Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Sandžačke komite - glasoviti junaci, branitelji sandžačke nejači i vitezovi bošnjačkog otpora
STRAH I ŠUTNJA SU ODRAZ GLUPOSTI
Procitaj komentar

Autor: Ibrahim Čikić
Objavljeno: 30. November 2011. 21:11:25
Ibrahim ČIKIĆ: Najpoznatije vođe sandžačke komite bili su glasoviti junaci i vitezovi bošnjačkog otpora Jusuf Mehonjić i Husein Bošković. Mehonjić je bio vođa bjelopoljske, a Husein je vodio komitu pljevaljskog sreza. Bili su neustrašivi borci i branitelji sandžačke nejači. Zbog izuzetne hrabrosti i viteštva ratovanja imali su izuzetno veliko poštivanje čestitih Srba i Crnogoraca. Poznato je da su znali zimovati i proljeće čekati čak i u crkvama! Istina da među jatacima sandžačke komite ima i pravoslavnih sveštenika i čestitih domaćina hrišćana dodatno je zadavala muku režimu u Beogradu. Zato se režim svim silama trudio da poremeti skladan odnos između komite i hrišćanske populacije. U te svrhe režim se koristio raznim dezinformacijama, zastrašivanjem, čak i ubistvima građana pravoslavne vjere kako bi optužio komitu i prekinuo pomenuta prijateljstva i međukomšijske dugogodišnje odnose. Poznat je slučaj ubistva igumana jednog manastira u okolini Pljevalja izvršenog od strane sreskog načelnika i njegovih pomagača kako bi ocrnili komitu Huseina Boškovića.
Historija sandžačkog pokreta otpora u vremenu 1900-1926. godine, nikada ozbiljnije nije istraživana. Istina, bilo je nekih stidljivih pokušaja od strane historičara bošnjačkog korpusa da djelimično osvijetle i otrgnu od zaborava, najsvjetliji primjer sandžačkog otpora velikosrpskom genocidnom projektu. Nažalost, sve se svodilo samo na pokušaju, zato je danas mali broj ljudi u Sandžaku koji se sjećaju komite. Oni koji su znali pomrli su, mlađi imaju „prečeg posla“, a pisanih tragova skoro da nema. Dok sam bio dječačić slušao sam povjerljive priče starijih o minulom vaktu i zemanu. Imao sam „privilegiju“ da slušam starce koji su i sami bili komite. Kao jedini razlog odlaska u šume navodili su nezadovoljstvo odnosom osmanskih, a kasnije crnogorskih i jugoslovenskih vlasti prema Bošnjacima, i njihovim otvorenim navijačkim odnosom prema Srbima i Crnogorcima. Nikada nisu pominjali brojčano stanje komite, ali se iz priče moglo zaključiti da je broj komite zavisio od nezadovoljstva pojedinaca. Jednom riječi kazano, zavisno od nezadovoljstva naroda, mijenjao se i broj komite.

Nakon „odlaska“ Osmanlija 1912. godine u Sandžaku (Crna Gora) haman je nestalo komite. Umorni od dugog boravka po šumama i zemunicama ulaskom crnogorskih „oslobodioca“ u varoši južnog Sandžaka većina komite se predaje novim vlastima. „Oslobodioci“ koriste nenadnu priliku kako bi se osvetili „Turcima“, te nakon što bi ih opljačkali bili su likvidirani. Ubijanjem uglednih Bošnjaka i likvidacijom komite, stvorili su nesmetane uslove za razoružavanje bošnjačkog stanovništva, te tako sebi širom otvorili vrata za strašna zlodjela. Najstravičniji zločini crnogorskih „oslobodioca“ dogodili su se u Plavu, Gusinju, Rožajama, Bihoru... Pokrštavanje, ubijanje, pljačkanje silovanje, protjerivanje samo su djelić masovnih stradanja Bošnjaka Sandžaka.

Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, Bošnjaci Sandžaka iznova bivaju izloženi masovnom stradanju i neviđenoj torturi. Formiranjem četničkih zločinačkih odreda pod vođstvom Koste Pećanca i drugih četničkih zlikovaca Bošnjaci Sandžaka doživljavaju još jedan genocid. Za relativno kratko vrijeme bivaju u potpunosti očišćeni sa područja doline rijeke Tare i okolnih sela i zaseoka. I sada mnoge porodice rasute širom Turske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore..., a potomci su prognanih žrtava iz pomenutih područja, sa suzama u očima prepričavaju strašne zločine kroz koje su prošli njihovi preci u prvim godinama Kraljevine SHS. Pričaju o opljačkanoj i otetoj zemlji koju je Kralj i Vlada kao nagradu dao na raspolaganje i vlasništvo zločinaca. Takav odnos Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca prema Bošnjacima Sandžaka dovodi do stvaranja nezadovoljstva i spontanog komitskog otpora.

Najpoznatije vođe sandžačke komite bili su glasoviti junaci i vitezovi bošnjačkog otpora Jusuf Mehonjić i Husein Bošković. Mehonjić je bio vođa bjelopoljske, a Husein je vodio komitu pljevaljskog sreza. Bili su neustrašivi borci i branitelji sandžačke nejači. Zbog izuzetne hrabrosti i viteštva ratovanja imali su izuzetno veliko poštivanje čestitih Srba i Crnogoraca. Poznato je da su znali zimovati i proljeće čekati čak i u crkvama! Istina da među jatacima sandžačke komite ima i pravoslavnih sveštenika i čestitih domaćina hrišćana dodatno je zadavala muku režimu u Beogradu. Zato se režim svim silama trudio da poremeti skladan odnos između komite i hrišćanske populacije. U te svrhe režim se koristio raznim dezinformacijama, zastrašivanjem, čak i ubistvima građana pravoslavne vjere kako bi optužio komitu i prekinuo pomenuta prijateljstva i međukomšijske dugogodišnje odnose. Poznat je slučaj ubistva igumana jednog manastira u okolini Pljevalja izvršenog od strane sreskog načelnika i njegovih pomagača kako bi ocrnili komitu Huseina Boškovića. Zahvaljujući sinovima igumana i njihovoj privatnoj istrazi pomenutog slučaja, te otkrivanjem stvarnih ubica nesrećnog popa, sprata je ljaga sa komite Huseina Boškovića. Načelnik se našao u zatvoru, naravno skupa sa svojim pomagačima, a komiti porastao ugled među građanima. Pomenuti događaj se desio početkom 1924. godine.


SANDŽAČKA KOMITA: Neustrašivi borci i branitelji sandžačke nejači. Zbog izuzetne hrabrosti i viteštva ratovanja imali su izuzetno veliko poštivanje čestitih Srba i Crnogoraca.


Nažalost, dok je komita imala uporišta u određenim crkvenim krugovima pojedini velikodostojnici islamske zajednice bili su članovi „Srpske radikalne stranke“ pa čak i njeni poslanici. Članovi pomenute stranke često su bili i „ugledni“ Muslimani, građanske provincijencije. Islamski zvaničnici i „ugledni“ Muslimani zadovoljni privilegijama i za to vrijeme dobrim prihodima izdali su interese Bošnjaka. Zavlačili glave u pijesak poput noja. Osvijestili bi se tek kada bi i oni došli pod udar Kralja, što je bila ustaljena praksa režima. Istina bilo je reakcija od strane nekih

VOĐA SANDŽAČKE KOMITE: Jusuf Mehonić
bošnjačkih predstavnika i narodnih zastupnika okupljenih u Džemijet stranci (Jedinstvenoj Muslimanskoj Organizaciji - JMO), ali uzalud. Kralj i Vlada bi formirali komisije za ispitivanje zločina čiji izvještaji nikada nisu išli u prilog rasvjetljavanju istine i kažnjavanju zločinaca. Strahom i privilegijama datim pojedincima tjerali bi žrtve na šutnju i tako dobijali na vremenu. Vrijeme sve liječi osim ljepote, a glupost je uzrok nesreće?! Kako se mogu kažnjavati puki izvršioci, kada nalogodavci sjede u vlasti, a putevi zla vode ka njihovom mjestu? Zato se žrtva tjera na šutnju.

