Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Seminar u Luksemburgu
DŽAMIJAMA POVRATITI MULTIDISCIPLINARNOST, A IMAMIMA VIŠESTRANOST I KOMPETENTNOST
Autor: Mr. Muhamed Ćeman
Objavljeno: 06. June 2013. 13:06:08

Kreativni skup za narod Sirije


Luksemburški Bošnjaci bilježe relativno visoku stopu nataliteta, tako da je čak oko 25 % tamošnjih Bošnjaka rođeno u toj zemlji. Visoku stopu nataliteta mora propratiti i kvalitetan odgoj koji je svakim danom teže osigurati, a razlozi su mnogobrojni. Potreba bavljenjem tom problematikom prepoznata je od strane džemata u luksemburškom gradu Eschu (AIC SUD), koji je minulog vikenda, u suradnji sa omladinskim bošnjačkim udruženjen Unija mladih aktivista – UMA, organizirao interaktivni seminar koji se bavio pitanjem odgoja. Trener seminara je bio Mithat ef. Mujović, profesor.


Prof. Mujović i ef. Zilkić na tribini

Obraćanje predsjednika Shoure

Hutba u Luksemburgu

Prvog dana seminara, u petak, džumanska hutba efendije Mujovića na temu „Zašto Kur'an ne mijenja naše živote?“, nagovijestila je uzbudljiv i poučan vikend. Istog dana, nakon akike jednog džematlije povodom rođenja sina Alija, u prostorijama džemata AIC SUD održano je predavanje na temu „Put ka životnim vještinama“.

Sutradan, u subotu, delegacija džemata Escha na čelu sa imamom Nedžadom ef. Zilkićem i profesorom Mujovićem, prisustvovala je svečanom otvaranju džamije u srca glavnog grada Luksemburga. Džamija zauzima prostor od oko 600 m2, te se zbog atraktivnog mjesta na kojem se nalazi moralo izdvojiti oko 1 600 000 €, za kupovinu, uz još dodatnih 120 000 € za kompletno renoviranje, ukrašavanje i adaptaciju. Nakon te svečanosti, u večernjim satima, u velikoj iznajmljenoj sali održana je tribina na temu „Da li možemo upravljati životom naše djece?“ Predavanje je praćeno s velikom pažnjom prisutnih, posebno roditelja. Profesor Mujović je govorio o različim edukativnim modelima koji su prisutni u roditeljskoj praksi, s posebnim osvrtom na edukativne pristupe koje nerijetko upražnjavaju Bošnjaci, te je kroz analizu istih upozoreno na propuste i destruktivne elemente, a ujedno su ohrabrene njihove pozitivne strane. Uz pomenuto, slušaoci su bili u prilici čuti nemali broj korisnih podataka koji se tiču odgoja djece, te su također imali mogućnost postaviti pitanja uvaženom predavaču. Skup je okončan kroz muhabet i druženje.

Zadnjeg dana susreta, u nedjelju, džemat organizator je pozvao svoje članove da se pridruže i podrže Dobrotvorni susret za medicinsku pomoć sirijskom narodu, koji se održavao u velikoj sali Kulturnog centra u Luksemburgu. Na skupu su govorili ljekari koji aktivno učestvuju u medicinskom zbrinjavanju sirijskog naroda, i to na teritoriji Sirije. Prenijeli su svoja iskustva a zanimljivo je da su u više navrata situaciju i zločine nad sirijskim narodom od strane socijalističko-alavitskog režima upoređivali sa srpsko-crnogorskom agresijom nad Bošnjacima tokom rata u Bosni. Na skupu se također obratio i Sabahudin Selimović, predsjednik Islamske zajednice (SHOURA) u Luksemburgu, te je tom prilikom istakao da bi Bošnjaci kao ni jedan narod morali imati osjećaja i solidarnosti za ono što se trenutno dešava u Siriji.

Na kraju, značajno je još istaći da su sva predavanja u okviru seminara, pored bosanskog održana i na arapskom jeziku, ili pak uz simultani prevod na francuski jezik. Sama tematika i sadržaj seminara ukazuju da su naše džamije, tj. džemati, u stanju povratiti svoj multidisciplinarni karakter, a naši imami svoju nekadašnju višestranost i kompententnost.

VIŠE O PREDAVAČU : Mithat Mujović je rođen u Tutinu 1977. god. Srednju tehničku školu završio je u rodnom mjestu, a Fakultet islamskih nauka na univerzitetu El-Džinan u Libanu. Dvije godine je studirao Racionalno-emotivnu bihejvioralnu psihoterapiju na institutu Albert Ellis u Beogradu. Trenutno studira Psihosocijalno savjetovanje na institutu ARGE u Beču. Također radi doktorat iz oblasti psihologije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Predsjednik je Zajednice Sandžačke dijaspore - ZSD sa sjedištem u Frankfurtu. Predsjednik je IKC-Bošnjaka u Beču i ujedno imam džemata el Ihsan. Direktor je centra za lični razvoj „Tagyir“ sa sjedištem u Beču. Pored bosanskog jezika govori arapski i njemački. Oženjen je i otac je troje djece.


Pažiljivo slušanje na tribiniOstali prilozi:
» MUSTAFA CERIĆ: BRATSKO PISMO BOSANSKIM HODŽAMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2020 18:07
» DOMOVINA BIH, HIDŽRA, REGISTRACIJA, IZBORI, SREBRENICA...
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 14. August 2020 15:25
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
Ostali prilozi istog autora:
» VI STE NAJBOLJA OMLADINA
02. October 2013 16:00
» U IME ALLAHA ZA INTERES VLAHA
28. April 2013 02:36