Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

LAGUMDŽIJA I RADONČIĆ DOGOVORILI KOALICIJU NA SVIM NIVOIMA VLASTI
Autor: AA
Objavljeno: 01. June 2012. 14:06:46
Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić dogovorili su danas u Sarajevu koaliciju na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način dosadašnji opozicioni lider Fahrudin Radončić i njegov SBB u vlasti će zamijeniti Stranku demokratsku akcije (SDA) koja je nakon općih izbora 2010. godine uspostavila danas okončani pakt sa SDP-om.

Na ovaj način više je nego izvjesno da će dosadašnji državni ministri sigurnosti i odbrane Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović, te zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović, morati napustiti Vijeće ministara BiH.

Kako je nakon sastanka izjavio prvi čovjek SDP-a Zlako Lagumdžija, dvije stranke su dogovorile uspostavu zakonodavne vlasti i utvrdili principe saradnje.

"Dogovoren je protokol o principima uspostave saradnje. Predstavnici SBB BiH su prihvatili principe šestorke vezane za policiju, pravosuđe, kao i princip da u slučaju dogovora i jedan i drugi budemo u Vijeću ministara i da što prije deblokiramo vlast", kazao je Lagumdžija.

Ciljevi novouspostavljene koalicije su borba protiv korupcije i kriminala, oduzimanje nelegalno štećene imovine, te podrška zakonodavnoj vlasti u borbi protiv korupcije i kriminala. Najavljeno je da će novi partneri zajedno raditi na svim poljima.

Kako javlja izvještač agencija Anadolija Ivana Despotović, SBB BiH će u većoj mjeri participirati u pozicijama koje je do sada kontrolirala SDA.

Kada je u pitanju državna vlast, Lagumdžija će zadržati poziciju ministra vanjskih poslova. SDP će, također, dobiti i mjesto ministra odbrane koje je dosada pripadalo SDA. SBB BiH će dobiti mjesto ministra sigurnosti BiH. Na toj poziciji vjerovatno će biti sam Radončić.

Radončić je najavio da kao ministra sigurnosti BiH "neće kukati, već će vrijedno raditi kako je navikao i do sada". Tu funkciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca. Najavio je saradnju sa međunarodnim faktorima i rad u interesu svih bh. građana.

"Ovo je za nas kao lidere opozicije neočekivana situacija. No, pregovori naše dvije stranke su nastavljeni tamo gdje su stali prije više od godinu dana. Sa ulaskom SBB BiH u vlast stvari se vraćaju u normalu. Ovim će biti ispoštovana volja građana koji su na proteklim izborima tražili promjene", istakao je Radončić.

Radončić je rekao da su na sastanku razgovarali i o tome kako otvoriti proces da do 2014. godine BiH uđe u NATO. Izrazio je žaljenje što "Sulejman Tihić nije reformirao SDA u modernu stranku centra".

"Razlog nesaradnje više nije samo budžet. Vidjeli smo da SDA pokušava veliku priču iskoristiti za lokalne izbore", kazao je Radončić.

Lagumdžija je istkao da su u četiri kantona ministri iz SDA već razduženi dužnosti i na njihova mjesta dolaze ljudi iz SBB BiH. Slično će, istakao je, uskoro biti učinjeno i u ostalim kantonima.Ostali prilozi:
» NOBELOV KOMTET POSTAJE KOMITET ZA ZLOČINE
Eset Muračević | 10. December 2019 14:08
Ostali prilozi istog autora: