Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
VUK DRAŠKOVIĆ: NE MOŽETE VIŠE TVRDITI DA JE HAAG ANTISRPSKI
Procitaj komentar

Autor: Jutarnji.hr
Objavljeno: 16. April 2011. 13:04:20
ZAGREB - Sad više nećete moći govoriti da je Tribunal antisrpski, komentirao je Vuk Drašković presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Javnost u Srbiji, naime, u puno većoj mjeri nego u Hrvatskoj smatra da je Haaški sud usmjeren upravo protiv njihovog naroda.

Tribunal ipak sudi prema dokazima, ocijenio je predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora odražava ono što se zbilo u Krajini, smatra Drašković, a to je etničko čišćenje srpskog naroda u operaciji Oluja. “S druge strane mislim da će mnogi u Srbiji sada opreznije govoriti da je taj Tribunal antisrpski”, rekao je Drašković.
VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, nevladine udruge koja je puno surađivala s Haaškim sudom, u izjavi za beogradski list Danas kaže da Hrvatskoj slijedi ozbiljno preispitivanje dosadašnjih interpretacija i tumačenja sadržaja vojno-policijske operacije Oluja.

Imajući u vidu da je riječ o prvostupanjskoj presudi, nije stavljena točka na pitanje državne odgovornosti za zločine u Oluji, upozorila je Nataša Kandić, poznata po vrlo oštrim ocjenama uloge Miloševića i srpskog državnog vrha u agresiji na Hrvatsku i BiH.

“Otvoreno je polje da se normalnije i trezvenije razgovara o tome šta se dogodilo, ali iskreno mislim da je potrebno razmatrati i što se događalo prije Oluje. Mora se poći redom, od početka izbijanja rata i svaki zločin mora biti istražen”, istaknula je Nataša Kandić.

Glasnogovornik vlade Srbije Slobodan Homen izjavio je da Srbija može biti zadovoljna presudom Haaškog tribunala. “Daleko važnije od same visine kazne je poruka i priznanje suda da se zaista dogodilo etničko čišćenje, da su Srbi svjesno protjerani i da je to bio dobro organizirani plan”, rekao je Homen novinarima.

Brojni su mediji izvan Balkana danas zabilježili presudu Gotovini. Süddeutsche Zeitung navodi kako je presuda “korekcija povijesti”, nakon koje Hrvati više neće moći s takvom samouvjerenošću govoriti da je Oluja bila čista vojna operacija. “Možda će tek sada u Hrvatskoj početi uistinu kritički osvrt prema vlastitoj prošlosti”, piše taj list. Dodaje da presuda jest “zadovoljština za izbjegle Srbe”, ali da Beograd ne bi trebao preglasno slaviti jer se ne može poreći da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske politike.

Francuski Le Monde piše da je presuda “osuda hrvatske države”, koja je uporno pokušavala dobiti “bitku za povijest” i prikazati se različitom od Srbije i njezine politike etničkog čišćenja u bivšoj Jugoslaviji, ali je sada tu bitku izgubila.

Reuters pak piše da neki analitičari vjeruju da će raširena predodžba u Hrvatskoj da presuda ne odražava događaje u ratu na istinit način “podići protivljenje EU među Hrvatima, u vrijeme kada se Hrvatska nada da će završiti pregovore o pristupanju”.

VRH



Ostali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» KRVAVI OBRAČUN U AMSTERDAMU
05. May 2011 04:51
» SUKOB MEDVEDEVA I PUTINA
30. March 2011 04:12
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif