Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Zločinac finansirao odbranu tuđim novcem a samo prošle godine njegova firma je ostvarila prihod od 2,9 miliona eura
KAKO JE HRVATSKI ZLIKOVAC PRALJAK OD HAŠKOG SUDA OTEO 3,3 MILIONA EURA
Procitaj komentar

Autor: Jutarnji.hr
Objavljeno: 31. August 2012. 15:08:48
Ratni zločinac Slobodan Praljak u roku od 90 dana će morati sam podmiriti troškove odbrane u visini od 3,3 miliona eura nakon što je Haški tribunal utvrdio da on zapravo posjeduje barem 6,5 milona eura.

Istina, sve nekretine i novac zlikovac iz HVO-a je prebacio na sina Nikolu Babića-Praljka, tvrdeći da nema ništa s tim, ali procjenitelji Tribunala za bivšu SFRJ su bili više nego precizni - Praljkovo carstvo prostire se na 13.000 kvadratnih metara i on je stvarni vlasnik ovih sredstava.

Zagrebački "Jutarnji list" došao je u posjed neumoljivih dokaza da Praljkovi u Radničkoj cesti posjeduju dvije poslovne zgrade, hotel, garažu, podzemnu garažu, restoran. Taj njegov poslovni kompleks zove se Centar 2000.

Carstvo je podigla Praljkova kompanija "Oktavijan", koja je samo prošle godine ostvarila prihod od 2,9 miliona eura. No, to nije jedina kompanija u njihovu vlasništvu, imaju ih još nekoliko. I porodična kuća na Kraljevcu prostire se na nekoliko stotina kvadratnih metara, a i kuća do njihove bila je nekad u njihovu vlasništvu. Praljak je imao i stan u Ilici 109, koji mu je svojedobno dodijelilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, ali njega je, kaže njegov prijatelj, prodao uoči suđenja.

Posjeduje i brod, ali njegov prijatelj, koji je želio ostati anoniman, kaže da ne zna ni marku, ni model, ali poznato mu je da se radi o starom brodu koji je sam uredio. Praljak, a i njegova supruga primaju u Hrvatskoj penzije, dok zločinac još posjeduje bankovne račune u Hrvatskoj i Njemačkoj te preduzeća i nekretnine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zlikovac je sve nekretnine prepisao na sina Nikolu Babića-Praljka, na kojeg se danas vodi većina toga, a ove godine prebacio je na njega i posljednju kompaniju u kojoj se vodio kao direktor.

Podsjećamo, Praljak je sredinom 90-ih krenuo u privatluk, pa je postao suvlasnik zagrebačke hemijske kompanije "Chromos boje i lakovi", u kojoj je od 1995. do 1996. bio predsjednik Uprave, a kasnije, sve do 1999., član Nadzornog odbora. U septembru 1999. "Chromos boje i lakovi" prodani su Praljkovoj firmi "Oktavijan", i to za 4,4 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Najveća vrijednost tvrtke bilo je zemljište od 27.000 kvadratnih metara u Radničkoj ulici. Kasnije je utvrđeno da je zemljište prodano ispod cijene, odnosno da je "Chromos" u toj transakciji oštećen za nešto više od dva miliona tadašnjih njemačkih marka. Dio zemljišta kasnije je prodan tvrtki "VMD promet," koja je na njemu sagradila vlastiti poslovni centar.

Praljkova tvrtka "Oktavijan" na početku se bavila proizvodnjom filmova i tv-programa, a onda se prebacila na građevinu i iznajmljivanje poslovnih prostora. Od 2001. temeljni kapital je 38,1 miliona kuna.

"Oktavijan", odnosno zemljište, opterećeno je i kreditom od desetak miliona eura, a prihodi su u posljednjih nekoliko godina rasli, piše "Jutarnji list".

VRH



Ostali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» KRVAVI OBRAČUN U AMSTERDAMU
05. May 2011 04:51
» SUKOB MEDVEDEVA I PUTINA
30. March 2011 04:12
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif