Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

UZ DŽEKU DO SLOBODE!
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 15. December 2011. 19:12:49

IN FAVOUR OF: BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO
SWIFT Code: BBIBBA22
WITH: COMMERZBANK AG
SWIFT Code: COBADEFF
FINAL BENEFICIARY:
DZEKO ENES-14150551320016168
MARSALA TITA 231
BOSNIA AND HERZEGOVINA
IBAN / BA391410010099999987

Za sva dodatna pitanja obratite se koordinatorici akcije nba e-mail: [email protected]
U vrijeme kada se moćnici utrkuju da izjednače žrtvu i katila, žrtvu genocida i agresora na državu Bosnu i Hercegovinu…; dok bh. vlastodršci u čitavoj situaciji igraju na njihovu kartu. Kocka na Bosnu je bačena onog trenutka kada su političari i poltroni stali u borbu za sopstveni profit i vladali situacijom iz podzemlja BiH gradova, dok su svojim životima u odbranu zemlje stali mnogi patrioti i gazije koje je kasnije progutao mrak neki su uhapšeni i ispraćeni u u Haag. S druge strane ratni profiteri su direktno iz dubokih podruma zaposjeli fotelje na važnim pozicijama BiH vlasti koja izigrava mirno i poslušno dijete velikih moćnika kojima poslije 16 godina od završetka rata dariva branitelje jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Tako su danas na udaru hrabri generali, komandanti i bosanske patriote koji su u ratno doba bili na iole važnoj poziciji a u isto vrijeme fašističke horde pripadnika četničko-ustaških organizacija paradiraju mnogim našim gradovima, da daju na znjanje da su i danas tu i da se slučajno preživjele žrtve genocida ne bi sjećali stradanja, ali i prognanici ne bi usudili na povratak.
Dok je u zemlji korupcija vidljiva u svakom segmentu društva a mafija sudi svakom ko joj na putu stoji, vlastodršcima nije loše. Nije im bilo loše ni kada su se vodile borbe na Igmanu, Žuči, Treskavici, Bihaću, Prijedoru, Goraždu, Mostaru.... Nije im bilo loše ni kad se desila Srebrenica. Nije im bilo loše ni kada su mnogim mladićima prekinuti momački snovi.

Umjesto uživanja na nekoj sunčanoj plaži tada 19-togodišnji mladić se morao prihvatiti puške. Da brani zemlju koju ju je beskrajno volio, kućni prag, goli život svoj i svojih najbližih, sestru blizankinju od razjarenih siledžija. Taj mmladić zvao se Edin Džeko. I on je u duši sportista. I on voli poigrati fudbal a kad navija, navija srcem i dušom. Taj golobradi mladić nikada nije težio za nekim položajem ili vlašću, I ne zna šta je to. Odnosno on spada u grupu onih običnih ali ponosnih građana. A taj obični građanin je uvijek ostavljen da bude dežurni krivac u delikatnim situacijama. Tako je i gazija Džeko došao na red da poslije 18 godina bude optužen za nešto što nije učinio a vezano za zlodijelo počinjeno u Trusini od strane jedinice kojoj je kao običan mladić sasvim slučajno pripadao. Činjenica je da je u Bosni živio do 2001.godine gdije se nije imao razloga skrivati jer mu je savijest bila čista i ruke ne okrvavljene. Iz ekonomskih razloga i nepravde prema borcima te godine se spaja sa porodicom u Seattleu, američka savezna država Washington, gdje je sasvim slobodno živio, ali od 13. aprila na zahtijev Tužilastva BiH nalazi se u US kazamatu i pitanje je dana kada će biti isporučen.

Džeko 2006. godine postaje američki državljanin i u periodu od dolaska u Ameriku nekoliko puta posijećuje domovinu BiH, što znači da se nije imao razloga skrivati, jer u protivnom se ne bi izlagao riziku od mogućeg hapšenja. Živio je kao svi normalni građani i nikada nije mijenjao svoj identitet, niti je bilo što prikrivao kod imigracionih vlasti, što je još jedan od dokaza da se nije imao razloga kriti iza nekog tuđeg identiteta, što su inače radili pripadnici srpske genocidne vojske koji su hapšeni po Americi.

Bošnjaci Seattlea su bili šokirani saznanjem o Džekinom hapšenju. Poznajući njega i porodicu, niko nije imao ni trun sumnje da bi on mogao učiniti tako nešto za što ga bh. Tuzžilastvo tereti. Svaki komentar se svodio na zaključak da mu je neko sve to lijepo napakovao da bi zaštitio sebe. Iako u šoku, njegovi sunarodnici Bošnjaci, preživjele žrtve genocida i istrijebljeni sa svojih ognjišta, uz to i prežvjele žrtve srebreničkog genocida, ogorčeni su “palatu pravde” i na sve češćem izjednačavanju žrtve i agresora. Oni su se također samoinicijativno organizirali u pružanju nesebične podrške Edinu Džeki i njegovoj porodici. U prvi mah njihova moralna podrška je bila od velike važnosti i značaja na prvom Džekinom saslušanju. Kada su ga zatvorski čuvari uveli u sudnicu prepunu prijatelja, on nije mogao skriti suze. Ipak vidio je da nije sam. Od tada je grupa vijernih prijatelja krenula u akciju prikupljanja financijskih sredstava za pomoć njegovoj porodici kao i za advokate koji će ga zastupati u odbrani. Svijesni da su potrebna ogromna sredstva, ali i spremni da istraju u podršci Edinu Džeki, njegovi prijatelji organiziraju s vremena na vrijeme humanitarne večeri i druge vidove pomoci. Jedna takva humanitarna zabava održana je krajem novembra kojoj se odazvao prilično dobar broj posjetilaca kojima se u ime organizatora i ovim putem zahvaljujem na svesrdnoj podršci. Euforija je zavladala u sali kada se prisutnima spikerfonom obratio lično Edin Džeko. Poslije izgovorenih par riječi zahvalnosti tišinu sale su remetili teški muški jecaji sa druge strane žice. Malo ko od prisutnih je mogao skriti suze. Potom je potpisnici ovih redaka ukazana čast da se u ime porodice i organizatora humanitarne zabave prisutnima obrati sljedećim riječima:

U ime porodice Edina Džeke, i u ime organizatora ove humanitarne zabave, zahvaljujem se svim prisutnim kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove večeri.
Svi koji poznaju našeg Edina Džeku, znaju ga samo u pozitivnom smislu i uvijek spremnog da pomogne. Njegova porodica ovih mijeseci prolazi kroz jako teško vrijeme i naša moralna podrška im znači mnogo više od bogatstva. U prošli utorak, kada su oči svih Bošnjaka bile uprte u našu fudbalsku zvijezdu Edina Džeku sa željom da nas odvede na evropsko prvenstvo, potonule su lađe cijele Bosne. Tog istog utorka, suzne oči familije i mnogih prisutnih bile su uprte u našeg Edina Džeku u sudnici u Seattle-u. Ali ovog puta Bošnjaci Seattle-a ne smiju gubiti nadu u pobijedu niti slutiti da lađe mogu potonuti. Mi moramo vijerovati našem prijatelju i gaziji - branitelju naše zemlje, kome je agresorska oluja prekinula mladalačke snove. On je optužen za nešto što nije počinio. Ali ‘sudskim žargonom’ nije kriv sve dok se to ne dokaže suprotno. Mi vjerujemo u njega kao i u časnu borbu svih 200 hiljada gazija koji su se borili u redovima Armije RBiH pod zastavom od šest zlatnih ljiljana. Još više vjerujemo u njegovu nevinost zato što je sam izrazio želju da ide u Bosnu, i da se u svojoj domovini brani od optužbi i iskrivljavanju dokaza i historije. Da se u svojoj domovini brani sve dok ISTINA ne bude pobjedila nepravdu. Jer zna Edin da ‘ležanje’ u američkim kazamatima je samo gubljenje vremena. Znamo da u svijetskim zatvorima, dobrim dijelom leže nevini ljudi, čekaući pravdu. Razlog je i novac. Stoga, mi moramo pomoći našem Džeki, njegovoj istini. Jer njegova istina je i naša istina. Zato se mi kao narod razlikujemo od naših neprijatelja i krvoloka. Iz tog razloga vas pozivamo da financijski podržite, kako njega tako i porodici koja ostaje ovdije. Ovaj život prolazi tako brzo, a dijela samo ostaju iza nas. Ostaće u sijećanju iza svih nas i ova divna noć i humana akcija, kao i sve prilike da se pamte kako se pomaže i pruža podrška našem prijatelju - branitelju naše Bosne. Ne dozvolimo da nas neki ideali ponesu pa da pokleknemo u podršci.

Zatim su se čuli povici:
Uz Džeku do slobode!!!!!
Uz Džeku do slobodeeee!!!!!

Zato sada ako želimo pratiti prijatelja do slobode i izvojevati pravdu i istinu, u akcijama pružanja pomoći ne smijemo odustati. Molimo čitaoce našeg web-magazina Bošnjaci.net bar za moralnu podršku.

Na kraju samo da naglasimo, da smo svjesni da je rat odnio mnoge živote. Počinjeni su stravični zločini nad nevinima. To je užas. Počinioci zločina trebaju i moraju biti kažnjeni. Neka svako odgovara za svoja (ne)dijela. Ali nećemo dozvoliti da bilo ko izjednačava žrtvu i katila. Da, žalimo za svakom nevinom žrtvom bez obzira kom narodu pripada. Osuđujemo svaki zločin, kao i ovaj iz priče. Ali onaj ko ga je počinio nek i odgovara!Ostali prilozi:
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
» AH, MERAKA U VEČERI RANE...
01. December 2012 13:21