Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Fojnici otpočelo petodnevno edukativno druženje djece iz dijaspore i Bosne i Hercegovine
PRVA LJETNA ŠKOLA ZA DJECU IZ DIJASPORE
Autor: BMG
Objavljeno: 14. July 2011. 08:07:16

Sinoć je (13. juli 2011. godine) u Kongresnom centru apartmanskog naselja Aquareumal u Fojnici, svečanom ceremonijom otvorena Prva ljetna škola za djecu iz Dijaspore. Djeca bosanskohercegovačkih građana koji žive u Švedskoj, ali i u drugim evropskim zemljama od 13. do 17. jula 2011. godine uz druženje i igru učit će bosanski jezik, te stjecati prijatelje u Domovini:

- Sve dok djeca u dijaspori govore bosanskim jezikom i imaju prijatelje sa kojima će se čuti telefonom i doći im tokom odmora u neki grad ili selo u Bosni i Hercegovini, ova djeca će biti vezana sa svoju domovinu, odnosno domovinu svojih roditelja. Stoga potenciramo druženje i učenje i za sada su djeca sretna, a imamo najave da će sljedeće godine ovaj projekat obuhvatiti mnogo veći broj djece iz više zemalja i gradova BiH, kazala je Emina Krzović, voditeljica Odjela za povratak u Vladi grada Stockholma, koji je zapravo i organizator prve ljetne škole za djecu dijaspore. Kao suorganizator ovog petodnevnog edukativnog druženja je apartmansko naselje Aquareumal Fojnica, a značajnu podršku dali su i općina Fojnica, čiji je načelnik Salkan Merdžanić na svečanoj ceremoniji proglasio otvorenom Prvu ljetnu školu, kazavši da je Fojnica počašćena da se upravo u njoj realizira jedan ovakav projekat.

U rad Prve ljetne škole bit će uključeni nastavnici bosanskog jezika iz dijaspore, zatim predstavnici obrazovnog sistema iz Švedske i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te aktivisti iz Centara za lokalni razvoj i dijasporu koji pod pokroviteljstvom Grada Stockholma djeluju u šest gradova BiH.
Ostali prilozi:
» BAKIRE, NE U NAŠE IME!!!
B.net | 17. April 2018 15:45
Ostali prilozi istog autora: