Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MAJKE SREBRENICE U HAGU
Autor: AA
Objavljeno: 16. May 2012. 18:05:33
Majke žrtava genocida u Srebrenici dan su provele ispred zgrade Medjunarodnog tribunala za ratne zločine, tražeći da optuženi ratko Mladić kojem je danas počelo sudjenje, što prije bude osudjen. Na skupu su im se pridružili predstavnici organizacija koje se bore za ljudska prava, ali i nekolicina Turaka, koji žive u Holandiji.

Majke Srebrenice kazale su stalnom dopisniku agencije Anadolija iz Haga da su "zadovoljne što Mladića vide u sudnici i izrazile svoju želju da, u što kraćem roku, on i dobije kaznu koju je zaslužio“.

Novinarima iz raznih zemalja svijeta, koji su došli pratiti sudjenje, ostala je upečatljiva slika majki kako nose transparente ubijenih članova njihovih porodica. "Ubijeni su samo zato što su muslimani", poručile su majke.

Predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja je izgubila 22 člana uže porodice, kazala je da sa nestrpljenjem očekuje izricanje kazne krivcu za zločine i genocid u Srebrenici. Ona je naglasila da preživjele žrtve agresije u Bosni i Hercegovini žele da sud brzo okonča ovaj proces i kazni Mladića kaznom koju on i zaslužuje.

„Naš život ide dalje, ali Mladićev život će biti težak“, kazala je Subašić, ističući da ga odgovornost za ono što je učinio nikada neće nestati.

Govoreći o tome kako se na licu Mladića ne nazire ni najmanji trag pokajanja za sva zla koja je počinio u Bosni, Subašić je naglasila: „Mi možemo pogledati njemu u oči, ali da li on ima hrabrosti da nas pogleda to ne možemo znati“.

Ispred suda u Hagu novinar Anadolije razgovarao je i sa Kadom Hotić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila sina, muža i još mnogo članova porodice. Ona je rekla da cijeli svijet vrlo dobro zna o kakvom zločincu je riječ.

„Kada sam ga prvi put vidjela u meni su se pomiješala mnoga osjećanja. Nadam se samo da će dobiti kaznu koju je zaslužio“, kazala je Hotić.

Na upit nivinara agencije Anadolija da li je sretna što je Mladić izašao pred sudije u Hagu, Hotić je ovako odgovorila. „Ne mogu biti sretna. Desetine mojih rođaka su ubijeni. Ali, mogu reći da sam zadovoljna“.Ostali prilozi:
» HALIL ĐULIĆ - LJUDINA OTIŠAO NA BOLJI SVIJET
Eset Muračević | 18. October 2017 18:14
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 18. October 2017 16:53
» OMAŽ PJESNIČKOM VELIKANU MAKU DIZDARU
Fena | 17. October 2017 17:08
Ostali prilozi istog autora:
» ERDOGAN: SANDŽAK NAS POVEZUJE
11. October 2017 15:53