Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Slučaj crnogorski katili tuže žrtvu Ibrahima Čikića: Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju otkazalo ročište na neodređeno vrijeme
ČIKIĆ: OVAJ PROCES JE FARSA I ISKLJUČIVO SLUŽI ZA ZASTRAŠIVANJE EVENTUALNIH IBRAHIMA U CG
Autor: Edina Kardum
Objavljeno: 17. January 2011. 10:01:11

ČIKIĆ: Pravosudni organi Crne Gore nisu u stanju pronaći zločince Bukovice, pa vjerovatno poučeni tim iskustvom i svjesni da život Bošnjaka u CG ima određenu cijenu, zaziru od mog pojavljivanja na sudu
Danas, 17. januara t.g., pred Vijećem Višeg suda u Bijelom Polju, kojim je predsjedavao sudija Rahmo Banda, na neodređeno vrijeme otkazano je ročište za navodnu klevetu protiv Ibrahima Čikića autora knjige “Gdje sunce ne grije”. Kao glavni razlog odlaganja današnjeg suđenja je neposjedovanje adrese i mjesta stanovanja Ibrahima Čikića. Simptomatično je da Ibrahim Čikić već dvadeset dana prije suđenja boravi u rodnom Bijelom Polju, gdje se inače odvija proces, te da je danas svo vrijeme bio u neposrednoj blizini suda, gdje je šetao i kahvenisao sa prijateljima. Ove činjenice govore da se radi o običnoj sudskoj farsi i da se sve ovo radi u cilju zastrašivanja hiljada Bošnjaka u Crnoj Gori koji su Ibrahimove sudbine.

Da podsjetimo, jedanaest dželata, trećerazrednih likova iz Čikićeve knjige “Gdje sunce ne grije” pokrenulo je krivični i parnični postupak tražeći 120 hiljada eura za duševne boli.

Nego, da je Crna Gora demokratska država, i da posebno ima demokratske kapacitete i nezavisno sudstvo specijalni tužioc za ratne zločine u CG morao je poslije 16 godina otvoriti istragu, pohapsiti nalogodavce i izvršioce zločina, izreći im primjerne kazne, uputiti javno izvinjenje žrtvi genocida Ibrahimu Čikiću, i isplatiti mu obeštećenje za produžene duševne boli, patnju i dodatno maltretiranje.

Neposredno nakon suđenja naš specijalni izvještač od Ibrahima Čikića je tražio da odgovori na kompleksno “sudsko pitanje”, kako to pravosudni organi na mogu da vas nađu? Čikić je odgovorio:
- Pravosudni organi Crne Gore nisu u stanju pronaći zločince Bukovice, pa vjerovatno poučeni tim iskustvom i svjesni da život Bošnjaka u CG ima određenu cijenu, zaziru od mog pojavljivanja na sudu, rekao je Čikić. Na pitanje kako kao žrtva vidi ovaj proces, između ostaloga, on je istakao:
- Ovaj proces je farsa i isključivo služi za zastrašivanje eventualnih Ibrahima u CG kojih je popriličan broj. Na kraju zločinci će se morati pomiriti sa istinom da ovaj posljednji zločin nad Bošnjacima nikada neće otići u zaborav. Moja knjiga će biti izvanredan povod za pisanje knjige za neke buduće generacije o čuvenom crnogorskom čojstvu i junaštvo, zaključio je Čikić, javlja specijalni Izvještač Bošnjaci.Net iz Bijelog Polja.Ostali prilozi:
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
» MUFTIJA KUJEVIĆ: SANDŽAK JE SIMBOL PONOSA I DOSTOJANSTVA
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 19:37
» DR. CERIĆ: DRAGI SANDŽAKLIJE, VI STE PONOS NAŠE NACIJE!
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 15:05
» DIJALOG POČIVA NA PRIHVAĆANJU ISTINE
Anadolu Agency (AA) | 18. November 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora: