Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Imam Islamskog centra u Monticello-u (NY) pojašnjava svrhu kurbana
KURBAN I KURBAN BAJRAM
Autor: Fuad Šišić
Objavljeno: 12. November 2010. 13:11:44
Fuad ef. ŠABOVIĆ: Druge godine po hidžri kada je propisano klanjanje dva bajrama, davanje zekata i vitra, propisano je i klanje kurbana. Kurban je čin koji potvrđuje sunnet Ibrahima alejhi selam.
Pitao je neko poslanika a.s. zašto mi koljemo kurban, a on mu odgovori: da potvrdimo Ibrahimov sunnet. A ovaj je ponovo upitao šta mi imamo od toga, a on mu je odgovorio: za svaku dlaku po jednu nagradu.
U danima Kurban bajrama koji nam uskoro dolazi, pored brojnih radosti, tradicionalnih zijareta i lijepih običaja, muslimani imaju i dužnosti - vadžibe: učenje tekbira, klanjanje bajram-namaza,klanje kurbama i obavljanje hadždža.

O hadždžu - petom islamskom šartu, obavezi muslimana jednom u životu, pisat ćemo nekom drugom prilikom. Tim veličanstvenim ibadetom postižemo oprost grijeha i nagradu Džennet, kako nam Allah Uzvišeni obećaje i kako je u hadisima navedeno.

Klanjanje bajram-namaza je ustaljena praksa naših muslimana. Džamije su prepune pa se koriste i drugi prostori: sale i dvorane da bi svima bilo omogućeno da obave ovaj namaz.

Kurban bajram krase i tekbiri koji se uče iza farzova dnevnih namaza od Dana Arefata (9. zul-hidždže) iza sabah-namaza do iza ikindijskog farza četvrti dan bajrama. Poslanik, s.a.v.s., je govorio: „Uljepšavajte vaše bajrame tekbirom (Allahu ekber), tehlilom (La ilahe illallah), tahmidom (zahvalom Allahu) i takdisom (veličanjem Allaha).“ (Taberani, hasen)

Ovom prilikom pisat ću o kurbanu i Kurban bajramu, koje muslimani pripremaju i kolju na ovaj Bajram, pa se zato on i zove Kurban bajram.

Kurban je riječ arapskog porijekla a potiče od glagola - KARREBE JUKARRIBU, a infinitiv mu je TAKRRIBEN, što znači približavanje. Pa se i time kurban smatra poslom kojim se njegov izvršilac približava svome Stvoritelju.

Kur'an o kurbanu:
U Kur'anu se govori o ovoj islamskoj obavezi na više mjesta. Jedno od njih je nama dobro poznata kraća sura - El Kevser koja u prijevodu glasi: Mi smo ti u ustinu mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez pomena ostati.


Kurban ima višestruk značaj njime se obilježava veliki islamski praznik bajram, kao i to da se raspodjelom kurbanskog mesa čini jedna korisna i plemenita akcija koja upućuje na solidarnost, ljubav i darežljivost.

Bajramska sofra
Iz ove sure u ovom slucaju nas posebno interesuje jedan njen dio a to je: Klanjaj svome Gospodaru i kolji kurbana. Jedan ashab kaze: bili smo idolopoklonici pa smo se klanjali kipovima i klali zivotinje u ime tih kipova, to jest spominjuci njihova imena.Zato je Svemoguci Allah naredio svome poslaniku da se klanjamo jedino Njemu i da zivotinje koljemo u ime Njegovo.

Allah u Kur'ani kerimu kaze: I klanje deva, goveda smo vam učinilli jednim od Božijih propisa. U njima imate dobro, pa spominjite Božije ime nad njima (pri klanju) poredanim u redove. A kada im strane padnu (na zemlju kad ih zakoljete) jedite od njih i nahranite skromna i siromaha, tako smo vam ih mi potčinili da bi ste bili zahvalni.

Hadisi o kurbanu:
Najbolji posao kojeg čovjek može za vrijeme kurbanskog bajrama uraditi, a to je ujedno tada i najdraži posao Allahu jeste puštanje krvi svome kurbanu. On će mu (kurban) pristupiti sa svim svojim znakovima na Sudnjem danu. Zaista taj posao stigne Allahu prije nego što padne prva kap krvi na zemlju. Pa uljepšavajte svoje poslove kurbanom.

Prvo što ćemo uraditi u ovom danu to je da klanjamo Bajram namaz, a zatim ćemo se vratit kućama i žrtvovati kurbane. Ko tako uradi postupio je po mom sunnetu.

Muhammed a.s. je zaklao za kurban dva bijela, rogata ovna, i zaklao ih je svojom rukom, proučio Bismilah i Allahu Ekber.

Za cijelu svoju porodicu Poslanik bi zaklao za kurban samo jedu ovcu.

Važnosti i upozorenja radi da istaknemo da ko proda kožicu od svoga kurbana pa novac zadrži za sebe kao da nije ni zaklao kurban.

Ko zakolje kurban prije bajram namaza, zaklao ga je za sebe, znači neće mu se primiti kao kurban, a ko zakolje kurban poslije bajram namaza izvršio je vjerski čin i postupio je po sunnetu muslimana.

Kada je propisan kurban i šta se sve može zaklati za krban?
Druge godine po hidžri kada je propisano klanjanje dva bajrama, davanje zekata i vitra, propisano je i klanje kurbana. Kurban je čin koji potvrđuje sunnet Ibrahima alejhi selam.
Pitao je neko poslanika a.s. zašto mi koljemo kurban, a on mu odgovori: da potvrdimo Ibrahimov sunnet. A ovaj je ponovo upitao šta mi imamo od toga, a on mu je odgovorio: za svaku dlaku po jednu nagradu.

Kurban ima višestruk značaj njime se obilježava veliki islamski praznik bajram, kao i to da se raspodjelom kurbanskog mesa čini jedna korisna i plemenita akcija koja upućuje na solidarnost, ljubav i darežljivost.

Što se tiče pitanja, šta se sve može zaklati za kurban pojašnjavamo na sljedeći način. Može se žrtvovati goveče koje treba imati najmanje dvije godine, deva pet, a ovca godinu, s tim što se može zaklati i jagnje od šest mjeseci, ali uvjet je da se ne razlikuje od onog što ima godinu dana, (treba da je napredno). Ovca i koza se kolje samo za jednu osobu to jest za jednu porodicu, a deva i goveče mogu poslužiti do sedam osoba.

Šta se ne može zaklati za kurban?
Rekli smo da se za kurban može zaklati zdravo i uhranjeno živinče. Analogno tome ne može se zaklati slabo i neuhranjeno. Po ovom pitanju moramo voditi računa da ne smije imati sledeće nedostatke:
Da ne boluje od neke vidljive bolesti. Da nije slijepo, sakato, ludo i da joj budu svi djelovi tijela ispravni, odnosno čitavi. U krajnjem slučaju toleriše se neki manji nedostaci kao što je rezanje uha, repa, roga s tim što ne smije biti odrezano više od polovice dotičnog organa. Nedostatak nekoliko zuba ne predstavlja nikakvu grešku.


Islamski centar Montecello
Raspodjela kurbanskog mesa Poslanik je dijelio kurbansko meso na tri dijela. Jedan dio ostavljao je za svoju porodicu, drugi dio je dijelio svojoj rodbini i prijateljima a treći dio je dijelio sirotinji.

Dakle, raspodjela kurbanskog mesa zasniva se na praksi Allahovog poslanika. Ljudi koji zive u velikim naseljima, posebno ako imaju veliku rodbinu i prijatelje ne mogu svima podijeliti meso od svog kurbana. U koliko bi želio da udijeli dio od kurbanskog mesa čitavoj rodbini i komšijama nebi mu bilo dovoljno ni dva kurbana, a nekome i više. I u tim slučajevima podijeliće se kurbansko meso na tri dijela i postupiti onako kako je postupio poslanik, pa makar i ne bilo dovoljno mesa za sve prijatelje i komsije.

Šta uraditi sa kurbanskom kožicom?
Ponovit će već rečeni hadis u kojem se kaže: Ko proda kožu od svog kurbana pa novac zadrži za sebe kao da nije zaklao kurban.
Kako vidimo iz ovog hadisa poslanik je zabranio da se kurbanska kožica prodaje i novac zadrži za svoje potrebe. Hadis, dakle, ne zabranjuje prodaju kožice u opštem smislu, može se dakle prodati ali novac se mora podijeliti i ne smije se zadržati za sebe.
U ovom kraćem osvrtu na kurban i Kurban bajram pokušali smo da pojasnimo vjernicima neke važne propise u vezi kurbana, kako bi im bilo jasnije prilikom izvršavanja ove obaveze.
Molimo Allaha Milostivog da u kabul primi naše kurbane koje ćemo iskreno žrtvovati u ime Njegovo i sve naše druge ibadete u ovim odabranim danima Kurban bajrama.

Bajram šerif mubarek olsnu!Ostali prilozi:
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
Admir Muhić | 21. May 2018 21:35
» RAMAZAN MJESEC MIRA I RADOSTI: ZNAMO LI ZAŠTO POSTIMO?
Dr. Ismail Haverić | 16. May 2018 20:39
» RAMAZANSKI KANDILJI
Eset Muračević | 16. May 2018 00:03
» U SUSRET RAMAZANU 1439.H./2018. GODINE
Nezim Halilović Muderris | 11. May 2018 17:44
» RAMAZAN - VITAMINI ZA DUŠU
B.net | 08. May 2018 15:59
» VAKUF – POUZDAN OSLONAC NEOVISNOSTI I SIGURNOSTI ZAJEDNICE
Mr. Salem-ef. Dedović | 22. April 2018 12:48
» DVADESET I ŠESTA GODIŠNJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Nezim Halilović Muderris | 13. April 2018 20:35
» ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA MEŠIHATA
B.net | 14. March 2018 18:16
» DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE 1992. - 2018. GODINA
Nezim Halilović Muderris | 02. March 2018 13:44
» MU'MINI ĆE INŠA-ALLAH POBIJEDITI
Nezim Halilović Muderris | 16. February 2018 15:18
» DUNJALUK JE CRNA RUPA KOJA OBMANJUJE I GUTA LJUDE
Abdullah ef. Hodžić | 02. February 2018 20:55
» ŠEJTAN JE UISTINU VAŠ NEPRIJATELJ
Nezim Halilović Muderris | 11. January 2018 21:24
Ostali prilozi istog autora:
» INOVIRANI MODEL KOMPROMISA
21. January 2013 13:20
» KUDA IDE SDA?
17. January 2013 16:43
» KAJIKATUJA MIJZE IBJAHIMPAŠIĆA
16. February 2009 20:45