I danas isto, samo komite i kralja nema. Zulum nad Bošnjacima u kontinuitetu i dalje traje. Lažima i obmanama pokušavaju ubiti volju za otporom svim čestitim i dobronamjernim ljudima. Svih vjera i nacija. Legende i dokazani antifašisti Armije Republike Bosne i Hercegovine se javno omalovažavaju. Nažalost, zato što je u Srpskoj pravoslavnoj crkva sve manje igumana kao što je pljevaljski, zato nam se i ponavljaju zločini iz prošlosti. U Dejtonu Bosni i Hercegovini tzv. međunarodna zajednica kao „nagradu“ skrojila luđačku košulju. Markiranu, original, satkanu na genocidu. Prije oblačenja (dejtonske košulje) sramnim pritiscima imperijalističkih sila zaustavljena je Armije Republike Bosne i Hercegovine na pragu pobjede protiv fašizma. Legitimna, nadnacionalna Armija suverene države onemogućena da dobije bitku u kojoj se branila i čast tzv međunarodne zajednice. Zato je Srebrenica i tzv. manji entitet crna mrlja na savjesti bjelosvjetske birokratije! Embargom na uvoz oružja Armiji R. BiH, te zaustavljanjem hrabrih boraca širom su otvorena vrata da agresor izmišljanjem „slučajeva“ i hapšenjem boraca pokušava izjednačiti zločince i žrtvu. Hapse i sude, teatralno najavljuju nove procese Zajednički imenitelj pripadnika Armije BiH legendi nadljudskog otpora jeste antifašizam! Sramnim pokušajima i hapšenjima legendi otpora žele relativizirati genocid i legalizovati genocidnu tvorevinu samoproklamovanu u tzv. manji entitet. Fašisti i neprijatelji civilizacijskih vrijednosti antifašiste nazivaju vlastitim imenom. Zarad pljačke, otimačine i ličnog bogaćenja koriste vjeru, naciju... Lažu i izmišljaju neprijatelje. Zato se žrtva tjera na šutnju. Zašto oni koji bi morali sve ovo spriječiti i zato primaju plate šute, ne znam?! Strah i šutnja su odraz gluposti.

VRH


  Dossier: Ibrahim Čikić, politički zatvorenik i logoraš crnogorskog režima
» ODLAZAK
Ibrahim Čikić | 25.05.2015 01:41
» DŽORE
Ibrahim Čikić | 30.03.2015 17:14
» RETROSPEKTIVA
Ibrahim Čikić | 12.01.2015 21:24
» INTERNACIONALIZACIJA SLUČAJA IBRAHIM ČIKIĆ
Bošnjaci.Net | 30.11.2014 16:17
» SMRT (NEO)FAŠIZMU - SLOBODA IBRAHIMU!
Zaim Čelebić | 25.11.2014 15:50
» PRESUDA IBRAHIMU ČIKIĆU
Akademik dr. Ferid Muhić | 21.11.2014 14:42
» ČAST I UGLED SE IMAJU ILI NEMAJU
Ibrahim Čikić | 19.11.2014 17:16
» ZLOČINCI NAGRAĐENI, ŽRTVA OSUĐENA
Aldina Kardum | 14.11.2014 16:55
» PRODUŽENI CRNOGORSKI ZLOČIN NAD IBRAHIMOM ČIKIĆEM
Tim Bošnjaci.Net | 13.09.2013 22:18
» ČIKIĆ JE BIO CRN KO UGARAK OD TORTURE U FOČI
Tim Bošnjaci.Net | 27.08.2012 16:18
» SVJEDOK NAŠEG VREMENA
Bošnjaci.Net | 13.03.2012 02:20
» KRSNA SLAVA I TRI PRSTA
Ibrahim Čikić | 21.01.2012 13:30
» KREMANSKO PROROČANSTVO I MILORADOVA SECESIJA
Ibrahim Čikić | 22.12.2011 21:40
» STRAH I ŠUTNJA SU ODRAZ GLUPOSTI
Ibrahim Čikić | 30.11.2011 21:05
» 'BUDI ONO ŠTO JESI I KAD SI OKRUŽEN ONIM ŠTO NISI'*
Halil Džananović | 27.08.2011 13:45
» VOLJETI BOGA ZNAČI VOLJETI SIROMAHE
Ibrahim Čikić | 24.08.2011 08:23
» IZA CRNOGORSKE ZAVJESE
Ibrahim Čikić | 08.06.2011 14:00
» NE DAJ SE CRNOGORSKIM KATILIMA, IBRAHIME ČIKIĆU!
Tim Bošnjaci.Net | 07.06.2011 14:41
» UDICA STRAHA
Vijesti.me | 09.05.2011 09:37
» ZAVIST
Ibrahim Čikić | 15.04.2011 13:19
» VOLJA
Ibrahim Čikić | 14.02.2011 21:28
» BUKOVICA - MASOVNA GROBNICA ISTINE
Ibrahim Čikić | 09.01.2011 10:47
» HISTORIA EST MAGISTRA VITAE
Ibrahim Čikić | 07.12.2010 09:18
» OPASNA ŠUTNJA BOŠNJAKA
Ibrahim Čikić | 14.10.2010 19:47
» MOŽE LI ČOVJEK PROMIJENITI SUDBINU?
Ibrahim Čikić | 25.09.2010 14:13
» PERVERZIJA PRAVA I PRAVDE
Ibrahim Čikić | 15.08.2010 17:10
» KATILI TUŽE ŽRTVU
Esad Krcić | 05.07.2010 07:00
» SREBRENICA - CRNA RUPA NA SAVJESTI UN-A
Ibrahim Čikić | 23.06.2010 16:07
» NISU VRIJEDNI POMENA
Ibrahim Čikić | 19.06.2010 12:53
» ČOVJEK NAŠEG VREMENA*
Ibrahim Čikić | 14.06.2010 02:50
» DR. PELIDIJA: VAŽNO SVJEDOČANSTVO IZ OLOVNIH DANA
Salih Smajlović | 14.05.2010 17:32
» MUČENIK IBRAHIM
Gojko Berić | 07.05.2010 14:08
» "GDJE SUNCE NE GRIJE“ AUTORA IBRAHIMA ČIKIĆA
Bošnjaci.Net | 29.04.2010 14:35

Ostali prilozi:
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
» BOSNU NEĆEMO DATI NI PO KOJU CIJENU!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. May 2024 19:08
Ostali prilozi istog autora:
» DUŠA SANDŽAKA (XV)
09. June 2016 20:53
» MEZARJA U ŠAHOVIĆIMA
17. April 2016 02:14
» DUŠA SANDŽAKA (XII)
04. March 2016 17:42
» DUŠA SADNZAKA (XI)
23. February 2016 19:19
» DUŠA SANDŽAKA (X)
15. February 2016 01:42
» DUŠA SANDŽAKA (IX)
15. January 2016 16:48
» DUŠA SANDŽAKA (VIII)
03. January 2016 19:45
» DUŠA SANDŽAKA (VII)
27. December 2015 00:11
» DUŠA SANDŽAKA (VI)
30. November 2015 02:32
» DUŠA SANDŽAKA (V)
09. November 2015 16:01
» DUŠA SANDŽAKA (IV)
26. October 2015 00:24
» DUŠA SANDŽAKA III
04. October 2015 22:56
» KALI - YUGA
16. September 2015 15:50
» DUŠA SANDŽAKA II
25. August 2015 01:44
» DUŠA SANDŽAKA
04. August 2015 02:59
» DUŠA SANDŽAKA
03. August 2015 21:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif