Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Ubili se otac Svetozar, majka Stanislava, ujak Milisav i tetka Darinka
SUICIDI U PORODICI SLOBODANA MILOŠEVIĆA
Autor: Avdo Huseinović
Objavljeno: 19. February 2013. 03:02:00
Avdo HUSEINOVIĆ: Svetozar Milošević, otac Slobodana Miloševića, završio je bogosloviju u Cetinju, potom Teološki fakultet u Beogradu. Iako je bio duboko religiozan čovjek, nije otišao u popove, nego je bio profesor ruskoga i srpskoga jezika. Bio je profesor u Bijelom Polju i Titovoj Mitrovici, potom se odselio u Srbiju, te živio u Požarevcu. Svetozar Milošević nije bio komunist, pa je to i bio jedan od razloga zbog kojih se razveo od svoje supruge Stanislave.
Balkanski kasapin Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije, nije imao puno sreće u privatnom životu. Možda baš iz trauma nataloženih tokom tragičnih porodičnih godina, iznikla je Miloševićeva bezosjećajnost i okrutnost, kako prema nesrpskom stanovništvu na prostoru bivše Jugoslavije, tako i prema svojim političkim protivnicima, koji su životima platili neslaganje sa njegovom politikom, koja je dovela do raspada bivše Jugoslavije i genocida nad Bošnjacima.

Osim Službe državne bezbjednosti Srbije, po Slobinoj prošlosti je malo ko kopao.
Njegova prošlost i sudbina su kontradiktorne, ali su isto tako protkane nevjerovatnom manipulacijom, koja je bila svojstvena crnogorskom klanu u Beogradu, koji je svojim potezima, nastupom, šarmom zavodio fanove, ali i neprijatelje.

Slobodan Miloševicć se rodio 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, kao drugi sin Svetozara i Stanislave (rođene Koljenšić) Milošević.

Miloševićevi roditelji rodom su bili Crnogorci. Svetozar Milošević bio je iz sela Uvač kod Lijeve Rijeke, (mjesta na putu iz Kolašina prema Andrijevici), na sat hoda od željezničke stanice Trebešnica na pruzi Beograd-Bar. Do sela Uvač se uvijek teško dolazilo, a posebno zimi kad se temperatura znala spustiti i do - 25 stepeni.

Neki članovi porodice Milošević istraživali su historiju porodice i ustanovili „kako je Slobin otac, Svetozar Milošević izravni potomak vasojevićkog hajduka Miloša Markova Stankovića“, kojeg 1735. godine, u svađi graničnih plemena, ubi neki Crnjavčević.
Slobodanov djed Simeun Milošević, bio je oficir crnogorske vojske.
Svetozar Milošević, otac Slobodana Miloševića, završio je bogosloviju u Cetinju, potom Teološki fakultet u Beogradu. Iako je bio duboko religiozan čovjek, nije otišao u popove, nego je bio profesor ruskoga i srpskoga jezika. Bio je profesor u Bijelom Polju i Titovoj Mitrovici, potom se odselio u Srbiju, te živio u Požarevcu. Svetozar Milošević nije bio komunist, pa je to i bio jedan od razloga zbog kojih se razveo od svoje supruge Stanislave.

Naime, Stanislava je bila iz ratničke i komunističke porodice, te je cijeloga života zadržala komunistička uvjerenja. Neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, Svetozar Milošević napustio je porodicu i vratio se u rodno selo Uvač. Navodno su ga sinovi znali posjećivati u Uvaču, češće Bora, nego Slobodan. Jedno je vrijeme predavao ruski na Tehničkoj školi u Titogradu, a potom je izvršio samoubistvo.


Lijeva Rijeka

Slobodan i Mira u vrijeme zabavljanja

Zločinac u Den Haagu


Grob Svetozara Milošević u Uvaču
Novinar sarajevskog tabloida “AS” Krunoslav Malenica, prvi je 1991. godine istražio priču o suicidima familije Slobodana Miloševića. Ta priča je u prvi mah dočekana na nož, a ovom novinaru se prijetilo i smrću. Da se nije radilo samo o učestaloj novinskoj senzaciji, koja je napravljena da bi se novina prodala u što većem tiražu, obistinilo se vrlo brzo jer je potvrda ovih navoda došla od crnogorskog pisca Jevrema Brkovića, koji je odličan poznavalac biografija „srpskih zločinaca“ poniklih u crnogorskom kršu. Slobin otac Svetozar, ubio se 3.avgusta 1962. godine pištoljem, navodno zbog toga jer je jedan njegov učenik, kojem je dao slabu ocjenu, počinio samoubistvo. Pucao je pištoljem u glavu, odjeven u svoje najbolje odijelo s mašnom. Slobodan Milošević nije prisustvovao očevoj sahrani jer se nalazio na školskoj ekskurziji u Rusiji. Na grobu Slobinog oca koji se nalazi u rodnom selu, nedaleko od vikendice Slobinog brata po zločinima i genocidu Momira Bulatovića, bivšeg prvog političara Crne Gore, piše: "Ranjena srca, s bolom u duši, dragom bratu i ocu, profesoru Svetozaru Miloševiću (1907-1962) u znak trajnog sjećanja podižu ovaj spomenik sestra Darinka i sinovi Borislav i Slobodan."

Dva sina podizala je svojom učiteljskom platom majka Stanislava. I Stanislava je 12 godina nakon svog supruga, digla ruku na sebe. Objesila se 1974. godine u Požarevcu. Tako su oba roditelja Slobodana Miloševića sami sebi oduzeli život, a ubio se još jedan član njegove najbliže porodice, njegov ujak, general Milisav Koljenšić, politički komesar Devete crnogorske narodnooslobodilačke brigade. Slobin ujak general Koljenšić ubio se u Danilovgradu, samo dan nakon samoubistva Slobinog oca Svetozara, 4.avgusta 1962. godine.

Ni Svetozarova sestra Darinka, Slobodanova tetka, nije imala sretan život. Nađena je mrtva u kadi nakon što joj je muž poginuo, a djeca pomrla. Najvjerovatnije još jedno samoubistvo.

Slobodan Milošević je kasnije dolazio u Požarevac obići majčin grob, ali zanimljivo, kuću gdje je proveo djetinjstvo nije posjećivao. Vrlo je zanimljiv podatak da se Slobodan Milošević, iako su mu otac i majka bili Crnogorci, osjećao Srbinom.

Čak i njegov brat Bora, koji je preminuo 28.januara 2013.godine i sahranjen pored oca u Uvaču, izjašnjavao se kao Crnogorac, pa je tako i napravio diplomatsku karijeru. U Titovoj Jugoslaviji su se funkcije dobivale i po republičkom i nacionalnom ključu. Bora Milošević je otišao u diplomatiju. Kao crnogorski kadar dobio je mjesto veleposlanika u Alžiru. Radio je i kao savjetnik predsjednika Josipa Broza Tita, pratio ga na putovanja u inostranstvo i brinuo se za njegove govore.

U rodnom selu Miloševića danas živi svega nekoliko staraca, a povratak na ognjište pradjedova najavila je Slobina kćerka Marija.Ostali prilozi:
» ŽIVI ALTER EGO DARKA TANASKOVIĆA U BOSNI…???
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. April 2021 15:46
» SUDBONOSNI VAKAT I ZEMAN
Mr. Milan Jovičić | 13. April 2021 14:39
» RAMAZANSKA PRIČA
Aziz Hurem | 12. April 2021 15:13
» GENOCID U ZVORNIKU 1992.
Mehmed Meša Pargan | 08. April 2021 17:14
» MOJ VANVREMENSKI MUHABET S EVLIJOM ČELEBIJOM
Fatih Hadžić | 07. April 2021 20:49
» JASMINE, BOŠNJACI SU MUSLIMANI… OSIM ONIH KOJI KAŽU DA NISU…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2021 14:32
» NEPRIJATELJSKE SNAGE
Dr. Tarik Kurbegović | 05. April 2021 18:11
» RASIZAM JE PRVO LEGITIMIRAN BIBLIJSKOM DOGMOM
Šemso Agović | 05. April 2021 16:53
» BRAVO… BAKIRE…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2021 14:34
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI NASTAVAK POLITIKE FAŠIZMA
Božidar Proročić | 03. April 2021 13:17
» ZAR JE TERORIZAM JEDINO ONDA KAD JE NAPADAČ MUSLIMAN?!
Ajša Čišija | 03. April 2021 13:08
» NAGAZNE MINE MINISTRA PRAVDE
Ratka Jovanović-Vukotić, Vijesti.me | 02. April 2021 17:46
» KOME SAD DA SE ŽALI NANA FATA ORLOVIĆ?
Salih Brkić | 02. April 2021 15:03
» BOŠNJAČKI „ZID PLAČA“
Božena Jelušić | 31. March 2021 15:10
» BOSNA NIJE MULTINACIONALNA DRŽAVA
Dr. Harun Hadžić | 31. March 2021 13:49
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
Omer Šarkić | 30. March 2021 12:46
Ostali prilozi istog autora:
» HERCEGOVAČKI PUTEVI NEPRAVDE
09. November 2017 16:28
» KAD PRAVDA ZAKASNI
27. May 2017 03:13
» ŠEMSO ŠILJKO - ČOVJEK IZ LEGENDE
27. September 2016 19:55
» ŽIV JE ĐOGO, UMRO NIJE
14. July 2016 01:56
» BAKIRA, ŽENA HRABROST
26. October 2013 13:01