 27. March 2023 14:05
» OD VELIKOSRPSKOG ŠVERCERA SA BEOGRADSKIH ULICA, DO DIKTATORA!
Mr. Milan Jovičić | 26. March 2023 23:26
» LITERARNI ASPEKTI KUR'ANA
Mehmed Meša Delić | 26. March 2023 23:08
» SRETAN VAM DAN BOŠNJAKA CRNE GORE, DRAGA BRAĆO!!!
Božidar Proročić | 22. March 2023 17:26
» SUDBINSKA PITANJA ZA BOŠNJAKINJE I BOŠNJAKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. March 2023 19:27
» MIŠO SMAJLOVIĆ, ČOVJEK PRIJE SVEGA
Sead Zubanović | 19. March 2023 12:19
» NI NACIJA NI GRAĐANI?
Dr. Harun Hadžić | 17. March 2023 13:57
» ANESTEZIRANJE VJEROM
Edin Zećirović | 17. March 2023 13:34
» BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA
Božidar Proročić | 17. March 2023 12:53
» NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2023 15:10
» BUDUĆNOST ME SAVJETUJE DA POŽURIM
Suad Bešlić | 09. March 2023 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» KOLIKO SU GLASNI NAŠI EZANI?
28. October 2022 20:11
» DECEMBARSKI SIHIR
14. December 2013 16:02
» MOJ DEDO, STARI MOST
09. November 2013 19:37
» STRAH OD MINA
25. October 2013 19:48
» TAJNA TESPIHA BOJE ŠEHIDSKE KRVI
18. October 2013 13:51
» ALLAH MUBAREK, MUFTIJA GRABUSE
15. September 2013 16:28
» 31. NOĆ
12. August 2013 13:46
» RAMAZANSKI DNEVNIK
31. July 2013 02:57
» EKSER U ZIDU
08. July 2013 14:49
» AGRESIJA I AGRESIVNOST SPC-E
01. October 2012 15:01
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif