Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Svečanost dječije književnosti u Bosanskoj Krupi
ISNAMU TALJIĆU NAGRADA „STAZAMA DJETINJSTVA“
Autor: Mirsad Arnautalić
Objavljeno: 21. October 2010. 02:10:09

Nema pisca koji ne bi htio pisati književnost namijenjenu djeci: Isnam Taljić govori u Bosanskoj Krupi

Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa, uručio je priznanje Isnamu taljiću na svečanoj akdemiji u Centru za kulturu

Na Književnim susretima u Bosankoj krupi sudjelovali su najrenomiraniji bh. pisci za djecu
Dodjeljivanje visokog priznanja predstavlja veliko iznenađenje s obzirom da nije poznato da se Taljić, kao izrazito afirmirani prozni književnik, s mnogobrojnim domaćim i internacionalnim nagradama (dobio je i nagradu „Srebrenica“ 2007. godine na natječaju našeg magazina Bošnjaci.net), bavi dječijom književnosti

Književni susret „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi postali su najznačajnija manifestacija dječije književnosti u Bosni i Hercegovini. Ovih dana održani su po 17. put. Trajali su tri dana. Uz sudjelovanje jedanaest pisaca – Ismet Bekrić, Fahrudin Kučuk, Faruk Šehić, Hadžem Hajdarević, Husein Dervišević, Bajruzin Hajro Planjac, Muhidin Šarić, Rizo Džafić, Šimo Ešić, Zejćir Hasić i Amir Talić – održano je više književnih radionica i nastupa te upriličen okrugli sto na temu dječijoj književnosti.
Glavni događaj predstavljalo je proglašenje pobjednika javnog natječaja za naeobjavljenu pripovijetku. Prošle godine je nagrada „Stazama djetinjstva“ dodijeljena prvi put, a dobio je Ismet Bekrić, poznati pjesnik iz Banje Luke koji živi u egzilu u Sloveniji.
Žiri koji su sačinjavali dr. Rašida Kadrić, docent na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, dr. Rizo Džafić, profesor na Pedagoškom fakultetu u u Bihaću (predsjednik) i, ispred organizatora, Zumreta Porić, direktorica bosanskokrupske biblioteke, odlučio je da se ovogodišnja nagrada za dječiju književnost dodijeli književniku Isnamu Taljiću.
To predstavlja veliko iznenađenje s obzirom da nije poznato da se Taljić, kao izrazito afirmirani književnik, s mnogobrojnim domaćim i internacionalnim nagradama (dobio je i nagradu „Srebrenica“ 2007. godine na natječaju našeg magazina Bošnjaci.net), bavi dječijom književnosti. Međutim, među mnogobrojnim pristiglim radovima i u oštroj konkurenciji, njegova pripovijetka, pod naslovom „S Kapetanom Vidrom na Šarenoj rijeci“, dobila je u uvjerljivo najviše ocjene respektabilnog stručnog žirija.

Povratak bajke kao odgovor modernoj tehnologiji

Obrazlažući po čemu se pripovijetka Isnama Taljića izdavaja, prof. dr. Rizo Džafić rekao je:
– Mi teoretičari književnosti i pisci pomislili smo da se bajka kao žanr istrošila i da izumire kao odgojno-obrazovno sredstvo. A onda, kako se to događa u svakoj epohi i svakom prelomnom vremenu, javljaju se pisci koji traže nove načine da djetetu ponude nešto što će parirarti moćnom svijetu moderne tehnologije, da budu opreka onome što prevladava u jednom vremenu i prostoru. Isnam Taljić se dokazao kao istraživač tek slućenih prostora u svijetu djetinjstva koji traži nove puteve kojima osvaja dušu i pažnju djeteta, pokazujući da čudesni svijet bajke nije prošlost, da ona i danas nalazi svoje mjesto. Taljić oživljava bogatu tradiciju dječije priče, spaja je u cjelinu i nudi današnjem čitaocu kao mudrost i odsjaj dalekih i davnih vremena. U priču je unio i Andersenovu maštu, i Kerolovu razigranost, i Kolodijevu etičko-didaktičku strukturu, i Egziperijevu iskrenost i brojne druge detalje još nekih velikana dječijeg pripovijedanja. Tako Taljić u današnji svijet djeteta, personificiran u svijetu Djevojčice Džehve, dovodi junake iz poznatih bajki koji su nekad snagom mašte grijali naše djetinjstvo. Pokazao je da su bajka i pričanje ostali neprekinuta nit. Nagrađena pripovijetka nema ni teoretsku ni žanrovsku utemeljenost, ona je istovremeno i tradicionalna i moderna i postmodernistička, podgrijavajući nadu da u oblasti pripovijedanja za djecu još uvijek postoje neistraženi prostori u koje pisci uvode današnje čitaoce kako bi im približili priču i sačuvali je od zaborava.
– Ja sam zaista ponosan – kazao je prof. dr. Rizo Džafić – što je lauret ove prestižne nagrade „Stazama djetinjstva“ upravo Isnam Taljić, jer time i nagrada ima visok rejting u savremenoj književnosti, a manifestacija u Bosanskoj Krupi značajno mjesto u savremenoj kulturi Bosne i Hercegovine.

Dječija književnost je krajnje delikatna i važna za opstanak knjige

U izuzetno svečanom ambijentu Centra za kulturu, mnogobrojni ljubitelji književne riječi s velikim odobravanjem pozdravili su saopćenje žirija, kao što su potom dugotrajnim aplauzom propratili uručivanje nagrade i Taljićev govor.
Obraćajući se prisutnima, Isnam Taljić je izrazio veliko zadovoljstvo što se Bosanska Krupa ne da, što se otima u ovome vremenu, nakon što je, u okolnostima nevjerovatne odbrane u od bestijalne agresije, bila među najrazrušenijim gradovima, te se iznova izgradila i postala, eto, i glavni grad književnosti za djecu, nudeći perspektivu da se ova presudno važna književnost iščupa iz uvriježenih socrelaističkih i inih nemuštih obrazaca.
– Na moguće pitanje – kazao je Isnam Taljić – otkud ja u dječijoj književnosti kao autor dvadesetak knjiga proze, i deset dosad objavljenih romana, u kojima sam se bavio delekatnim temama Srebrenice, života muslimana u Endelusu..., pa sve do romana o Božijem poslaniku Muhammedu, može se odgovoriti upravo time da je dječija književnost delikatna, krajnje delikatna. To podrazumijeva mnogo toga, a ja ću izdvojiti ogromnu obavezu u pronalaženju načina kako da ne zgadimo knjigu današnjoj djeci, budućim čitaocima, koja imaju na raspolaganju DVD-crtane filmove, internetske igrice i općenito čuda nastajuće još modernije tehnologije.
– Zaista je najteže pisati za djecu. Nema pisca koji to ne bi htio – rekao je Taljić i dodao: – Nagrađena pripovijetka je bajkovita, a bajka je temelj dječije književnosti, ali i općenito književnosti; i one za „odrasle“. Naravno, ne bajka u otrcanom, nego u pravom smislu razvijanja priče i pričanja, pripovijedanja. U tom smislu, smislu delikatnosti i smislu bajke kao pripovjedačke utemeljenosti, navest ću citat iz nagrađene pripovijetke. