Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U subotu 25. decembra 2010. godine u Novom Pazaru je održana osnivačka skupšitina Bošnjačke demokratske zajednice - BDZ
PRVA PRAVA BOŠNJAČKA STRANKA
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 26. December 2010. 10:12:42
Radni sastanak osnivačke skupštine BDZ koju su činili 200 delegata iz cijelog Sandžaka održan je u 12 časova u Kulturnom centru u Novom Pazaru. Na sastanku su izabrani predsjednik stranke, potpredsjednik, članovi predsjedništva i glavnog odbora stranke.
Svečanom dijelu osnivačke skupštini koja je održana također u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra prisustvovao je veliki broj građana Sandžaka, kao i veliki broj pripadnika vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života ove regije.

Kako su istakli mnogi govornici, Bošnjačka demokratska zajednica je prva, prava autentično bošnjačka i demokratska partija u Sandžaku.

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić u svojem obraćanju prezentovao je programska načela ove stranke među kojima je naglasio da su:

„Očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka Sandžaka, neprihvatanje asimilacije i borba protiv porobljavanja, primarni interesi na kojima će u narednom periodu insistirati Bošnjaci u Sandžaku.“

Skupu su se pored predsjednika BDZ-a, obratili predstavnici drugih bošnjačkih stranaka iz Sandžaka, kao i predstavnici mnogih institucija i udruženja koja rade i djeluju na Sandžaku, i svi oni su u svojim obraćanjima poželjeli uspješan rad i ostvarivanje programskih ciljeva Bošnjačke demokratske zajednice..

Uzrok osnivanja jedanaeste po redu političke partije u Sandžaku, svakako je manipulacija beogradskog režima rezultatima izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće o čemu je govorio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mevlud Dudić. Gospodin Dudiće je između ostalog rekao:

„U medijima se manipuliše da Bošnjačko nacionalno vijeće nije konstituisano i nije priznato od strane ministra Čiplića. Vijeće je konstituisano, postoji i radi, a mi sa pozicije Vijeća ministru Čipliću poručujemo da ni mi ne priznajemo njegove odluke i da, što se nas tiče, novih izbora za Vijeće neće biti.“


Učešće na promotivnoj skupštini Bošnjačke demokratske zajednice uzeli su i predstavnici Liberalno demokratske partije, narodni poslanici u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević i Ivan Andrić. Poruka LDP-a Bošnjacima Sandžaka, koju je za govornicom izrekao Ivan Andrić, jeste da u Beogradu ipak imaju prijatelje koji će podržati demokratsku borbu za ostvarivanje političkih ciljeva za dobrobit građana, Sandžaka, Srbije i cijelokupnog regiona.

Na zatvaranju skupštine govorio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić koji se na početku svojeg izlaganja osvrnuo na komentare da li je trebalo ili ne da prisustvuje Promotivnoj skupštini BDZ-a i naglasio je da bi se osjećao licjemerno da nije došao, a onda je izrekao fetvu svim Bošnjacima:

„Poslije ovoga dana rasplamsaće se polemika ko može a ko ne može da se bavi politikom. U normalnim vremenima kada narod ima svoja prava i ambijent da živi dostojanstveno, politikom treba da se bave samo političari. Ali u vremenu ugroženosti, porobljenosti, potlačenosti, svaki čovjek koji sebe doživljava da je bar nešto više od biološkog bića mora se baviti politikom. Kada vam Muftija iznese stav to se zove fetva. Postoje kolektivne obaveze, u šeržjatskom pravu je to fardi-kifaje, kada jedna skupina izvrši jednu društvenu obavezu sa ostalih spada dug. Ali postoje i obaveze koje su individualne, u šerijatskom pravu poznate kao fardi-ajn, pojedinačna obaveza. U ovom trenutku politika je za Bošnjake pojedinačna individualna obaveza i svi koji se okrenu od toga, nisu obavili svoju duhovnu, moralnu i civilizacijsku obavezu. Postoje samo dva načina da ostvarite svoju slobodu i prava. Ili oružjem ili politikom. Ja vam preporučujem ovo drugo.“Muftija je izrazio svoje uvjerenje da pojavom BDZ-a Sandžak dobija novi kvalitet u politici, kvalitet kojim će se dokazati da je moguće biti pošten a uz to i sposoban. U svojem govor Muftija je ponovo izrazio svoje divljenje i zahvalnost Bošnjacima i izrazio svoju radost i osjećanje ponosa što se formiranjem Bošnjačke demokratske zajednice zaokružio front protiv porobljavanja i tlačenja Bošnjaka u Sandžaku i cijeloj Srbiji.

Riječ koja je dominirala u govorima većine govornika bila je autonomija, i kako god to zvučalo režimu u Beogradu, demokratska volja Bošnjaka Sandžaka usmjerena je u tom pravcu.

Nermin GicićOstali prilozi:
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10
Ostali prilozi istog autora: