Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZANEMARIVANJE PEDOFILIJE JE ZLOČIN
Autor: HRT
Objavljeno: 09. February 2012. 04:02:16
Vatikanski državni tužitelj mons. Charles Scicluna upozorio je nazočne na simpoziju u Rimu da je zanemarivanje pedofilskih slučajeva zločin po kanonskom pravu.

Ako nas u obavljanju dužnosti vode ignorancija i loše namjere, to je zločin prema kanonskom pravu, istaknuo je na konferenciji za novinare nakon govora pred 200-injak svećenika, vođa vjerskih zajednica, žrtava zlostavljanja i psihologa koji sudjeluju na četverodnevnom simpoziju u Papinskom sveučilištu Gregorijani.

U borbi protiv pedofilije moraju glavnu ulogu moraju imati svećenici, koji bi trebali biti odgovorni i za zlostavljače iz svojih biskupija koji se izvuku nekažnjeni.

Priznao je da u Crkvi i dalje vlada "kultura šutnje". Učenje ... da je istina temelj na kojem počiva pravda pokazuje zašto je ubojita kultura šutnje, "omerta", pogrešna i nepravedna u samoj svojoj biti, rekao je Scicluma.

Omerta - mafijaški kodeks šutnje i vrlo teška optužba u talijanskom jeziku - riječ je koju Vatikan, kako upozorava Reuters, gotovo nikad, a možda i nikad dosad nije upotrijebio kao usporedbu s otporom među svećenstvom da otvoreno iznese ono što zna o spolnom zlostavljanju djece.

Udruge nekadašnjih žrtava spolnog zlostavljanja svećenika zahtijevaju da Vatikan objavi precizne upute koje će vrijediti u svakom trenutku i za svaki pojedinačni slučaj.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» U NAPADIMA U IRAKU 60 MRTVIH
23. February 2012 15:01
» SPALJENA I OPLJAČKANA ATINA
13. February 2012 04:45
» EU ZAPOČEO GODINU S DEFICITOM
09. February 2012 04:23
» MORSKI PSI SVE VIŠE LOVE LJUDE
08. February 2012 04:26
» MERKEL POZVALA KINU DA UVJERI IRAN
02. February 2012 05:48
» JAPANCI IZUMIRU
31. January 2012 10:38