Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Osvrt na hutbu reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića sa minbera Islamskog centra Bošnjaka Atlante
BOŠNJACI SU ISKUSILI ŠTA ZNAČI NEMATI MIRA I SLOBODE
Procitaj komentar

Autor: Mr. Senahid Halilović
Objavljeno: 14. September 2012. 20:09:07
Insan ima brojne sposobnosti darovane od Gospodara, kao što su da misli, osjeća, radi a kao vrhunac ljudskog djelovanja je i sposobnost čovjeka da razumije. Koliko je važno razumjeti stvari i pojmove svijedoči i poruka učenjaka, da bi kako je reisu-l-ulema prenese "kosmos bio upotpunjen". Jer svemir bi bio mrtav, ako nebi postojala ljudska svijest o njemu. Ogromna je razlika između punog i praznog. Obzirom da prostor u kojem je mala planeta Zemlja i mi na toj Zemlji, nije univers (jedan svemir), nego multivers (više svemira), onda je i važnost to znati i razumjeti. Također je važno spoznati razliku u terminima "znati" i "razumjeti". Osim toga u tom multiversu postoji zapanjujući red i harmonija, za nas obične smrtnike. Smjena dana i noći, položaj Zemlje u odnosu na Sunce i ostale planete kao njena ustaljena udaljenost od planeta, omogućavaju sklad i harmoniju na Zemlji. Kada bi se ta harmonija narušila samo u promilima, nastao bi opći kaos i život na Zemlji bi bio nemoguć.

Posebna važnost je u tome da svaki insan zna i razumje vrijednosti koje ga čine čovjekom u pravom smislu riječi. Najveće dvije dunjalučke vrijednosti za ljude su sloboda i mir. To su dvije vrijednosti koje ne idu jedna bez druge. Steći slobodu je zahtijevan i težak proces. Važno je znati kako islam uči o ovim najvažnijim ovodunjalučkim vrijednostima. Lakše je biti rob nego imati slobodu. Samo slobodan čovjek može da odlučuje. Ono do čega je teže doći je i vrijednije. Do dragulja je teško doći, zato su i skupi. U globalnom političkom svijetu muslimani se nalaze u prilično teškoj situaciji. U općoj zbrci shvatanja muslimana, njihovog slijeđenja kur'ana, kao i načina primjenjivanja naučenog, postoji iskrivljena percepcija u političkom nemuslimanskom svijetu, pa donekle i u muslimanskom. Dvadest i prvi septembar je međunarodni dan mira. Pitanje se postavlja: šta mi muslimani možemo pridonjeti tj šta možemo ponuditi da bi mir vladao u svijetu? Mi Bošnjaci se treba da trudimo posebno. Jer Bošnjaci su u zadnjih 150 godina iskusili na svojoj koži šta znači (ne)imati mira i slobode. Sloboda ne može postojati bez mira. Mir može bez slobode, ali to je prividno stanje koje vodi u stanje koje je teže nego, stanje koje bi bilo da nije bilo mira. Mir - sloboda je neraskidiva spona. Jedno bez drugog ne ide.

Na osnovu hadisa koji je zabilježen u Buharijevim hadisima reisu-l-ulema je objasnio cijelu filozofiju mira i slobode. Dakle jedne prilike dok je Muhammed s.a.v sjedio u društvu ashaba, došao je čovijek u bijelom odjelu i sjeo pored poslanika. Nakon čega je upitao: štaje to iman? Poslanik je odgovorio
-iman je verovati Boga, Božije meleke, Božije kitabe, Božije poslanike, Kijametski i Sudnji dan, te vjerovati da se sve događa s Božijom odredbom. Zatim je čovjek upitao:šta je to islam?
-islam je tvrditi da je Allah bog a Muhammed Njegov poslanik, klanjati pet dnevnih namaza, postiti mjesec ramazana, zekjat davati i hadž obaviti.
- Šta je to ihsan? Uslijedilo je pitanje.
- Ihsan je vjerovati Boga kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš , On vidi tebe.
Čovjek u bijelom je napustio prostoriju a ashabi upitaše poslanika; ko je ovaj?
- To je Džibril , odgovorio je poslanik.
Riječ "iman" je izvodnica od tri glasa i to:elif, mim i nun i doslovno znači sigurnost. Dakle onaj koji vjeruje u imanske šarte postiže unutarnju, kao vanjsku sigurnost. Onaj ko ima unutarnju sigurnost je najveći dobitnik na ovom svijetu. Vanjska sigurnost znači da su i drugi sigurni u tu osobu jer je ta osoba pouzdana.

Riječ "islam" izvedena je također od tri glasa:sin, lam i mim. Doslovno ili bukvalno značenje te riječi je mir (selam). Kad se prevodi riječ islam obično se kaže to je dragovoljna pokornost Bogu. Mirna pokornost, ako se može tako reći.

Ihsan je izvedena riječ od: ha, sin i nun, što znači biti lijep,dobar, darežljiv (imati lijepo vladanje u svakoj situaciji). Upravo zbog svijesnosti da Bog sve vidi i vjere dotične osobe kao da vidi Boga. Eh sad, pridjev radni od imenice islam tj. musliman – doslovno znači "miroljubiv čovjek". Kakva je onda vjera islam? Islam je vjera apstraktnog koncepta, a to je ustvari koncept mira. Islam na ovom svijetu ne znači ništa drugo do mir i sloboda. Zato je jako važno znati kome povjeriti amanet islama tj. slobode i mira. To su vrijednosti za koje vrijedi živjeti, boriti se i izboriti se na ovom svijetu-poručio je uvaženi reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH. Njegove poruke mira i slobode svijetu s časnog mjesta s jedne strane, mogu se razumjeti kao očekivanja da muslimani u svijetu trenutno trebaju mir i slobodu, s druge strane.

Uzimajući u obzir činjenicu da po statističkim podacima UNHCR-a, trenutno 70% od ukupnog broja prognanih i raseljenih lica u svijetu su muslimani,pitanje svih pitanja je jesu li muslimani sposobni u potpunosti nositi ove vrijednosti? Mogu li muslimani ove vrijednosti ponuditi i drugima? Kako to da vjera mira i slobode "ugrožava" mir i slobodu (samu sebe)? Posebno je važno kako ćemo mi Bošnjaci ( muslimani) prihvatiti, nositi i drugima ponuditi te vrijednosti? Zar nismo naučili lekcije kroz nemilosrdnu našu historiju?!

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif