Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Počele pripreme za obilježavanje
150 GODINA OD NASELJAVANJA MUSLIMANA UZ RIJEKU SAVU I POČETKA IZGRADNJI SULTANSKIH AZIZIJA DŽAMIJA
Procitaj komentar

Autor: Mirsad Arnautalić
Objavljeno: 27. March 2012. 13:03:32
Ovu godinu bismo mogli istaknuti kao godišnjicu veoma bitnog događaj, a to je međunarodna konferencija koja je bila na Kanlidži na Bosforu u jesen 1862. godine. Od toga događaja nastupaju problemi za muslimane u tadašnjoj Kneževini Srbiji, koji će u narednom periodu biti protjerani. Tadašnji protjerani muslimani su morali prisilno napustiti svoje domove u Šapcu, Užicu, Beogradu, Sokolu i drugim gradovima, a većim dijelom će se naseliti u Bosnu uz područje rijeke Save, ali dijelom i uz Drinu u naselja koja su već postojala. S obzirom da su sve morali ostaviti tadašnji sultan Abdul Aziz je dao izgraditi dva potpuno nova naselja za muhadžire i to Gornju Aziziju (Bosanski Šamac) i Donju Aziziju (Orašje) na desnoj obali rijeke Save.


Sultanska Azizija džamija u Orašju


S obzirom da se u ovoj godini navršava 150 godina od ovoga događaja Medžlis islamske zajednice Orašje u saradnji s Tuzlanskim muftijstvom, a pod pokroviteljstvom Rijaseta IZ u BiH je pokrenuo aktivnosti na obilježavanju ovoga egzodusa, odnosno doseljavanja muhadžira na ova područja i početak izgradnji sultanskih Azizija džamija.

Jedan od preliminarnih sastanaka se održao 14.03.2012. godine u Orašju, a kojem su prethodila još dva sastanka nekoliko dana ranije. Na prvom sastanku prisutan je bio gosp. Sulejman Tihić koji je izrazio želju da se uključi u Organizacioni odbor s obzirom da i njegova porodica vodi porijeklo od ovih muhadžira, dok je drugi sastanak bio upriličen s tuzlanskim muftijom Husein ef. Kavazović, s kojim je razgovarano o organizaciji ove obljetnice, kao i mogućnošću da ovo bude jedna od centralnih manifestacija na muftijstvu za ovu godinu s obzirom da Medžlis IZ Orašje pripada ovome muftijstvu.

Posljednji sastanak je održan u zgradi Omladinskog doma, tj. u sali Općinskog vijeća Orašje, a u organizaciji domaćina Medžlisa islamske zajednice Orašje na čijem je čelu glavni imam prof. Salim ef. Kanlić i saradnik prof. Mirsad ef. Arnautalić kao koordinatora ispred Medžlisa IZ Orašje i Himzo Agančetović, član Izvršnog odbora Medžlisa. Pored domaćina sastanku su prisustvovali muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i njegov pomoćnik Bekir ef. Šabić, mr. Mirsad ef. Kalajdžić, šefa Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu, mr. Kemal ef.Bašić i h.Ahmed Ikanović tajnika Mešihata IZ u Republici Hrvatskoj. Također, prisutni su bili i glavni imami Medžlisa IZ Bosanski Šamac Safet ef. Karahmetović, Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica Haris ef. Ahmić, Medžlisa IZ Odžak Fahrudin ef. Mujanović, Medžlisa IZ Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić, Medžlisa IZ Janja Omer ef.Camić, potom Mustafa ef.Muharemovića imam džem'ata Kozluk kod Zvornika, hafiz.Emir ef. Hasanovića sadašnji imam kao i Sead ef. Hodžić te Dževad ef.Numanović bivši imami u džem'atu Brezovo Polje.

U drugom dijelu sastanka gore navedenim osobama se pridružio bivši univerzitetski profesor i naš poznati historičar prof. dr. Galib Šljivo.


Sudionici radnog sastanka u Orašju


Na ovom sastanku ispred inicijativnog odbora za organizaciju manifestacije povodom 150 godina od muhadžirluka iz Srbije te gradnje sultanskih „Azizija“ džamija u BiH uvodnu riječ su uzeli glavni imam MIZ-e Orašje prof. Salim ef. Kanlić i muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, koji su prisutne upoznali o planovima domaćina za organizaciju ove manifestacije koja je planirana da se održi poslije mjeseca ramazana, odnosno u prvoj polovini septembra ove godine

Mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koji je magistrirao na temu sultanskih džamija u BiH, je prisutne upoznao sa dijelom svoga istraživanja na ovu temu i spomenuo da u BiH postoji 5 Azizija džamija i to: Bosanska Kostajnica, Bosanski Šamac, Brezovo Polje, Orahova (kod Bosanke Gradiške) i Orašje od kojih je samo ova posljednja u Orašju preživjela protekli rat i agresiju, iako je više puta bila granatirana.

Prema riječima mr. Mirsad ef. Kalajdžića u Bosni i Hercegovini ima 35 sultanskih džamija u koje se nalaze u 31 mjestu i imale su poseban status u Osmanskom carstvu
Mr. Kemal ef. Bašić je govorio na temu egzodusa tadašnjih muslimana iz Srbije i kako su ti muhadžiri naseljavali ova, ali i druga područja.

Svi prisutni su pozvani, a pogotovo oni koji su usko vezani za ovu tematiku, jer potiču ili rade odnosno su radili u ovim džem'atima i sultanskim „Azizija“ džamijama, da uzmu učešća sa prijedlozima, savjetima i svojim iskustvom u organizaciji zahtjevnog projekta koji će uključivati nekoliko različitih faza i to:

a) Naučni simpozij - na kojem bi učešća uzeli najrelevantniji profesori sa različitih univerziteta na temu progona Bošnjaka muslimana iz Kneževine Srbije u vrijeme 1862 godinepa nadalje, kao i svojim referatima sadašnji imami sultanskih „Azizija“ džamija u BiH o tim džamijama i njihovim imamima.
b) Vjerski dio – koji bi obuhvatio večer Kur'ana a.š., a koji bi učili hafizi, zatim derviški zikr u „Azizija“ džamiji u Orašju i veliki sultanski mevlud, također u Orašju.
c) Kulturno-historijski dio – gdje je u planu organiziranje izložbe fotografija „Azizija“ džamija i mjesta u kojima se nalaze s tendencijom obilaska svih džemata gdje se nalaze „Azizija“ džamije. Pored izložbe slika, u planu je i izložba kaligrafskih radova, kao i pozorišna predstava i večer ilahija i kasida.
d) Sportska takmičenja – planirano je održavanje turnir u nogometu, kao i turnir u tavli.


Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović i gl.imam MIZ Orašje prof. Salim ef. Kanlić s ostalim gostima


Treba napomenuti da bi se veći i centralni dio ove manifestacije održavao u Orašju, s tim da se dio atmosfere, a koliko to bude moguće, prenese i u druga mjesta koja su vezana za ovaj događaj i ovu obljetnicu.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» ROMAN ZA ČISTU DESETKU
10. September 2012 13:46
» ISNAM TALJIĆ TROSTRUKI POBJEDNIK
30. November 2010 19:49
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif