Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) akademik Ferid Muhić uputio je čestitiku reizabranom predsjedniku SAD Barack Obami sa naglaskom
POMOZITE BOSNI I HERCEGOVINI DA PONOVO USPOSTAVI SVOJ PUNI SUVERENITET I TRAJAN MIR
Autor: BANU
Objavljeno: 08. November 2012. 13:11:21
ENGLESKI - ENGLISH


Poštovani Predsjedniče Obama,

U ime Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti (BANU) i u moje lično ime, dozvolite da Vam čestitam na re-izboru za Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

BANU odlučno podržava integritet suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, kakva je bila prije agresije od 1992-1995. godine. Naša dužnost je da Vas upoznamo sa činjenicom da Generalni Okvirni Dogovor o miru u Bosni i Hercegovini (poznat kao Dejtonski Dogovor, postignut u vojnoj vazdušnoj bazi Wright-Patterson kod Dejtona, Ohajo u novembru 1995. godine a formalno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. godine), iako je zaustavio rat, nije stvorio uslove za ustavni okvir neophodan za uspješno i potpuno ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta države BiH. Nesumnjivo potvrđen kao korisno i fleksibilno oruđe, Dejtonski dogovor je pomogao Bosni i Hercegovini da iz poslije ratne faze pređe u period stabilizacije i oporavka. Ipak, Dejtonski dogovor nije imao instrumente potrebne da se pravna struktura države BiH konsoliduje u skladu sa opšte prihvaćenim i međunarodno garantovanim postulatima međunarodnog prava. Ova činjenica, vidljiva od samog početka, potvrdila se kao ključna smetnja daljoj implemetaciji jedinstvenog nacionalnog građanskog koncepta i teritorijalnog integriteta u BiH. Danas, sedamnaest godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog dogovora, jasno je da ovaj dokument generira nove etničke tenzije, obnavlja nepovjerenje među sva tri konstitutivna naroda: Bošnjacima, Srbima, i Hrvatima, čineći tako političku situaciju u državi trajno nestabilnom.

U svjetlu ovih negativnih efekata, krajnji je čas da se preispita smisao održavanja dosadašnjeg statusa Dejtonskog mirnovnog dogovora kao najvišeg pravnog akta i u budućem razvoju Bosne i Hercegovine. Samo kao demokratska, cjelovita građanska država svih svojih građana, ujedinjenih odredbama novog Ustava, moći će Bosna i Hercegovina produžiti putem integracije u EU i NATO strukture. Poštujući dugu tradiciju slobode i demokratije koja je opravdano donijela SAD ulogu vodećeg autoriteta u pitanjima ljudskih prava, BANU je sigurna da ćete Vi kao Predsjednik Sjedinjenih Država Amerike, učiniti sve što je u Vašoj moći da pomognete Bosni i Hercegovini da ponovo uspostavi svoj puni suverenitet i trajan mir.

Još jednom Vam čestitam u ime svih članova BANU! Od srca Vam želimo sve najbolje u vođenju Vaše države, kao i u Vašem životu i sreći Vaše porodice.

Iskreno,

Ferid Muhić
Predsjednik Bošnjačke Akademije Nauka i UmjetnostiOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» BANU OSNIVA KLUB MLADIH NAUČNIKA
28. January 2019 00:10