Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Ekskluzivni interview Bošnjaci.Net: Nj.e. Eid Mohammed ALTHAKAFI, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH
KRALJEVINA SAUDIJSKE ARABIJE PODRŽAVA NAPORE ZA OČUVANJA STABILNOSTI I TERITORIJALNOG INTEGRITETA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 08. December 2011. 19:12:34
ENGLESKI / ENGLISH


Eid Mohammed Althakafi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH


Moja poruka vašim čitaocima je da Kraljevina Saudijska Arabija i Bosna i Hercegovina su prijateljske i miroljubive zemlje, te da će Kraljevina nastaviti pružati političku i ekonomsku pomoć Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo podržavati napore za očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je suživot i postojanje različitih vjera i nacionalnosti u Bosni Hercegovini nešto posebno koje dokazuje da je Islam tolerantna vjera koja prihvata druge i drugačije, i zato što je stabilnost Bosne i Hercegovine važna za cijeli svijet.
Bošnjaci.Net: Vaša ekselencijo, dozvolite da Vam se u ime redakcije Bošnjaci.Net i naših čitaoca najsrdačnije zahvalim što ste odvojili dragocjeno vrijeme za ovaj razgovor.
Vaša domovina Kraljevina Saudijske Arbije je u samom vrhu provjerenih i velikih prijatelja moje domovine Bosne i Hercegovine. To prijateljstvo i povjerenje je posebno potvrđeno onda kada je BiH i svim njenim narodima bilo najpotrebnije, odnosno u periodu genocidne agresije 1992-95., što smo posebno zahvalni, i to ćemo dobro Vaše domovine i arapskog naroda pamtiti.
Na samom početku upoznajte nas o uređenju Vaše domovine, zatim o najvažnijim statističkim podacima, pa i imenom zašto Kraljevina i zašto Saudijska Arbija?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Na prvom mjestu, želim da Vam se zahvalim što ste mi dali priliku da komuniciram s vašim čitaocima. Što se tiče vašeg pitanja, kako i zašto je moja domovina postala kraljevina i Saudijska Arbija, moramo se vratiti nazad u godinu 1901., kad je rahmetli Kralj Abdul-Aziz bin Abdul-Rahman počeo svoje napore da ujedini zemlju koju su utemeljili njegovi preci u 18. vijeku. Narodi Arapskog poluotoka su se brzo odazvali zbog njegove namjere da ih ujedini na osnovi vjere Islama. Narod je bio željan da ima jaku državu koja će im vratiti sigurnost i stabilizirati zemlju umjesto konflikta i ratovanja koji su se u to vrijeme odvijali između plemena, gradova i sela. Nije trebalo puno vremena da Kralj Abdul Aziz uspije u svojoj misiji. Za manje od 30 godina, uspio je da pripoji većinski dio Arapskog poluotoka i utemelji što je tad bilo poznato kao Kraljevina Hidžaz, Sultanat Nedžda i njihove ekstenzije. U septembru 1932. godine, odazivajući se volji svog naroda, proglasio je stvaranje Kraljevine Saudijske Arabije.
Ovdje želim istaknuti činjenicu da su zemlje Arapskog poluotoka, kroz cijelu islamsku historiju, bile pod stranom vladavinom sve dok nije uspostavljena prva, druga, a zatim i treća, odnosno sadašnja, Saudijska država.

