Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


New York
DA LI JE SMIŠLJENO PREKINUTA IZBORNA SKUPŠTINA ISLAMSKE ZAJEDNICE & KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE?
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 21. January 2013. 03:01:54

Delegati na Skupštini


Okom naše kamere

Delegati prate rad Skupštine

Obraćanje bivšeg predsjednika Bajrama Kolenovića

Predstavnici medija i delegati

Blagajnik Haso Deljanin

Delegati prate rad Skupštine

Obraćanje Meška HotaEsmir Bektešević izlaže paket mjera mlađih

Obraćanje Aga Kolenovića

Prnjavorci na Skupštini

Obraćanje Smajla Srdanovića

Bivši predsjednik Rizo Čekić

Nuro Bicić čita odluku njegovog bratstva

Radno predsjedništvo: Rastoder, predsjedavajući Purišić i Balić
Dugo očekivana Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje, zakazana za subotu, 19.januara 2013., u amfitetaru škole PS 126 u Astoriji, prekinuta je kod druge od šest tačaka usvojenog Dnevnog reda; Izvještaj o radu dosadašnjeg odbora i službenika IZ.
Masovnije prisustvo na Skupštini (256 delegata od 561. člana (porodica), koji su uredno izmirili članarine), je najbolji dokaz da je članovima IZ & KC Plav-Gusinje itekako stalo do korjenitih promjena unutar ove njujorške zajednice koja već par godina greca u problemima, koji su sigurno rješivi i moraju biti riješeni i prevaziđeni. Ova Islamska zajednica i njeni članovi koji su prognanici i potomci žrtava srpsko-crnogorskog (i obrnuto) istrebljenja i genocida 1912., 1913. i 1919., pa do vođa zločinačko-mafijaških kartela iz 90-tih, moraju da imaju više pažnje i razumijevanja prema samima sebi kao žrtvama, nego prema dželatima naroda svoga.

Nakon više od sahat čekanja sa početkom rada Skupštine, te proučenog Ašareta i fatihe, krenulo se sa prijedlozima članova za Radno predsjedništvo. Predloženi su između ostalih Esko Balić, Esad Rastoder i Muharem Purišić, koji su međusobnom raspravom ko će predsjedavati Skupštinom, odnosno kada se pokušava izvrdati odnos glasanja 2:1, te da na Balićevu konstataciju, da onaj ko nije iz Plava i Gusinja ne može predsjedavati Skupštinom, odnoseći se na Rastodera, mogla se primjetiti određena naelektrisanost, pojedinih njujorških klanova koji očito žele imati primat unutar ove zajednice, bez obaveza što im je stran beš vakat, i koji bi, kako se mnoglo čuti pred održavnje Skupštine, na daljinski da upravljaju sa ovom vjerskom institucijom iz vlada, stranaka, mešihata, tzv. crnogorskih kuća i drugih zadimljenim budžaka; dok će članove zajednice isključivo prihvatati i odbacivati 'nako po poslušnosti i podobnosti. Čudno je zašto pojedinci u ovoj zemlji zakona, dozvole sebi da manipuliraju sa vakufom – zajedničkim dobrom, i na taj način hodajući po vrhu živaca svih članova zajednice koji su izdvojili ogromna sredstva za zajedničko dobro koje trebaju da koriste svi skupa, a ne da ih bilo ko huška sa strane; te protiv koga, protiv svojih sunarodnika. Još je veća sramota zato što se to radi o islamskom objektu, odnosno Allahovoj kući.

Ipak, odlučeno je da dipl. ecc. Muharem Purišić predsjedava Skupštinom. Radno predsjedništvo tačku po tačku pročitali su Poslovnik o radu Izborne skupštine na koji su delegati na Skupštini imali primjedbe na dvije tačke istog (7. i 8.), koje se kose sa Statutom IZ & KC Plav-Gusinje, što su glasanjem većine odlučili da se uklone sa liste Poslovnika. Očito onaj koji je pripremao Poslovnik o radu Skupštine je mislio da može oko sebe da obrće cijelu zajednicu i delegate Skupštine, kao što obrće nekoliko članova odbora.

Nekoliko delegata imali su primjedbe po pitanju izlaganja Bajrama Kolenovića i blagajnika Hasa Deljanina. Diskusije i replike vođene su u tonu pojašnjavanja šta je ko uradio, za skupštinske prilike to je uobičajeno. Dapače smatramo neophodnim da se jednim razumnim tonom o svemu raspravlja i riješe sve nedoumice, time uklone sve sumnje među ljudima kako bi zajednica išla naprijed.
Kako je rečeno na Skupštini, članovi Odbora IZ & KC Plav-Gusinje koji su izabrani prije više od dvije godine, skoro od samog početka rada imali su međusobne probleme, koje nažalost nisu mogli riješiti i prevazići. Nekoliko članova zbog neslaganja su napustili odbor, a oni su isti dopunjavali kako im je odgovaralo, tako je nakon izvjesnog vremena došlo do smjene prijethodnog predsjednika (Rizah Čekić) i imenovanja novog (Bajram Babi Kolenović). Prema onome što se moglo čuti na Skupštini, radi se od tri člana u odboru, koje nazivaju „krnji odbor“ (Šarkinović, Kolenović, Ganić), koji su nakon takvog stanja, sa uposlenicima u zajednici, imali obavezu zakazati Vanrednu skupštinu, ali ipak nisu. Nego su u tom sastavu vodili zajednicu direktno kršeći načela Statuta IZ & KC Plav-Gusinje, što se ujedno kosi i sa zakonom o vjerskim i neprofitnim organizacijama u ovoj zemlji.

Bilo je uljudnih diskusija i prijedloga, a bilo je i onih koje odudaraju od lijepog ahlaka. Govorili su po raznim pitanjima, pa čak iako ne pripada tački dnevnog reda. Ipak Radno predsjedništvo im je dalo šansu da govore i da se uključe u rad Skupštine. Redali su se delegati Mirsad Huskić, Murat Bektešević, Meško Hot, Esmir Bektešević, Džemo Hot, Melja Redžematović, Ramiz Feratović, Ago Kolenović, Smajle Srdanović, Adem Rastoder, Rizah Čekić, Nuradin Bicić, Erol Musić, i dr.

I onda se između ostalih za riječ javlja delegat Almir Bektešević koji je prije nekih dvije godine, kako je rekao, donirao nekoliko paketa pločica za Centar na Richmond Hillu i prozvao bivšeg predsjednika Srdanovića, koji mu je rekao da ih odnese u objekat na Skillman Ave, tražeći, kako smo shvatili, da pojasni šta je sa pločicama?! Na optužbe je replicirao Srdanović, pojašnjavajući: “Almir Bektešević je njega nazvao da donira nekoliko paketa pločica, kojem sam se zahvalio i poslao ga da ih odnese u Centar. Bektešević kada je došao kod Centra nikoga nije zatekao, vrata su bila zaključana. Nazvao me i rekao je da tamo nema nikoga. Rekao sam mu da sačeka par minuta da nazovem Ragipa Čekića da vidim gdje se nalazi, kako bi mu otvorio Centar. Ragip je odgovorio da je već u Brooklynu, onda sam mu ponudio da privremeno ostavi tih nekoliko kartona pločica u objektu gdje radi Šefkija Radončić... Nakon izvjesnog vremena Bektešević je došao uzeo pločice. To je sve što znam, a ne da me optužuje”, pajasnio je Srdanović, negodovanjem zbog prozivke, povećanim tonom obratio se Bekteševiću da će za to odgovarati… U to su više delegata bliski obojici ustajanjem na noge su također malo bučnije reagovali. Dok su tu trajale prepirke, po riječima nekoliko delegata, bivši predsjednik Babi Kolenović je iskopčao i uzeo mikrofon i sa Eskom Balićem, članom Radnog predsjedništva te još nekoliko istomišljenika uputili su se ka izlazu i napustili Skupštinu. Smatramo da je cijeli slučaj bio potpuno bezpotreban, jer rane u odnosima među ljudima najteže zarastaju. Zato je jako važno da svi delegati koji planiraju doći na Skupštinu, dođu raspoložni, rasterećeni i nenahuškani, odrade svoju dužnost u zajednici i vrate se sretni svojim porodicama kojima trebaju ispričati da su odradili još jedan dobar posao. A ne da zbog bilo kojeg odnosa među pojedinacima mnogima bude oduzet dan vikenda i nezavrše posao na koji su ih pozvali.

Ipak, nekoliko ljudi iz zajednice su ustali da primire delagate, pozivali ih da sjednu da se nastavi sa Skupštinom. Delegati su se primirili, dok su preostala dva člana bez ozvučenja nadvikivali i upitali, jesu li za to da se nastavi sa radom Skupštine ili ne?! Delegati su odgovorili da se nastavi… Usljed napuštanja Balića iz Radnog predsjedništva umjesto njega je predložen i aplauzom prihvaćen ing. Muzafer Radončić. Upravo kada se ponovo krenulo sa radom Skupštine, delegat Mirsad Rašić je ustao i bučnijim tonom je rekao: “Gusinjani izlazite vani, neka ostanu samo Plavljani…” Nismo uspjeli saznati šta je Rašića potaklo na takvu bezpotrebnu reakciju, koji je prebrojavajući glasove bio na usluzi Radnom predsjedništvu. Ali bilo je očito da su zbog takvih povika iz razloga negodovanja ustali i Plavljani i Gusinjani, koji ne dozvoljavaju da ih bilo ko cijepa po tim šavovima. Izlazeći su vani, čudili su se i jedni i drugi, sa diskusijama da nam zaista ne trebaju rasprave, optužbe, žestoke reakcije, uvrede, dobacivanja…

S obzirom da prema Poslovniku Izborne skupštine Radno predsjedništvo preuzima voditi IZ & KC Plav-Gusinje, time im pripada u obaveza da puno bolje i profesionalnije pripreme nastavak Skupštine, koja po njihovim riječima treba biti održana u naredna tri mjeseca.

Nakon izlaska iz školskog amfitetara nekoliko grupa je stajalo i pričalo o propustima, Srdanović je otišao do auta i donio pismo koje je potpisao Almir Bektešević, dao ga Rafetu Hotu, gl. uredniku gusinje-plav.com da ga naglas pročita. Bektešević se u pismu izvinjava i pojašnjava šta se desilo sa pločicama. U nastavku uslikano pismo činimo vam dostupnim.

Želimo da istaknemo, IZ & KC Plav-Gusinje inače slovi za jednu od najjačih zajednica u bošnjačkoj dijaspori. U vakufu posjeduju tri objekta, par kuća, zemljište, sportske terene... Članovi ove zajednice su među najvećim donatorima i vakifima. Skoro da nema mjesta, od zavičaja Plava i Gusinja, preko Sandžaka, CG, Kosova i BiH..., da nisu pomogli izgradnju džamija, medresa, stipendiranje studenata, pomaganje sirotinje... Neki delegati povezuju da određenim družbama, crnogorskom režimu i udbama smeta jedinstvo, sloga i rad većine članova ove zajednice. Kako kažu da bi sa lahkoćom manupulirli sa njima najbolje je da unesu razdor i nepovjerenje među njima. Ipak, Plavljani i Gusinjani su dovoljno mudri da nadmudre svoje progonitelje...

Pored Bošnjaci.Net, Skupštinu su pratili portal gusinje-plav.com i revija Focus.

PISMO ČIJI POTPISNIK JE ALMIR BEKTEŠEVIĆ

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif