Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Uz hidžretsku Novu godinu
HAFIZ FUAD SEFERAGIĆ ZIJARETIO BOŠNJAKE U NEW YORKU
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. November 2012. 06:11:52VEČE KUR‘ANA, ILAHIJA I KASIDA U BOSANSKO-HERCEGOVAČKOM ISLAMSKOM CENTRU U ASTORIJI: U dvoheftičnom periodu (2. do 16. novembar) hadži hafiz Fuad ef. Seferagić je zijartio Bošnjake i bošnjačke džemate u St. Louisu, Detroitu, Grand Rapidsu, Fort Wayneu, Hratfordu i New Yorku. Ovo je ujedno njegov prvi zijaret Bošnjacima u SAD.

Seferagić je svršenik Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu (1990), dok je godine 2003. pred čuvenim alimom hadži hafizom Halidom Hadžimulićem r.a., položio hifz Kur'ana. Živi i radi u Minhenu kao imam i hatib u džematu "Ikre".

Hafiz Seferagić je vrstan karija Kur'ana, dok je posebno među Bošnjacima poznat i kao kantautor i izvođač ilahija i kasida, kojeg je Stvoritelj darivao milodičnim glasom, što u vjerskim programima u kojima učestvuje daje poseban čar. Inače je napisao preko 130 ilahija i kasida na bosanskom jeziku, te ga uz dr. Džemaludina Latića svrstavaju u sam vrh autora pjesama u kojima su opjevani Allah dž.š. i Njegovi Poslanici. Visokotalentovan smisao za pisanje i izvođenje ilahija i kasida svrstao ga uz rame sa našim glasovitim hafizima Sulejmanom Bugarijem, Mensur Malkić, Aziz Alilijem, Šabana Burhanom, Senad Podojak... za koje se može reći da pripadaju generaciji duhovnih buditelja vjerskog i nacionalnog identita na kraja osamdesetih godina prošlog vijeka pa do današnjih dana.

U prvoj hefti njegovog zijareta sa njim je učestvovao i njegov sedamnaestogodišnji sin Mehmed Fatih koji je sa 12 godna također postao hafiz Kur‘ana azimušana. Bošnjaci.Net su proprate zijaret hafiza Fuada Seferagića u Islamskom centru u Bronxu (13.nov.) i Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u Astoriji (16.nov.), kada su oba džemata sa prigodnim programima obilježili dolazak i nastup mubarek 1434.hidžretske godine, što vam slikom i riječuju dočaravamo.
Hadži hafiz Fuad Abdulah Seferagić u petak je bio specijalni musafir Bosansko-hercegovačkog islamskog centra (NY) gdje je predvodio džumu namaz, dok je za mubarek hidžretske jacijske sahate najavljena "Večer Kur’ana, ilahija i kasida uz druženje s hadži hafizom Fuad Abdulahom Seferagićem". Večer Kur'ana, ilahija i kasida je za vjernike značilo da to neće biti obična svakodnevna večer, zato su mnogi pohrlili na jacijski vakat da zauzmu što bolje mjesto, jer se mesdžid osim sa Bošnjacima popunjavao i sa muslimanima drugih etnosa koji žive na području New Yorka, ali i New Jerseya, Conecticuta, Pennsylvania-e....Bosansko-hercegovački islamski centar na čelu sa Upravnim odborom i imamima Mehdijom ef. Demirović i mr. Senahidom ef. Halilovićem, kao i horom ilahija i kasida „Hud-Hud“, potrudili su se da za svoje džematlije prirede program za pamćenje. Oni koji su bili prisutni neka svjedoče.

Nakon jacije namaza prisutnima se obratio imam u centru Demirović, koji je prisutnima čestitao Novu hidžretsku godinu i upoznao ih sa programom koji će izvesti hafizi, imami i mladost džemata.

Pored hafiza Seferagića tu je bio i mladi hafiz bangladeškog porijekla Muhammed Haque, zatim Zemir Satar, direktor Instituta „Gazali“ i vlasnik putničke agencije za hadž i umru "Sara international travel", te imami iz New Yorka i New Jerseja hadži Kemal ef. Cecunjanin; hadži Nedžad ef. Avdović, imam Islamskog centra Bronx; Džemal ef. Crnkić, imam Bošnjačko-američkog comunity centra iz New Jerseya; mr. Senahid ef. Halilović, drugi imam u BHICNY i v.d. imama Bošnjačkog islamskog kulturnog centra NY; a među njima je i džematski hor „Hud-Hud“ i mlađahni Ammar Charaf koji su sa ilahijama uz lagahno udaranje u def razgalili duše prisutnih.

U ovoj večeri Kur'ana, ilahija i kasida među prisutnima su bili i potpredsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Hamdija Ćustović i član UO mr. Eldin Elezović.

Zemir Satar je govorio o značaju Hidžretske godine i nastupajućeg mjeseca muharrema. Posebno je naglasio da u mjesecu muharremu odabran deseti dan – Dan Ašure, i da su se na taj dan desili mnogi povijesni događaji. On je prenio hadis Muhammeda s.a.w.s., koji je rekao da taj dan treba postiti. Zato je posebno podsjetio da Dan Ašure pada u subotu 24.novembra.
Pažnju prisutnih je privuklo i obraćanje imama Kemala ef. Cecunjanina.

Pored raznovrsnosti ovog programa koji je izvoden na bosanskom i engleskom jeziku, posebnu pozornost je privukao glavni musafir večeri hafiz Seferagić, koji je prisutne vjernike nosio na stihovima ilahija i kasida „Ahmede-Muhammede“, „Medina me sebi zove“, „Majci“. Ovu Dirljivu kasidu "Majci" je posvetio majci iz Bosanskog Novog koja je u vremenu srpsko-crnogosrke agresije na BiH izgubila šest sinova, ali i svim bošnjačkim majkama čiji su sinovi nedužno stradali širom BiH; dok je „Krajišku kasidu“ posvetio najzapadnijoj medresi u Cazinu.

Pečat druženja cjelokupne večeri hafiz Seferagić je ispunio učenjem Ašereta iz Časnog Kur‘ana, koji je ljepotom kur‘anske uzvišene riječi i melodičnim glasom ispunio duše vjernika koji specijano za ovu priliku došli u njujorškom Bosansko-hercegovačkog islamskom centru. Dovu na kraju večeri je proučio Zamir Satar.

Nakon programa nastavljeno je druženje uz bosansku kajmakli kahvu i raznovrsne kolače koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje.VEČE U ISLAMSKOM CENTRU U BRONXU: Rekli smo na početku da je Islamski centar u Bronxu, čiji imam je hadži Nedžad Avdović, bio domaćin hafizu Fuadu Abdullahu Seferagiću u utorak, 13. novembra. U ovoj večeri pored hafiza Seferagića u programu su učestvovali imam Avdović, drugi imam u centru Sabri Asanov, Fuad Šabović, imam IC u Monticello-u, Džemal ef. Crnkić, imam BACC iz New Jerseya, te džematlije Hasan i Ahmed porijeklom iz Palestine, koji su svi skupa sa melodičnim glasovima uljepšali mubark veče u kojoj su se radovali dolasku Nove 1434. hidžretske godine.

Predstavljajući glavnog musafira, imam Avdović je posebno naglasio jedan detalj iz privatnosti hafiza Seferagića koji je uoči Lejletul-kadra dobio sina. Davši mu ime Mehmed Fatih, babo je uputio dovu Allahu dž.š.: "Gospodaru, učini da ovaj Tvoj dar bude čuvar Tvoje časne knjige". Dvanaest godina kasnije Stvoritelj je uslišio dovu, Mehmed Fatih je položio hifz, tako je sin hafiza Fuada ef. Seferagića postao još jedan od dva miliona čuvara Kur'ana azimušana.

Hafiz Seferagić vazio na temu o važnosti čistoće srca i duše, upoređujući sa današnjom savremenom tehnologojom Iphone, Ipod... kako bi se adekvatno koristili za ulazak u njihove programe potreban je "code", tako je on naglasio da je Allah dž.ž. ključni "code" za otvaranje srca vjernika.

Na kraju večeri ispunjene živom kur‘anskom riječju, vrijedne džematlije i džematlijke Islamskog centra na čelu sa vrijednim hadži Imerom priredili su bogatu večeru.Ostali prilozi:
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora:
» "I JA SAM IZ SREBRENICE" U KANADI
16. November 2016 19:08
» PODRŠKA IZ U BIH I REISU-L-ULEMI
23. January 2016 18:14
» UJEDINJENI U SJEĆANJU
30. October 2014 13:19
» POLITIČKO UBOJSTVO KULTURE U BIH
27. September 2014 20:03