Modernizacija u saglasnosti sa Šerijatom

Bošnjaci.Net: Prijateljstva, ali i javnosti, radi, otkrijte nam ključne tajne vaše domovine, odnosno ono najljepše što se teško može pronaći u medijima, litereturi…?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Uspjeh je poklon od Svevišnjeg Allaha dž.š. Od samog nastanka Saudijske kraljevine, naše vodstvo radi na razvoju u svim mogućim poljima. Ne trebamo zaboraviti da je u vrijeme kad je Kraljevina osnovana, država bila u veoma nazadnom materijalnom i ekonomskom stanju. Nije postojala infrastruktura ni redovni sistem edukacije. Većina ljudi su bili nomadski beduini ili seljaci koji su živjeli kroz agrikulturu i stočarstvo. Glavni razlog za stabilnost u kraljevstvu, osim materijalnog napretka i razvoj kapacieteta kojeg vidimo danas, je ljubav saudijskog naroda prema svojim vođama. To su vođe koji su potekli iz svog naroda; Saudijska familija je ponikla odabrana iz redova svog naroda i imaju poršku svog naroda već tri stoljeća, zbog činjenica da poznaju i razumiju šta narod zahjteva, i zbog toga što vladaju u skladu sa islamskim zakonom – Šerijatom. Ustav Kraljevine je Časni Kuran i Sunnet (tradicija) Poslanika Muhammeda s.a.w.s. S druge strane gledišta, država je prihvatila moderne administrative i regulacione sisteme obavljanja poslova u državi sa osnovnim uslovom da nisu u suprotnosti sa islamskim zakonom. Saudijsko vodstvo u potpunosti razumije potrebe za reformama i razvojom ali ih postepeno sprovodi u djelo u skladu sa prirodom i konzervativne muslimanskog društva u Saudijskog Arabiji koje zahtjeva da bilo koja vrsta modernizacije je u saglasnosti sa Šerijatom.

USTAV KRALJEVINE JE ČASNI KUR'AN I SUNET: Glavni razlog za stabilnost u kraljevstvu, osim materijalnog napretka i razvoj kapaciteta kojeg vidimo danas, je ljubav saudijskog naroda prema svojim vođama. To su vođe koji su potekli iz svog naroda; Saudijska familija je ponikla odabrana iz redova svog naroda i imaju poršku svog naroda već tri stoljeća, zbog činjenica da poznaju i razumiju šta narod zahjteva, i zbog toga što vladaju u skladu sa islamskim zakonom – Šerijatom. Ustav Kraljevine je Časni Kuran i Sunnet (tradicija) Poslanika Muhammeda s.a.w.s. S druge strane gledišta, država je prihvatila moderne administrative i regulacione sisteme obavljanja poslova u državi sa osnovnim uslovom da nisu u suprotnosti sa islamskim zakonom.


HADŽDŽ I UMRA: Kralj Saudijske Arabije je poznat po naslijedjenoj tituli “Čuvar Dva Sveta Harema” u punom smislu ovih riječi. Kraljevina smatra sve one koji dolaze da obave Hadždž ili Umru kao goste kod Svemilosnog Allaha dž.š. i goste Kraljevine. Saudijski dužnosnici uvijek proglase da oni koji dolaze na hadž ili umru su također i gosti u našem Kraljevstvu u punom smislu riječi i dužnosti koji domaćin ima prema svojim gostima. U vez s ovim dužnostima, Saudijska država mobilizira svoje potencijale za vijeme sezone hadždža i za vrijeme najprometnije sezone Umre, da pruži najbolje moguće usluge za sve koji su došli da obave hadždž ili hmru. Sam Kralj, ministri, visoki funkcioneri presale svoje službene urede u Mekku i Džeddu za vrijeme hadždža i umre kako bi bili bliži hodočasnicima da bi što bolje nadzirali cijelu organizaciju hadždža i umre, i smještaj hodočasnika.


BLAGOSLOV: Svemogući Allah dž.š. je blagoslovio područje Kraljevine Saudijske Arabije s ogromnim količinama nafte i prirodnog plina koji su omogućili da budemo najveći izvoznici nafte na svijetu. U isto vrijeme, Kraljevina upotrebljava prihode od nafte za dodatni razvoj ekonomije i širenje kapaciteta.


POJAVA 'TEKFIR' IDELOGIJE: Zbog našeg pretrpjelog iskustva s islamskim ekstremizmom, Saudijska Arabija je uporna u borbi protiv “Tekfir” sindroma s idoeloške tačke gledišta kao i u primjeni sigurnosnih mjera. Simpozij kojim je predsjedavao Kraljevsko Visočanstvo Princ Naif bin Abdul-Aziz je nedavno obavljen u Medina. Svrha simpozija je bilo suočavanje s pojavom “Tekfir” ideologije. S druge strane, Kraljevina slijedi smjer ideološkog dijaloga i podsticanje ideološke revizije sa pristašama “Tekfir” ideologije. Ova zadatak je povjeren centru Princ Muhammedu bin Naif čiji je uspjeh uvažen od svih naših prijatelja.


Što se tiče optužbi u medijima u BiH o podržavanju tzv. vehabizma, to je optužba koju tripimo u više zemalja na svijetu. Moj odgovor je: jesu li bilo koje siguronosne snage u BiH ikad spomenuli postojanje bilo kakve veze između ekstremista u ovoj zemlji i Saudijskoj Arabiji? Je li moguće da Saudijska Arabija, unotač političkoj i ekonomskoj podršci Bosni i Hercegovini, daje bilo kakvu podršku terorističkim grupama? Ova pitanja upućujem svim normalnim i objektivnim osobama.

ARAPSKO JEDINSTVO: Kraljevina Saudijska Arabija uvijek nastoji da održi prijateljske odnose sa svim zemljama na svijetu; ali je opće poznato da je Saudijska Arabija arapska i islamska zemlja. Polazeći od ovih činjenica, Kraljevina ne štedi napore za arapsko jedinstvo.


ODLIČNA SARADNJA KRALJEVINE I AMERIKE: Kroz našu historiju, Kraljevina je uspostavila i održala jake odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama prije i poslije Drugog svjetskog rata. Ekonomska suradnja između naših zemalja je odlična. Američke administracije su uzastopno pohvalili pozitivnu ulogu Kraljevine u doprinosu ka stabilnosti na Bliskom Istoku. Kad se pojavio problem terorizma i počeo da pogoršava stabilnost poslije napada 11. septembra 2001.godine, američka administracija je pohvalila napore Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma s obzirom da su obje zemlje suočene s istom opasnosti.


TURSKA: Saudijsko-turske relacije su odlične i razvijaju se na bilateralnom nivou. Suradnja između dvije zemlje se odvija na najvećem nivou između rukovodstva ove dvije zemlje. Na kolektivnom ili multilateralnom nivou, Kraljevina učestvuje zajedno s ostalim članicama Arapske lige i u „Arapsko-Turskom forumu”...


POSEBNE VEZE SA BiH: Sve zemlje na Balkanu su nama važne, posebno veza s Bosnom i Hercegovinom. Stabilnost i mir na Balkanu važno je pitanje ne samo za Saudijsku Arabiju nego za sve dobronamjerne zemlje na svijetu. Zato Kraljevina uvijek uzima stav u podržavanju teritorijalnog integirteta Bosne i Hercegovine.
Oni koji dolaze na hadždž ili umru su također i gosti u našem Kraljevstvu

Bošnjaci.Net: Saudijska Arabija je kolijevka islama, i kada se spomene njeno ime onda se odmah pomisli na dva sveta mjesta Mekku i Medinu. Šta sa vjerskog a šta sa političko-diplomatskog aspekta za jednu državu znači imati dva najuzvišenija i najsvetija mjesta u svijetu u kojima se svake godine okupljaju milioni pripadnika Islama iz cijelog svijeta?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Kralj Saudijske Arabije je poznat po naslijedjenoj tituli “Čuvar Dva Sveta Harema” u punom smislu ovih riječi. Kraljevina smatra sve one koji dolaze da obave Hadždž ili Umru kao goste kod Svemilosnog Allaha dž.š. i goste Kraljevine. Saudijski dužnosnici uvijek proglase da oni koji dolaze na hadž ili umru su također i gosti u našem Kraljevstvu u punom smislu riječi i dužnosti koji domaćin ima prema svojim gostima. U vez s ovim dužnostima, Saudijska država mobilizira svoje potencijale za vijeme sezone hadždža i za vrijeme najprometnije sezone Umre, da pruži najbolje moguće usluge za sve koji su došli da obave hadždž ili hmru. Sam Kralj, ministri, visoki funkcioneri presale svoje službene urede u Mekku i Džeddu za vrijeme hadždža i umre kako bi bili bliži hodočasnicima da bi što bolje nadzirali cijelu organizaciju hadždža i umre, i smještaj hodočasnika. Vrijedi spomenuti da su administrativne usluge vezane za hadždž i umru besplatne, uključujući besplatne vize, bez poreza ili bilo kakvih honorara.
Kako se broj muslimana u svijetu povećava, a time i broj hadžija, Kraljevina svake godine ima nove projekte za povećanje kapaciteta svetih mjesta u Mini, Arafatu i Muzdalifu, kao i oko Dva Sveta Hrama (u Mekki i Medini), da bi uspješno primili nove hadžije u budućnosti. U posljednjim godinama, obezbijedili smo kampove u Mini koji su sigurni od požara; prošle godine je završen projekat za gradnju dodatnih spratova na El Džemart mostu preko kojeg se ide da se “kamenuje šejtan”. Ovaj projekat je koštao nekoliko milijardi dolara. Ove godine imamo moderni električni voz koji povezuje Sveta mjesta. Prošlog Ramazana, Kralj Abdullah je pokrenuo gigantski i historijski projekat prosirenja Harema u Meki tako da ce se povrsina u odnosu na sadasnju povecati za jedan ipo puta. Ovdje ne spominjemo puteve, tunele koji povezuju sveta mjesta sa Haremom te ostali projekti, ne treba zaboraviti ni projekte na prosirenju Dva Harema koje je Saudijska Arabija prije uradila. Kad su Saudijci preuzeli kontrolu nad Hidžazom, područje kojem pripada Sveti Harem u Mekki nije bio veći od 32 hiljade kvadratnih metara. Međutim, čak i prije ovog novog projekta za prosirenje Svetog Hrama on je 10 puta veći nego prije, što znači da je u posljednjih 80 godina saudijske vladavine, prostor oko Svetog Harema proširen eksponencijalno više nego što je bio kroz 1350 godina islamske historije i prijašnjih država koje su kontrolirale ovaj dio svijeta.

Svemogući Allah dž.š. je blagoslovio područje Kraljevine Saudijske Arabije

Bošnjaci.Net: Najveći dio Saudijske Arbije zauzima pustinja, pa je i logično da upitamo kako živi narod naše prijateljske zemlje; te ekonomski razvoj, izvoz-uvoz...?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Svemogući Allah dž.š. je blagoslovio područje Kraljevine Saudijske Arabije s ogromnim količinama nafte i prirodnog plina koji su omogućili da budemo najveći izvoznici nafte na svijetu. U isto vrijeme, Kraljevina upotrebljava prihode od nafte za dodatni razvoj ekonomije i širenje kapaciteta. Dozvolite mi da navedem nekoliko primjera. Imamo više od 80 hiljada studenata koji studiraju po svjetskim univerzitetaima i više stotina hiljada studenata koji studiraju na na vise od dvadeset pet drzavnih univerzireta sa stotinama raznih fakultetta. Kraljevina je maksimalno iskoristila relativnu prednost u posjedovanju energetskih resursa da uspostavi modernu petrohemijsku industriju koja nas je napravila jednom od najvećih svjetskih izvoznika petrohemijskih proizvoda.

Bošnjaci.Net: Koji je uopće standard stanovništva Vaše domovine?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Saudijska država je iskoristila obilne prihode od nafte da uspostavi fondove za napredak standarda življenja, kao što je Fond za razvoj nekretnina koji nudi povoljne kredite građanima i zemljišta da grade nove moderne kuće. Još jedan fond daje povoljne kredite i pomoć poljoprivrednicima da uspostave moderne farme. S druge strane, vlasti dodjeluju gradilišta za industrijske investitore i stavljaju na raspolaganje povoljne kredite kroz Saudijski Fond za razvoj industrije. Ekonomski ugrožene porodice i osobe dobiju subvencije koje bi ima osigurale pristojan život. Svi studenti na fakultetima također dobiju stipendiju od $265 unatoč besplatnom školovanju na svim nivoima. Besplatno zdravstveno osiguranje je dostupno svim građanima. Ovo su samo neke činjenice o općim životnim standardima građana Saudijske Arabije. Izostavio sam mnoge detalje svih načina na koji je Kraljevina, hvala Allahu, obezbjedila pristojan i ugodan život Saudijskim građanima.

Kraljevina Saudijska Arabija uvijek nastoji da održi prijateljske odnose sa svim zemljama na svijetu

Bošnjaci.Net: Sa kojim državama Saudijska Arbija održava najbliskije prijateljske odnosno?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Kraljevina Saudijska Arabija uvijek nastoji da održi prijateljske odnose sa svim zemljama na svijetu; ali je opće poznato da je Saudijska Arabija arapska i islamska zemlja. Polazeći od ovih činjenica, Kraljevina ne štedi napore za arapsko jedinstvo. Saudijska Arabija je među osnivačkim državama Arapske lige i služila je kao pokretačka snaga da se osnuje Organizacija islamske konferencije (OIC), koja se sada zove Organizacija islamske suradnje. Zajedno sa drugim zemljama, Saudijska Arabija je osnovala Vijeće za suradnju zaljevskih zemalja. Kraljevina želi da suradnja između arapskih i islamskih zemalja ne bude samo politička suradnja nego da se proširi na ekonomsku suradnju i integraciju. Unutar Arapske lige, nastojimo da uspostavimo zajedničko tržiste sa ostalim članicama ove lige. U sklopu Organizacije za islamsku suradnju, želimo povećati ekonomsku trgovinu između ovih zemalja. Kraljevina je također bila organizator Samita islamskih zemalja u Mekki 2005. godine koji je usvojio desetogodišnji plan za razvoj i unapređenje ove organizacije. U svim slučajevima, Saudijska Arabija je uvijek na čelu kad je u pitanju podržavanje programa za suradnju unutar navedenih organizacija. Da bi ovu politiku sproveli u praksi, Kraljevina je obezbijedile 24% kapitala Islamske banke za razvoje, capital ove banke iznosi 27 milijardi američkih dolara. Ova banka pruža pomoć najugroženijim i najpotrebnijim islamskim zemljama.

Bošnjaci.Net: Kako je povezana sa zemljama tzv. Bliskog istoka?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Kraljevina želi da održava dobro susjedstvo sa ostalim zemljama u regiji i da se ne miješa u afere unutar ovih zemalja. Povijesno je poznato da je Kraljevina samo podržavala prijateljske i susjedne zemlje kojim je bila potrebna ekonomska pomoć kroz Saudijski Fond za razvoj i druge arapske i islamske fondove u koje Saudijska Arabija ulaže kapital. Kraljevina također održava pozitivnu suradnju sa zemljama u regiji. Naše političke inicijative za rješavanje međunarodnih sukoba kao i sukoba na Bliskom Istoku su poznati svima. Svi se možemo sjetiti Al Taif konferencije 1989. godine kad smo sastavili libanske sukobljene strane da potpišu sporazum kojim je završen građanski rat u Libanonu. Među najistaknutijim inicijativama je Saudijski mirovni plan za riješavanje Arapsko - izraelskog sukoba koji je predstavio Princ Abdullah na samitu arapskim zemamlja 2002. g. koji je usvojen od strane Organizacija za islamsku suradnju i priznat od strane Međunarodnog Kvarteta kao osnova za rješavanje Palestinskog problema.

Kraljevina upotrebljava saudijsko-američke odnose u promicanju arapskih ciljeva

Bošnjaci.Net: SAD već nekoliko godina vode rat u Iraku i Avganistanu. Kakvi su odnosi Saudijske Arabije i Amerike?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Kroz našu historiju, Kraljevina je uspostavila i održala jake odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama prije i poslije Drugog svjetskog rata. Ekonomska suradnja između naših zemalja je odlična. Američke administracije su uzastopno pohvalili pozitivnu ulogu Kraljevine u doprinosu ka stabilnosti na Bliskom Istoku. Kad se pojavio problem terorizma i počeo da pogoršava stabilnost poslije napada 11. septembra 2001.godine, američka administracija je pohvalila napore Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma s obzirom da su obje zemlje suočene s istom opasnosti. Kraljevina upotrebljava saudijsko-američke odnose u promicanju arapskih ciljeva, posebno pravdenim palestinskim ciljevima i pravom Palestinaca da imaju svoju nezavisnu državu.


Mekka

Medina
Bošnjaci.Net: Ekonomski procvat a i politički napredak Republike Turske sa liderstvom jedne nove graniture političara u zadnjoj deceniji je opće vidljiv. Kakvi su odnosi Vaše zemlje i Turske?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Saudijsko-turske relacije su odlične i razvijaju se na bilateralnom nivou. Suradnja između dvije zemlje se odvija na najvećem nivou između rukovodstva ove dvije zemlje. Na kolektivnom ili multilateralnom nivou, Kraljevina učestvuje zajedno s ostalim članicama Arapske lige i u „Arapsko-Turskom forumu” koji je u novembru ove godine održao sjednicu u Kraljevini Moroko.

Bošnjaci.Net: Kakvi su odnosi sa zemljama zapadne i istočne Europe?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Kraljevina i Arapske zemlje iz regije Zaljeva žele uspostaviti neku vrstu institucionalnih veza između Vijeća za suradnju Zaljevskih zemalja i Europske Unije na ekonomskom nivou. Dvije strane još uvijek pregovaraju o tom pitanju. Na bilateralnom nivou, imamo odlične političke i ekonomske ondose s europskim zemljama.

Podržavanje teritorijalnog integirteta Bosne i Hercegovine

Bošnjaci.Net: Sa kojim državama na Balkanu gajite posebne odnose?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Sve zemlje na Balkanu su nama važne, posebno veza s Bosnom i Hercegovinom. Stabilnost i mir na Balkanu važno je pitanje ne samo za Saudijsku Arabiju nego za sve dobronamjerne zemlje na svijetu. Zato Kraljevina uvijek uzima stav u podržavanju teritorijalnog integirteta Bosne i Hercegovine. Zajedno s ostalim članicama Organizacije za islamsku suradnju, Saudijska Arabija podržava misiju Visokog predstavnika, kao i međunarodne napore za stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Saudijska Arabija pomaže razvoj infrastrukture u Bosni i Hercegovini

Bošnjaci.Net: Na početku smo spomenuli Saudijsku Arbiju koja je u vremenu agresije pomagala stanovništvu BiH, odnosno jedna je od zemalja koja je spriječila humanu katastrofu našeg naroda koji je četiri godine bio zatečen u najvećem koncetracionom logoru u srcu Europe. Nakon rata opet ste bili među prvima u obnovi porušenih dobara u BiH. Taj period iako je iza nas, ipak se ne zaboravlja. Želim Vas upitati koliko je rukovodstvo vaše zemlje spremno ulagati u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Saudijska Arabija preko Saudijski fond za razvoja pomaže projekate za infrastrukturu u Bosni i Hercegovini. Osim ranijeg podržavanja za vrijeme rata u BiH, kroz Visoki saudijski komitet smo dali stotine miliona dolara u projekte za pomoć u vidu hrane, ljekova, goriva, izbjegličkih kampova, itd. Od kraja rata u BiH do sada i ta pomoće se povećala u protekle tri godine. 2009. godine, Saudijski fond za razvoje je dao povoljan kredit od $25 miliona za financiranje projekta za izgradnju i opremu za četiri bolnice u BiH, od kojih je jedan moderni kardiološki odjel na Univerzitetskoj bolnici u Sarajevu koji je već otvoren, hvala Allahu dž.š. Godine 2010., Kraljevina je također omogućila povoljan kredit za izgradnju zaobilaznog puta oko Zenice. Na ljeto 2011. godine, Kraljevina je nagovjestila namjeru Saudijskog Fonda za razvoj da financira projekte za izgradnju i opremu domova u cijeloj BiH za sve izbjeglice i žrtve rata u BiH, neovisno o etničkoj pripadnosti. Saudijski fond će uložiti dodatnih 18 milion dolara za ove projekte. Saudijska Arabija i BiH također radi na sporazumu kojim bi se ukinula dvostruka uporezivanja kako bi se, s Allahovom pomoći, povećala investicija u obje zemlje. Razgovori o ovom sporazumu su počeli u oktobru dok su preliminarni razgovori između naših zemalja već na putu da se podstiču i zaštite investicije.

Spremnosti i odlučnosti bosanskih naroda da rade zajedno

Bošnjaci.Net: Vaša ekselencijo, u diplomatskoj ste misiji u BiH, šta znači biti diplomata u jednoj zemlji koja je pretrpjela žestoku agresiju, genocid i u kojoj još uvijek međuljudski odnosi nisu na nekom zavidnom nivou. Kako uopće doživljavate BiH i njene narode?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Rat je bio užasan s ogromnim gubicima ljudskih života i materijalnih sredstava, te posljedicama poslije rata. S druge strane, postojanje jedinstvene integrirane Bosne i Hercegovine je veliki uspjeh, iako je teško zaboraviti sva tragična događanja. Ali sa dobrim namjerama, spremnosti i odlučnosti bosanskih naroda da rade zajedno, BiH će biti stavljena na put koji će dovesti do obnove i suživota. Kraljevina je željna i spreman da podrži takve napore.

Teroristički čin - uvreda svim muslimanima

Bošnjaci.Net: Minuli događaj u Sarajevu kada je jedna neuračunljiva osoba usred bijela dana pucala po Ambasadi SAD, kojeg su javne ličnosti a i mediji okvalificirali terorističkim činom. Kako ste kao diplomata doživjeli ovaj slučaj?
Nj.e. ALTHAKAFI:
To je glupi teroristički čin koji ne može ništa postići i koji je također uvreda svim muslimanima. Nazvao sam Američkog ambasadora u Sarajevu i izrazio moje žaljenje i solidarnost s njim.

“Tekfir” sindrom

Bošnjaci.Net: Šta konkretno Saudijska Arabija čini na suzbijanju pojava ekstremizma i posebno promoviranju srednjeg, umjerenog pravca u tumačenju islama i njegovih propisa? Možete li navesti neke konkretne primjere?
Nj.e. ALTHAKAFI:
U Saudijskoj Arabiji smo ponosni da slijedimo srednji islamski pravac kojim se poziva da se poštuju ljudski životi, odbacuje nasilje i odbacije isključenost drugih. Inicijative Kralja Abdullaha za dijalog između pripadnika različitih vjera je primljen s poštivanjem i uvažavanjem od strane drugih zemalja i Ujedinjenih Naroda. Zbog našeg pretrpjelog iskustva s islamskim ekstremizmom, Saudijska Arabija je uporna u borbi protiv “Tekfir” sindroma s idoeloške tačke gledišta kao i u primjeni sigurnosnih mjera. Simpozij kojim je predsjedavao Kraljevsko Visočanstvo Princ Naif bin Abdul-Aziz je nedavno obavljen u Medina. Svrha simpozija je bilo suočavanje s pojavom “Tekfir” ideologije. S druge strane, Kraljevina slijedi smjer ideološkog dijaloga i podsticanje ideološke revizije sa pristašama “Tekfir” ideologije. Ova zadatak je povjeren centru Princ Muhammedu bin Naif čiji je uspjeh uvažen od svih naših prijatelja.

Optužbe u medijima u BiH o podržavanju tzv. vehabizma, to je optužba koju tripimo u više zemalja na svijetu

Bošnjaci.Net: Islamofobični mediji u samoj BiH ali i u regionu su se utrkivali ko će da sačini primamljiviji izvještaj u kojima su klevetnički osuli paljbu po islamu i muslimanima od BiH do Saudijske Arabije koju su optuživali za širenje tzv. Vehabizma, zatim iz istih smo saznali da postoji arapski, turski, europski, bosanski islam… Šta nam možete reći vezano na optužbe i klevete?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Mislim da ne trebam odgovorti na pitanje da li postoje više verzija Islama, kao što je turski, europski,…itd., jer nisam specijalista u ovom polju. Što se tiče optužbi u medijima u BiH o podržavanju tzv. vehabizma, to je optužba koju tripimo u više zemalja na svijetu. Moj odgovor je: jesu li bilo koje siguronosne snage u BiH ikad spomenuli postojanje bilo kakve veze između ekstremista u ovoj zemlji i Saudijskoj Arabiji? Je li moguće da Saudijska Arabija, unotač političkoj i ekonomskoj podršci Bosni i Hercegovini, daje bilo kakvu podršku terorističkim grupama? Ova pitanja upućujem svim normalnim i objektivnim osobama.

Bošnjaci.Net: Za kraj šta bi ste poručili našim čitateljima?
Nj.e. ALTHAKAFI:
Moja poruka vašim čitaocima je da Kraljevina Saudijska Arabija i Bosna i Hercegovina su prijateljske i miroljubive zemlje, te da će Kraljevina nastaviti pružati političku i ekonomsku pomoć Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo podržavati napore za očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je suživot i postojanje različitih vjera i nacionalnosti u Bosni Hercegovini nešto posebno koje dokazuje da je Islam tolerantna vjera koja prihvata druge i drugačije, i zato što je stabilnost Bosne i Hercegovine važna za cijeli svijet.Ostali prilozi:
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
» U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Bošnjaci.Net | 18. February 2019 17:46
» OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKA
Esad Krcić | 04. February 2019 01:09
» LJAJIĆ I UGLJANIN SE NE BOJE BOGA
Esad Krcić | 28. January 2019 19:38
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
AA | 26. January 2019 15:11
» PLAVSKO JEZERO - DRAGULJ KOJI NESTAJE?
Esad Krcić | 18. January 2019 20:49
» POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Halil Džananović | 17. December 2018 13:43
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17