Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Tri godine neovisnosti Kosova
NEOVISNOST REPUBLIKE KOSOVO U DNEVNOJ ŠTAMPI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Albinot Maloku
Objavljeno: 17. February 2011. 11:02:05
Albinot MALOKU: Tema o Kosovu u bosanskohercegovačkoj dnevnoj štampi je portretizirana političkim izjavama zvaničnika iz Bosne i Hercegovine. Bošnjački i hrvatski politički zvaničnici insistirali su na tome da “kriza” ne smije prelaziti granicu Bosne i Hercergovine, a srpski političari prepredeno i odlučno su insistirali na tome da ta “kriza” bude presedan i u Bosni i Hercergovini.
Kosovo je bh. medijima privuklo pozornost na različite načine.
Povijesni događaj koji se desio 17. februara 2008. godine, kada su demokratski izabrani poslanici Skupštine Republike Kosovo proglasili neovisnost i tim činom poništili ilegitimno aneksiranje Kosova, je popraćen od strane svih medija u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Medijsko praćenje ovog događaja u Bosni i Hercegovini imalo je veliki utjecaj u stvaranju stvarne slike o samom događaja i o posljedicama ili prednostima tog događaja u regiji.

Izvještavanje dnevne štampe u Bosni i Hercegovini o događajima prije i poslije 17. februara je bilo koncentrisano uglavnom, u mogućim reperkusijama tog događaja u Bosni i Hercegovini, ili su ti izvještaji prezentirani samo kao vijest bez političkog odjeka.

Dan, kada je Kosovo proglasilo svoju neovisnost je bio najvažniji medijsko-novinarski događaj, koji je zauzimao naslovnice svih dnevnih listova.
Bosna i Hercegovina kao multietnička država sačinjena je od tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i svi ti konstitutivni narodi imaju svoje medije. Etnička struktura čitalačke publike u ovoj dvo-entitetskoj državi, je ona koja me je kao stranog istraživača upoznala o tome da je javnost podijeljena primarno na etničkoj bazi. Formiranje javnosti i političkih stavova u Bosni i Hercegovini o dešavanjima u zemlji i regiji, je posebna forma i dimenzija!

Obim znanja kojim raspolažu ljudi, stepen njihove informiranosti je od posebnog značaja, ali štampani mediji u Bosni i Hercegovini koje sam analizirao, predstavljajući isti događaj različito, pokazuju razlike u rezonovanju nove realnosti koja se desila 17. februara 2008. godine.


Država Bosna i Hercegovina i njeni zvaničnici, zbog nepostojanja konsenzusa, i prije nego što je Kosovo proglasilo svoju neovisnosti zaustavili su svaku diskusiju o kosovskoj temi. Tim činom prekršen je značajan segment demokratije, a to je diskusija i razmjena ideja. Ako bacimo jedan kratak pogled na definiciju javnosti, gdje se kaže da je javnost sfera gdje komuniciraju pojedinci i grupe i gdje se formira stav koje prihvaćaju mnogi, onda se ono što se desilo u BiH sukobljava sa tim.
Dnevni listovi koji oslikavaju nacionalnu pripadnost svoje čitalačke publike u Bosni i Hercegovini, kada su pisali o Kosovu, ovaj, jedan te isti događaj prezentirali su na različite načine. Na osnovu toga možemo reći da medijsko okruženje u Bosni i Hercegovini ima nekoliko slojeva, a to su: dnevni listovi koji su bili objektivni ili pokušavali da budu objektivni, dnevni listovi koji su bili subjektivni, dnevni listovi koji su emotivno-probojnim tekstovima uvrstili se u konstruisane medije.
Dnevna štampa, u period od 15. do 20. februara 2008. godine, kada je pisala o Kosovu potpuno je zanemarila društvo koje tamo živi svakodnevnicu. O problemima ili o perspektivi stanovništva poslije dana proglašenja nezavisnoti da i ne govorimo.

Hronologija izvještavanja za navedeni period je tekla prema razvoju sitacije. Dok su jedni dnevni listovi pisali o datumu proglašenja nezavisnosti s uvjerenošču, drugi su taj datum prezentirali samo kao vijest, a treći samo kao mogući događaj.

Povijesni kontekst događaja u “Dnevnom avazu” je akcentualiziran u specijalnoj rubrici “Dosje Kosovo”. “Oslobođenje” u svom sedmičnom dodatku “Pogledi” također iznosi pregled povijesnog konteksta. I “Dnevni list” pokušava svojoj čitalačkoj publici donijeti kratak pregled povijesnog konteksta situacije na Kosovo. Dok se “Nezavisne novine” u to nisu upustile.

Tema o Kosovu u bosanskohercegovačkoj dnevnoj štampi je portretizirana političkim izjavama zvaničnika iz Bosne i Hercegovine. Bošnjački i hrvatski politički zvaničnici insistirali su na tome da “kriza” ne smije prelaziti granicu Bosne i Hercergovine, a srpski političari prepredeno i odlučno su insistirali na tome da ta “kriza” bude presedan i u Bosni i Hercergovini.

Kosovo je bh. medijima privuklo pozornost na različite načine. Mediji koji su u svojoj osnovi političko-etničko-srpski orjentisani događaje na Kosovu pokušali su nametnuti kao pritisak na političare srpske nacionalnosti s pitanjem: “kako Kosovo može, a ne Republika Srpska?”. Mediji koji su pak političko-etničko-bošnjački i hrvatski orijentisani događaje na Kosovu pokušavali su da prezentiraju kao slijed Miloševićeve politike.

Novine su ispitivale poziciju političkih snaga prema kosovskoj neovisnosti. dnevni listovi svojim čitaocima donosili su izjave različitih stranačkih lidera iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Politički stavovi zvaničnika Bosne i Hercergovine oslikavali su nivo interesovanja i značaj teme Kosovo.

Država Bosna i Hercegovina i njeni zvaničnici, zbog nepostojanja konsenzusa, i prije nego što je Kosovo proglasilo svoju neovisnosti zaustavili su svaku diskusiju o kosovskoj temi. Tim činom prekršen je značajan segment demokratije, a to je diskusija i razmjena ideja. Ako bacimo jedan kratak pogled na definiciju javnosti, gdje se kaže da je javnost sfera gdje komuniciraju pojedinci i grupe i gdje se formira stav koje prihvaćaju mnogi, onda se ono što se desilo u BiH sukobljava sa tim. Iznenada, doznajem da je „Javnost u BiH se stoljećima formirala pod uticajem socijalnih, ideoloških ili političkih sila izvan njene strukture... “ i to zaključuje moju raspravu.
U dnevnim novinama Bosne i Hercegovine čin proglašenja neovisnosti Kosova je bio najvažniji događaj, i zauzeo sve naslovnice. „Dnevni avaz“, „Nezavisne novine“ i „Oslobođenje“ imali su specijalne izvještače u Prištini, a „Dnevni list“ je svoje informacije zasnivao na „Mediji u Prištini su najavili...“ ili „su najavili srbijanski mediji.“.

Izvještavanje je u glavnom bilo usmjereno na: pripreme za dan proglašenja nezavisnosti, pripreme za slavlje povodom proglašenja, sigurnosnu situaciju, proglašenje neovisnosti, slavlje na ulicama gradova Kosova, nasilni protesti u Srbiji i u Banjoj Luci, te na kraju priznanja neovisnosti i diplomatske reakcije u svijetu.Ostali prilozi:
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
» BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU
Zijad Bećirević | 16. June 2020 15:03
» KONTAMINIRANA ŠKOLSKA LEKTIRA: SKENDER KULENOVIĆ
Šemso Agović | 13. June 2020 19:47
» SMAJILOVO IME U KAMENU
Said Šteta | 13. June 2020 18:47
» VRIJEME PRED-REVOLUCIJU???!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2020 17:11
» LAHKI METAL, TEŠKO BREME, LUDIMA JE RADOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. June 2020 17:07
Ostali prilozi istog autora:
» NEZRELI ZA PARIZ
28. June 2019 15:54
» 100... I DALJE
28. June 2013 18:05
» OVO JE DISKRIMINACIJA
19. May 2012 15:29
» RAZLIKA JE VELIKA
01. August 2011 21:18
» SUSJED!
06. October 2010 01:07
» VRIJEME JE!
26. May 2010 17:53
» ISTINA IZNAD SVEGA
12. May 2010 04:00
» JEDNAK MEĐU JEDNAKIMA
13. April 2010 01:53
» ETIKA KOMŠILUKA
22. May 2009 15:08
» JEDNA ZVIJEZDA ZA SRPSKI NAROD
16. March 2008 18:22