Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Održana Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 06. December 2010. 15:12:26


U subotu večer, 4. decembra t.g. u amfiteatru škole "PS 126" na Astoriji, nedaleko od Alipašine džamije, održana je Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku. Onima kojima je stalo do napredka naše zajednice i bošnjačke komune u New Yorku uopće, Izbornu skupštinu su čekali kao ozeblo decembarsko sunce. Hiljade je razloga je zašto, isto toliko zato?! Ukratko, međuljudski odnosi između uposlenih lica i onih koji su vodili IZ u posljednjoj godini bili su na ivici nečega što je nezamislivo za vjernike, čestite ljude, koji su odani svojoj vjeri, naciji, kulturi, a posebno za jednu vjersku i kulturnu instituciju. Takvo nepodnošljivo stanje je odgovaralo samo onome ko se 'hrani' od problema, živi od islama i od svog naroda a ne za islam i za svoj narod, kako bi u principu trebalo da bude.

Naš foto objektiv na Skupštini
kliknite na sliku za uvećati

Odbor i hodža: Jedinstvena prilika da ih uhvatimo u fotoobjektivu

Delegati na Skupštini pažljivo prate

Posljednji zajednički snimak

Radno predsjedništvo: Bicić u akciji

Rizo Čekić traži da se krene sa radom

Muharem Purišić: A gdje nam je omladina?

Veseli delegati - hodža ćumira kroz papire

Pažnja na nivou

Zainteresirani za svoju zajednicu

Usmeno refersianje: Srdanović

Birački odbor: Šabović, Dervišević i Suljić

Izborna komisija: Ef. Šabović, Pjetrović i Dervišević

Delegati glasaju

Izborna komisija broji glasove

Biznismen i aktivista: Hadži Ibro Maković

Aktivista sa Kosova Nuradin Bicić sa predstavnicima medija iz New Yorka

Nakon pročitanih rezultata i Izet se uozbiljio

Biznismen i veliki vakif: hadži Ago Kolenović

Boga mi i Imer Todić

Jedini džematlija iz BiH: Mirsad Huskić
Helem, sada već bivši sastav od deset članova Odbora IZ u svom mandatu (sa Proširenim odborom), su vjerovatno najviše uradili na pronalaženju objekta, sakupljanju novčanih priloga i kupovini objekta /Jhon Baptist crkve/, koji je treći uvakufljeni objekat u New Yorku. Ovo pišem iz razloga volorizacije njihovog, naglašavam, volonterskog rada koji su smjestili u zidinama bošnjačkog vakufa na Richmond hillu. Svaki pošten i čestit čovjek treba i mora to priznati i uvažiti trud, rad, donacije i svaku kap znoja svih onih koji su dali za taj objekat i sveukupni projekat. Međutim, sama kupovina objekta kao da je bila je omča oko vrata međuljudskim odnosima koji su se reflektirali u IZ, ali i na cjelokupnu bošnjačku komunu. Dok su jedni zasukali rukave i radili na afirmaciji, renoviranju i adaptiranju budućeg centra, nekim pojedincima je sigurno bilo jednostavnije da budu među neradnicima i opstruktorima... i takvo stanje, i u tom problemu, prati zajednicu više od godinu dana... Nego u takvom vrtlogu problema najbolje se izgleda 'snalazi(o)' onaj koji sebe smatra neprikosnovenim gazdom te zajednice, i koji se očito najbolje snalazi kada greca kroz blato, koje je opet dobrim dijelom sam navukao.
Sa ovom tematikom bavit ćemo se i u narednom periodu, sada da se vratimo Izbornoj skupštini, odnosno predskupštinskom vaktu.

Nakon oktobarske telefonske automatske poruke koju je na telefone i mobitele članovima uputio sekretar u IZ Kemal ef. Bektešević, obavještavajući članove zajednice da je Odbor donio odluku da se Izborna skupština održi 4. decembra, uz to da na Skupštini mogu prisustvovati i glasati, samo oni koji su izmirili obaveze u zadnje tri godine, te i datum o zadnjem roku za izmirivanje članarina. Da se stanje u Islamskoj zajednici reflektiralo na uplatu članarina najbolji je pokazatelj da samo jedna trećina ili pak četvrtina članova redovno izvršava uplatu, u to uključujući povoljnosti predizbornog presinga, ili pak agitovanja za "glas više u ime Allaha". Kako saznaju Bošnjaci.Net, spomenutu odluku je glasao samo jedan dio odbornika, dok nekoliko njih po običaju nisu bili prisutni na sastanku Odbora. Prema našem saznaju i predsjednik Odbora zbog privatnih obaveza nije bio prisutan kada se donosila ta odluka. Naravno zamjerke su upućene na takvu odluku sa više strana, što je uradio i potpisnik ovih redova. Jer Odbor koji je zakazao ovu Izbornu skupštinu, nije se zapitao, koji je glavni uzrok i zašto su dugogodišnji i redovni članovi prestali plaćati članarinu?! Ipak, Odbor se držao spomenute odluke, dok se jedan broj članova drži svoje odluke da će nastaviti plaćati članarinu tek nakon temeljitih promjena u IZ. Ipak sinoć na ulazu u amfiteatru škole mogli su ući samo članovi sa izmirenim obavezama, koji su dobili pozive i koji su upisani na spisku za Skupštinu. Bilo je i onih koji su uredno izmirili obaveze ali da poziv nisu primili, ili pak da se vratio sa kućne adrese. Isto tako jedan broj redovnih članova, dobrih aktivista i vakifa, došli su sa namjerom na Skupštinu, i nije im dopušteno, izrevoltirani su se vratili svojim kućama s porukom da više ne računaju na njihovu podršku. Nažalost kako saznajemo bilo je i provokacija od strane nekih odbornika.

I onda iza teških zatvorenih školskih vrata kreću skupštinske aktivnosti.

Na samom početku h. Smail Srdanović, predsjednik Odbora, sada već u bivšem sazivu, selamio je sve delegate i pozvao hodžu da prouči ašare iz Časnog Kur'ana. Nakon proučene ašare on je pozvao prisutne da prouče fatihu sjećajući se svih šehida koji su dali živote u čuvenom Boju na Nokšiću 4-5. decembra 1879. godine. Zatim se prišlo postupku izbora Radnog predsjedništva. Nakon što su delegati "ispucali" prijedloge sa svojih mjesta, za stolom su se našli Hamdija Bicić, koji je predsjedavo Skupštinom, Ragip Dervišević i Izet Jevrić, zapisničar.
Predsjedavajući Bicić uhvatio se mikrofona i krenuo je orno sa porukama, tako svoje mišljenje dijeleći prisutnima, na šta delegat Rizo Čekić diže visoko ruku tražeći riječ, i skreće predsjedavajućem pažnju da najprije pročita Poslovnik o radu Izborne skupštine, kako bi se delegati upoznali o pravilima pripremljene izborne "igre". Nakon što je predsjedavajući Bicić pročitao Pravilnik, za riječ se javlja Bajram Mulić i kaže kako ima saznanje da ima onih koji bi da prekinu Skupštinu, tako da Radno predsjedništvo od imenovana tri člana, nastavi da vodi Islamsku zajednicu do nove Skupštine i izbora novih članova Odbora. Na takva neozbiljna nostradamuska naklapanja od strane uposlenog imama krenule su diskusije kako za mikrofonom tako i iz amfitetorskih klupa, i umalo da se promijeni skupštinski tok. Odmah se za riječ javlja član sada bivšeg odbora Ragip Čekić i predlaže ako dođe do prekida Skupštine da se suspenduju svi članovi Odbora, imam i radnici zaposleni u Islamskoj zajednici. Delegat dr. Mersim Ziljkić predlaže i iznosi nezadovoljstvo i ličnu konstataciju o legitimnosti održavanja Skupštine, iz razloga zato što svi članovi nisu obaviješteni pismenim putem, već samo putem radija koje se slabo sluša i telefona, zato nije stečen zakonski preduslov za način komunikacije bilo koje ozbiljne asocijacije, a posebno ne IZ-e, rekao je dr. Ziljkić, nastavljajući da su primjetne radnje selektivnog slanja pozivnica onim članovima zajednice koji bi htjeli zadržati postojeće vanredno stanje u zajednici, kojeg smo svi svjestni a koje se vješto želi prekriti već duže vrijeme. Nažalost i Bicić nikad to nije dao na razmatranje, već je vješto po već dogovorenim privatnim i plemenskim sastancima forsirao da ispuni zadatak obezglavljenja postojećeg odbora kojem se nije dala šansa da se prikladno oproste i halale od džemata. Nakon toga delegat Muharem Purišić predlaže da se onda odmah formira jedna takva komisija od tri člana. I tako nakon niz prijedloga neko se od delegata dosjetio da prekine diskusije i traži od Radnog predsjedništva da se iznese prijedlog Dnevnog reda, koji su pročitali po sljedećem redosljedu:

1. Izbor Radnog predsjedništva i usvajanje Poslovnika o radu Izborne skupštine;
2. Izvještaj o radu dosadašnjeg Odobora i službenika IZ;
3. Izbor Izborne komisije i Biračkog odbora za izbor novih članova UO;
4. Izbor novih članova UO;
5. Verifikacija novih članova;
6. Razno.

Nakon isčitavanja Dnevnog reda od strane predsjedavajućeg delegat Esko Balić predlaže da se promijeni redosljed Dnevnog reda, odnosno da se druga tačka Izvještaj o radu dosadašnjeg Odobora i službenika IZ, izmjesti na kraju (pod redni brij 5), dok delegat Rizo Čekić daje prijedlog da ostane postojeći redosljed. Javlja se još par delegata sa povicima ništa da se ne mijenja samo da se krene već jednom. Pristupa se glasanju i delegati većinski prihvataju prijedlog od Čekića. Ali predsjedavajući Bicić na svoju ruku opet, i opet, čita Dnevni red i ponavlja prijedloge delegata Balića i Čekića, i bezpotrebno traži od delegata da se opet izjašnjavaju o već izglasanom redosljedu. Nakon ponovljenog glasanja delegati pokazuju prisebnost, da znaju šta glasaju i potvrđuju prijethodni izglasani redosljed.
Prelazi se na drugu tačku Dnevnog reda, kada predsjedavajući Bicić, potkrijepljući Statutom, sasvim opravdano traži od predsjednika, imama i skeretara izvještaj u posanoj formi o dvogodišnjem radu.

Mulić i Bektešević su predali svoje kratke pisane izvještaje, na šta je Bicić nezadovoljno reagirao da ne prihvata tako kratke izvještaje o radu, da ih nadopune u roku od 30 dana, dok Srdanović saopćava da nema izvješataja u pisanoj formi, ali želi da ga iznese usmeno. Ipak nakon kraćeg ubjeđivanja sa Bicićem, delegati dobacivanjem insistiraju da se Srdanoviću dozvoli da usmeno iznese svoj izvještaj.

Da podsjetimo da je Srdanović bio predsjednik Odbora u dva mandata. Istovremeno, kako tvrde džematlije, a i Srdanović, ovo je Odbor od postojanja IZ pa sve do ulaska u podvaljenu krizu, uradio najviše za cjelokupnu zajednicu. Kao glavni postignuti uspjeh Srdanović je istako da je "Odbor IZ formirao Prošireni odbor, i da je to jedan od najboljih poteza u IZ...." zatim je rekao, da je uz postignuti dogovor kupljen Centar od skoro 1,4 miliona dollara, angažmanom ljudi iz Odbora i Proširenog odbora koji su sakupili sav novac, i na dan potpisivanja ugovora o kupovini isplaćen je objekat keš. Sve do sada što je urađeno, ističe on, urađeno je bez uzimanja sredstva iz kase Islamske zajednice, za koja usput tvrdi da su im bila uskraćena... "Na objektu se uradilo jako puno, i posebno žalim što nije u našem mandatu sve završeno. Ali su nas omeli oni pojedinci koji su govorili da Smajo i Plavljani hoće da otmu Centar za sebe i da ga ne daju nikome. Pozivam vas ovdje večeras ako je to iko čuo od mene da dođe ispred svih delegata i da to kaže. Ali ja imam argument da je Bajram Mulić govorio Rafetu Hotu (uredniku stranice gusinje-plav.com), kako Gusinjani treba da rade zajedno i da se ujedine kako Plavljani ne bi uzeli Centar. Hot je ispred svog medija bio na Skupštini, Mulić nije ni pokušao demantirati ovu tvrdnju koju je rekao Hotu, ali ju je plasirao na više mjesta, što je izazvalo mala ljuljanja između Gusinjana i Plavljana. Istu Srdanovićevu tvrdnju Rafet Hot je u toku skupštinskog zasjedanja potvrdio potpisniku ovih redova i uredniku Focusa. Znači da nema sumnje u podvali koju je izrekao džematski hodža na svoje džematlije.

U daljnjem izlaganju Srdanović je naglasio da bez obzira što je završio njegov predsjednički mandat, obavezuje se da će i budućem Odboru i IZ pomagati koliko je u njegovoj moći. Jer kako reče on "Centar će nas proklinjati ako ga ne završimo!

Također bih volio da pitate zaposlene radnike IZ (imama i sekretara op. ur.) i sve članove Odbora da kažu šta su uradili za Centar". Dalje u izlaganju Srdanović je naveo: "hodža Bajram Mulić u četiri godine od kako sam bio predsjednik Odbora Islamske zajednice, samo jednom je pitao Odbor za korišćenje godišnjeg odmora, dok sve ostale godine, odnosno godišnje odmore, odlaske po Sjevernoj Americi i Evropi nikoga nije pitao. Prije neki dan je bio četiri dana u Bosni, nikoga nije pitao! Plata mu se svakako redovno isplaćuje"?! Isto je rekao da je pitao Mulića hoće li da bude imam svih džemata po svijetu ili ovog džemata koji ga plaća? (...) Na njegovo izlaganje član Radnog predsjedništva Ragip Dervišević je rekao da ima optužbi, dok je Muharem Purišić istakao da nije zadovoljan izvještajem jer nije spomenuta omladina džemata, i pitao, gdje nam je i šta radi omladina? Nakon što je data opaska vezano za omladinu, hodajući među redove bacio sam pogled među više od 140 delegata, spazio sam jednog mladića Amera Pjetrovića kojem je 25 godina... i na drugoj strani amfitaetra ugledao sam još jednog mladića, Semira Pupovića, moguće ispod dvadeset godina. Nisam primjetio da je iko pitao nešto te dva mladića, makar da su upitani što su "zalutali" među sve te starije i mahom sijede glave. Primjetno je da je pitanje omladine na pravom mjestu, kako za nas roditelje, da li znamo gdje su nam djeca, ali i za hodžu - koliko samo one djece koja su kod njega pohađala mektebsku nastavu u 18 godina zaposlenja u tom džematu dolazi u džematu i staje u saffu iza njega?!? Suzdržat ću se za sada da bilo što kažem, zato je bolje da Mulić odgovori na svojoj promotivnoj stranici, gdje je džematska omladina?

Nakon još nekoliko kratkih diskusija prešlo se na treću tačku Dnevnog reda. Predloženi su po tri kandidata za Izabranu komisiju i Birački odbor. Delagati glasanjem su potvrdili izbor članovima Izborne komisije u sastavu: Fuad ef. Šabović, Ruždija Pjetrović i Naser Dervišević. Dok su u Biračkom odboru izabrani Izet Šabović, Dževat Dervišević i Zijo Suljić.

Prišlo se prijedlozima izbora sastava novog odbora. Smail Srdanović je predložio da se predloži 8 kandidata rodom iz Plava i od tog broja da uđe četiri u odbor, isto tako iz Gusinjana, zatim da u odboru uđu jedan iz Sandžaka, jedan iz BiH i jedan Albanac. Delegati su većinski glasali za taj prijedlog, ali je opet nakon toga predsjedavajući Skupštine Bicić sa upadicama tražio novi prijedlog da se glasa... na tom prijedlogu su ostali...

Delegati su zatim krenuli sa prijedlozima kandidata za novi saziv Odbora. Nuradin Bucić je predložio Rasima Toskića, zatim se za riječ javio Adem Rastoder koji je predložio Mehmeda Hota (koji je kasnije odustao), ali je i istakao svoje mjesto porijekla, te da Islamsku zajednicu Plav-Gusinje vidi kao svoju Islamsku zajednicu, za šta je nagrađen aplauzom, ali mu to kasnije nije bilo dovoljno da na prijedlog Mehmeda Hota tajnim glasanjem bude izabran u novi Odbor.

Na glasačkom listiću je bilo 18 kandidata od koji se biralo 10 budućih članova. Svaki delegat tajnim glasanjem mogao je zaokružiti imena od 1 do 10 kandidata.

Nakon što je Izet Šabović, predsjednik Biračkog odbora upozorio da će delegati biti prozivani jedan po jedan, da donesu poziv za Skupštinu i da tada mogu dobiti glasački listić koje je u međuvremenu odštampao sekretar Bektešević. Podjelom glasačkih listića delegati su prišli tajnom glasanju.

U međuvremenu, delegatima su se obratili Fuad ef. Šabović, glavni imam Islamskog centra u Montecello-u i blagajnik h. Ibro Maković. Oni su delegatima u kratkim crtama pojasnili imovinsko i financijsko stanje te zajednice koja je dio Islamske zajednice Plav-Gusinje, te su predlagali da delegati izglasaju da dio članarina ide i njima, jer se radi o istim članovima koji samo vikendom dolaze u New York upstate, tako da se izbjegne da jedan član duplo plaća. Prijedlog je iznesen na glasanje, delegati su većinski bili za taj prijedlog, dok je blagajnik h. Haso Deljanin branio ranije svoje stavove da ne prihvata takvu odluku. Ismet Pjetrović podržavajući izglasanu odluku Skupštine naglasio da nema potrebe da se u istoj zajednici plaćaju dvije članarine.

Nakon što je Izborna komisija prebrojila sve glasove, Šabović je obznanio imena budućih Odbornika Islamske zajednice Plav Gusinje, a to su:
Rasim Toskić sa 102 glasa, Rizo Čekić 91, Ismet Pjetrović 78, Šaban Cecunjanin 78, Husko Ganić 77, Kemal Šarkinović 74, Bajram Koljenović 71, Hasim Feratović 71, dr. Mersim Ziljkić 64, i Izet Dervišević 62 glasa.

Što se tiče izbora novih članova urađen je bezprijekorno, ali nažalost neopreznošću i predsjedavajućeg Skupštine Bicića, dogodilo se da u ovom sazivu Bošnjaci iz Sandžaka, BiH i Albanci neće imati svojeg kandidata u budućem sazivu Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje pa i pored toga što određeni broj su redovni članovi i doniraju ovoj instituciji. Radi ispravnog hoda naše zajednice, mišeljenja smo da se to nije smjelo dogoditi i da se ta greška mora ispraviti. Zbog potpunosti izvještaja želimo istaći da predsjedavajući i člamovi odbora Skupštine ni na jednom izjašnjavanju aklamacijom nisu brojili glasove, čak delegatima nisu date još preostale dvije mogućnosti da se izjasne koje „protiv“ a ko „suzdržan“. Makar da je to urađeno zbog demokratske izborne procedure!

Pored velikog propusta oko članstva, pohvale ide na račin bivšeg Odbora IZ i sekretara IZ koji su pripremili Izbornu skupštinu, da se napokon krene naprijed. Delegati su pokazali visok stepen tolerancije i prisebnosti, što je dobar znak da im je itekeko stalo do napredka Islamske zajednice i međuljudskih odnosa. Posebno je pohlavno što su zrelo i uljudno prezreli nostradamuska naklapanja sa samog početka o mogućem "prekidu Skupštine".

Kasno u noć došao je kraj Skupštine, za tačku Razno se nije imalo vakta. Dok su delegati čestitali novoizabranim članovima predsjedavajući Bicić zgrabio je još jednom mikrofon tražeći od medija da se ništa neobjavljuje...

I tako u Novoj 1432. hidžretskoj godini naša zajednica ulazi sa novim Odborom. Želimo im da riješe sve probleme i da cjelokupna zajednica krene putem jedinstva. Mada neće nas iznenaditi ako u rušenju istog krene isti onaj kojem ne odgovara jedinstvo Islamske zajednice i sloga među Bošnjacima u New Yorku.

Napomena: Naknadno ćemo objaviti fotke sa Skupštine!

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif