Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŽRTVA SVEĆENIKA: PRSTI KOJI SU MOJE TIJELO ZLORABILI NOĆU, IDUĆEG SU JUTRA PRINOSILI HOSTIJU
Autor: HRT
Objavljeno: 08. February 2012. 04:02:40
Jedina žrtva pedofilije koja je sudjelovala na konferenciji u Vatikanu sazvanoj na tu temu rekla je okupljenim biskupima i poglavarima redovničkih redova kako nije dovoljno zatražiti oprost za nedjela svećenika pedofila nego i odgovornost crkvene hijerarhije koja je takvu praksu prikrivala.

Irkinja Marye Collins (64), koju je svećenik silovao kao 13-godišnjakinju, ispričala je svoje patnje pred 200 stručnjaka i biskupa. Ti prsti koji su moje tijelo zlorabili noću idućeg su jutra prinosili posvećenu hostiju, rekla je.

Collins je opisala moru koju je proživjela dok ju je svećenik silovao u bolnici u Dublinu gdje se liječila daleko od svojih roditelja te o dugogodišnjoj depresiji i dvjema najtežim godinama života kada je kao 40-godišnjakinja odlučila progovoriti, a katoličke su vlasti zaštitile njezina agresora.

Moja vjera u Boga nije bila pogođena. Mogu oprostiti osobi koja me zlostavljala. Svoju je krivnju priznao. No kako pronaći poštovanje za moju Crkvu? Zatražiti oprost za nedjela svećenika pedofila nije dovoljno, Crkva mora priznati svoju odgovornost za zlo i razaranje naneseno žrtvama i njihovim obiteljima često hotimičnim prikrivanjem zločina. Pokušaj spašavanja Crkve kao institucije od skandala zapravo je najveći skandal, rekla je.

Njezin je počinitelj bio izveden pred sud, a ona je utjehu pronašla pomažući Katoličkoj crkvi da zaštiti djecu. Moj život više nije uništen. Pronašla sam smisao i vrijednost, rekla je.

Na konferenciji je britanska psihijatrica rekla da su brojni svećenici i sami bili zlostavljani kao djeca i doživjeli su traume zbog kojih su bili nesposobni razumijeti vlastitu seksualnost i značenje celibata. Psihijatrica je opisala i tešku sudbinu samohranih majki koje su u bijedi podizale djecu, a upravo su takva djeca nerijetko postajala plijen pedofila.

Papa Benedikt XVI. poručio je da je utjeha žrtvama najvažnija i mora se odvijati istodobno s obnovom Crkve. Kardinal William Levada, prefekt Kongregacije za nauk vjere, naglasio je da je novo stajalište Crkve slušati žrtve te istodobno surađivati s civilnim pravosuđem. Žrtve su posebno osjetljive na zataškavanje zločina i traže da dužnost biskupa bude automatski prijaviti zlostavljača policiji i tužiteljstvu.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
Ostali prilozi istog autora:
» U NAPADIMA U IRAKU 60 MRTVIH
23. February 2012 15:01
» SPALJENA I OPLJAČKANA ATINA
13. February 2012 04:45
» EU ZAPOČEO GODINU S DEFICITOM
09. February 2012 04:23
» MORSKI PSI SVE VIŠE LOVE LJUDE
08. February 2012 04:26
» MERKEL POZVALA KINU DA UVJERI IRAN
02. February 2012 05:48
» JAPANCI IZUMIRU
31. January 2012 10:38