Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Pazar (Sandžak)
MUFTIJA ZUKORLIĆ: ODBIJANJE AKREDITACIJE INTERNACIONALNOG UNIVERZITETA - POLITIČKA ODLUKA
Autor: Tanjug
Objavljeno: 13. December 2011. 10:12:58

“Dakle, radi se samo o prvostepenoj odluci, pa još postoji mogućnost pravnoga lijeka Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje, kao i na nivou upravnog suda”, kazao je muftija Zukorlić.
Predsjednik i osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Muamer ef. Zukorlić kaže da je odbijanje akreditacije te ustanove “politička odluka”.

Muftija Zukorlić, inače glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, je, povodom nedobijanja akreditacije, rekao da takva odluka za njega nije iznenađujuća, jer se, kako kaže, KAPK i prema pojedinim studijskim programima tog univerziteta proteklih mjeseci ponašala na identičan način.

“Sa pravne tačke gledišta, ta odluka nije validna, jer je donijeta nakon što je istekao zakonski rok za odlučivanje o akreditaciji univerziteta i činjenica je da je samo za naš univerzitet proces akreditacije trajao skoro tri godine”, kazao je muftija Zukorlić, oštro kritikujući “režim Borisa Tadića” koji, kako tvrdi, zastrašuje Bošnjake u Sandžaku.

Smatrajući da, kako kaže, nema sumnje da je u pitanju naručena politička odluka, muftija Zukorlić je najavio primjenu svih zakonskih mogućnosti, s obzirom na to da je riječ o prvostepenoj odluci komisije.

“Dakle, radi se samo o prvostepenoj odluci, pa još postoji mogućnost pravnoga lijeka Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje, kao i na nivou upravnog suda”, kazao je muftija Zukorlić.

On je najavio i niz drugih mjera koje će, kako kaže, biti donijete u okviru nacionalnih institucija Bošnjaka, s obzirom na to da je riječ o kršenju prava i drugim oblicima diskriminacije, koji su, prema njegovim riječima, ovdje prisutni.

”Ne očekujemo tu nešto značajno, bar ne prije izbora. Jer, kako sam kazao, to je politička odluka i nažalost na njih će se morati odgovoriti politički”, rekao je Zukorlić.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» POZIV NA UJEDINJENJE SA ALBANIJOM
06. September 2012 20:36