Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
"Naš jezik je naš moral i ne treba osobit trud da bismo objasnili pojam: BOSANSKI JEZIK. Bosanski jezik nije nastao ni u okrilju srpskoga ni u okrilju hrvatskoga jezika, nije njihova izvedenica, već jedna od objektivnih naporednosti. Bosanski jezik je imao i svoj vlastiti tok do početka XX vijeka, kada su političke prilike izmjenile njegov javni status..." Alija ISAKOVIĆ "Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku", Sarajevo, 1992.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Izjava uleme i muftija Balkana o džamiji Al-Aqsā
PROTIV NASTOJANJA CIONISTIČKE IDEOLOGIJE DA SE ISLAMSKI IDENTITET KUDUS-I ŠERIFA IZBRIŠE I ZABORAVI U KORIST NASILNE JUDEIZACIJE
Autor: MINA
Objavljeno: 23. April 2012. 17:04:51

Muftije na sastanku sa reisu-l-ulemom


Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka su blagoslov i mir na našeg vjerovjesnika Muhameda, s.a.v.s., koji je poslan kao milost svim svjetovima, na njegovu porodicu i ashabe.

Uzvišeni Allah kaže: - Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga vjernog slugu iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. On, uistinu, sve čuje i sve vidi (Kur'an, 17:1)

Tragom poziva palestinskog muftije da se posjeti Kuds (Jerusalem), a nakon što su se egipatski muftija Ali Džume i Šejh Habib Ali Zejnul Abidin Al-Džifri odazvali pozivu i posjetili džamiju Al-Aqsā (Al-Mesdžidu-l-aqsā), postupajući po hadisu vjerovjesnika Muhammeda, a.s.., u kojem je rekao: „Nisu preporučljiva teška putovanja osim u slučaju putovanja radi posjete tri džamije, a to su Kaba (Al-Mesdžidu-l-harām) u Mekki, ova moja džamije (u Medini) i džamija Al-aqsā (Al-Mesdžidu-l -aqsā)” - ulema i muftije Balkana oglašavaju se izjavom u kojoj se kaže:

Ulema i muftije na sastankuDžamija Al-Aqsa u Al Qudsu

- Dolje potpisani, ulema i muftije, ne vide nikakvu smetnju da se posjećuje džamija Al-aqsā u Jerusalemu, jer te posjete koriste našem Ummetu, štite svetost Al-Masdžidu-l-aqsā, daju podršku pravu palestinskog naroda te oživljavaju pamćenje kod mladog naraštaja o važnosti Bejtu-l-maqdisa protiv nastojanja cionističke ideologije da se islamski identitet Kudus-i šerifa izbriše i zaboravi u korist nasilne judeizacije jednog od tri najsvetija muslimanskog hrama.

- Također ulema i muftije Balkana podržavaju osnivanje Vakuf-katedre Imama Gazalije za izučavanje islama u džamiji Al-Aqsa (Al-Mesdžidu-l-aqsā), pod pokroviteljstvom kralja Hašemitske Kraljevine Jordan, kako bi se time dao islamski naučni i duhovni podsticaj čuvarima Kudus-i šerifa.

- Također, ulema i muftije Balkana pozivaju da se održi konferencija u Jordanu, na kojoj bi se okupila ugledna ulema iz svijeta radi postizanja konsenzusa i zajedničke riječi u traženju najboljeg puta za zaštitu džamije Al-Aqsā (Al-Mesdžidu-l-Aqsā) od otuđivanja i rušenja, a taj put mogu biti organizirane posjete muslimana, posebno uleme, džamiji Al-Aqsa u Bejtu-l-maqdisu.

- Učimo dovu Allahu Uzvišenom da prosvijetli um svim ljudima i da u od Allaha blagoslovljenoj zemlji zavlada mir i sigurnost kao blagoslov za cijelo čovječanstvo!

Potpisnici:
1. Naim Ternava, muftija kosovski i Predsjednik Islamske zajednice Kosova
2. Muamer Zukorlić, glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
3. Ševko Omerbašić, zagrebački muftija
4. Nedžad Grabus, ljubljanski muftija
5. Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
6. Husejn Smajić, sarajevski muftija
7. Ejub Dautović, zenički muftija
8. Edhem Čamdžić, banjalučki muftija
9. Hasan Makić, bihaćki muftija
10. Husein Kavazović, tuzlanski muftija
11. Hamed Efendić, goraždanski muftija
12. Ismail Smajlović, vojni muftija
13. Seid Smajkić, mostarski muftija
14. Nusret Avdibegović, travnički muftija
15. Mensur Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmije
16. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, vrhovni muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.Ostali prilozi:
» DOKTORIRALI MR. MENSUR VALJEVAC I HFZ. FADIL BEKTAŠ
Dr. Safvet Halilović | 28. March 2015 15:06
Ostali prilozi istog autora:
» SARADNJA SA BH POŠTOM
17. March 2015 14:50
» ODRŽANA SJEDNICA RIJASETA
13. March 2015 16:05
» POKRENUTI RAD DONORSKE MREŽE
05. March 2015 14:51