Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Kako su mladi Pazarci spriječili Srbina iz Banja Luke koji je došao da skine spomen ploču Aćif efendije[1]
REDOVNE ČETNIČKE PORUKE SANDŽAKU
Autor: Ismet Azizi
Objavljeno: 27. August 2013. 03:08:21


Ovaj Srbin, zvani Slobodan G., je postavio na svom računu na YouTube.com svoj snimak nazvan “Incident u Novom Pazaru” registriran 23. 07. 2013., u kasnim večernjim satima pred spomen pločom Aćif efendije Blute koja je postavljena na glavnom gradskom šetalištu grada Novog Pazara.

Ismet AZIZI: Neprestane provokacije dolaze od Srba bilo otkud da su. Slavljenja Mladićevih i Karadžićevih zločinačkih djela dolaze i sa jedne vjerske svetkovine koja je održana prije nekoliko dana u crkvi u Srebrenici.
Mehanizmi podsticaja etničke mržnje su sredstva inicirana od krvoločnih zločinaca devedesetih godina u ex-Jugoslaviji. Mržnja je prisutna i na stadionima gdje se ponose četnici svojim sramnim djelima. Četničko ludovanje po stadionima i raznim manifestacijama pokreće se na političkom polju, preseljava se i u vojnim i paramilitarnim snagama i pretvara se u otvoreni fašizam koji je zgrozio svijet. Bošnjaci ova barbarska djela shvataju kao nove najave tamnih genocidnih sila da nisu pobjeđene i da je potrebno mobilizirati svoje redove za obranu kako se nebi ponovno pojavio genocid koji se desio u prošlosti po mjestima diljem Bosne i Hercegovine, u Šahovićima, Plavu, Gusinju, Bihoru i Rožajama.
Kako kaže Slobodan G., on je najprije imao za cilj da prekrije ploču jednim posterom koji bi po njemu imao “biografiju Aćif efendije” a potom umota ploču ovim posterom i onda pajserom odvali od zida na kom je smještena. Spomen ploča je stalno pod paskom mladih Pazaraca koji su ovaj događaj primijetili iz okolnih restorana. Oni nisu dozvolili da se nešto neželjeno dogodi njihovom gradu koji im je u amanet ostavio Aćif efendija Bljuta. Tako su ovi mladi započeli raspravu sa nezvanim musafirom iz Banja Luke, ta debata se može vidjeti i na videu.[2]

Slični video snimci, koji daju nemile poruke Sandžaku su objavljeni ovih dana. Jedna narodna izreka kaže: “Vuk dlaku mijenja ali ne i ćud”. Četnici, budući svjesni da su u ratu za odbranu Bosne i Hercegovine, uveliko sudjelovali i borci iz Sandžaka (po mnogim analitičarima, nebi ni došlo do obrambenog rata u Bosni da nije bilo mladih iz Sandžaka koji su se odazvali pozivu za narodnu odbranu nevinih Bosanaca od srpske agresije), koriste slučaj i na svojim zabavama, posredstvom pjesama a pod utjecajem alkohola, da kao po običaju pošalju razne poruke kao što su: „Oj Pazaru novi Vukovaru“, „Oj Sjenice nova Srebrenice”. Ove parole stavljaju k’znanju da je želja ovih Srba da razore Novi Pazar, poput Vukovara, i da djeluju u Sjenici kao u Srebrenici. Ovi događaji, kao i oni prošlogodišnji viđeni na stadionima Beograda, gdje je postavljena enigma “Nož, žica, Srebrenica” (riječ je o sredstvima kojima su počinjeni zločini genocida u Srebrenici). U ovom slučaju i “Torcida” im nije ostala dužna uzvrativši im istom mjerom riješivši enigmu.[3]

Vezano za ovaj slučaj oštro je reagirala Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka osudivši ove fašističke izlive javno prikazane na jednoj manifestaciji u centru grada Bratunac u Bosni i Hercegovini, mjeseca avgusta ove godine.[4][4]
Potpuno je neprikladno, i mimo svih civilizacijskih normi, podržavanje genocida, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, sprovedenih godinama ranije kao i prijetnje koje stižu sada od istih aktera, a što je posebno opasno i za cio Balkan, gdje još uvijek nisu zarasle rane iz devedesetih godina, i gdje još uvijek nisu sprovedene ekshumacije nevino stradalih, djece i starih od četničkih zločinaca.Iznimno opasna poruka podsjeća ne samo na posljednji rat nego i vrijeme kada je Novi Pazar bio pod administriranjem Aćif efendije, koji je u to vrijeme spriječio genocid nad stanovništvom ovog grada i šire, a zahvaljujući i pomoći koja je pristigla od kosovskih dobrovoljaca na čelu sa Šaban Polužom. Ovo, stanovništvo ovog kraja veoma dobro zna, što bi se reklo “Malo i veliko”. Nisu zaboravila to zlo sva pokoljenja, a nisu nedostajala ni kazivanja o ovom ratu i ratnicima došlim sa Kosova u pomoć.

Neprestane provokacije dolaze od Srba bilo otkud da su. Slavljenja Mladićevih i Karadžićevih zločinačkih djela dolaze i sa jedne vjerske svetkovine koja je održana prije nekoliko dana u crkvi u Srebrenici.
Mehanizmi podsticaja etničke mržnje su sredstva inicirana od krvoločnih zločinaca devedesetih godina u ex-Jugoslaviji. Mržnja je prisutna i na stadionima gdje se ponose četnici svojim sramnim djelima. Četničko ludovanje po stadionima i raznim manifestacijama pokreće se na političkom polju, preseljava se i u vojnim i paramilitarnim snagama i pretvara se u otvoreni fašizam koji je zgrozio svijet. Bošnjaci ova barbarska djela shvataju kao nove najave tamnih genocidnih sila da nisu pobjeđene i da je potrebno mobilizirati svoje redove za obranu kako se nebi ponovno pojavio genocid koji se desio u prošlosti po mjestima diljem Bosne i Hercegovine, u Šahovićima, Plavu, Gusinju, Bihoru i Rožajama. (kokaj.net)

* Fusnote:
1]zemrashqiptare.net
2]youtube.com
3]youtube.com
4]youtube.comOstali prilozi:
» ŠVICARSKA: RAMAZAN KAO INSPIRACIJA ZA ČINJENJE DOBRA
Mensud Alićušić | 17. June 2018 12:24
» SA NESTRPLJENJEM ČEKAM TVOJ NOVI POVRATAK
Remzija Mujabašić | 15. June 2018 22:02
» KADERSKA DOVA - OČITOVANJE VJERE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. June 2018 15:25
» ZAŠTO ANUBIH NE ODGOVORI NA PROVOKACIJE HAZU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. May 2018 19:41
» SARAJEVSKO / RAMAZANSKO ISKUSTVO DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. May 2018 17:34
» ZAŠTO SARAJEVO PROGONI UGLEDNOG PROFESORA UGU VLAISAVLJEVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2018 16:29
» SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2018 16:33
» 9. MAJ 1993. - MOSTARSKI DAN BIJELIH TRAKA
Selma Islamović Spahalić | 10. May 2018 19:23
» JESMO LI ZLOČINCI...?
Sabahuddin Sijamhodžić | 30. April 2018 18:42
» MLADI BOŠNJACI BOSNE I SANDŽAKA - BAJRAKTARI ISLAMA
Bošnjaci.Net | 29. April 2018 02:21
» ŽIVOTNI PUT HAFIZA ZAIM EF. PUŠKE (1925-1962.)
Mirsad Mahmutović | 24. April 2018 21:08
» ZAŠTITIMO STARI DIO GRADA PRIJEDORA
Samir Hadzalić | 17. April 2018 21:40
» KO I ZAŠTO JE PORUŠIO 35 BANJALUČKIH DŽAMIJA?
Haris Hojkurić | 14. April 2018 12:40
» NDH-AZIJA: LUKAVA I LUCIDNA TRANSFORMACIJA DOGAĐAJA
Mr. Milan Jovičić | 10. April 2018 18:12
» PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HAZBIJA KALAČ
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 08. April 2018 16:42
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI
03. February 2015 01:31
» RASTU TENZIJE U SANDŽAKU
24. September 2014 12:43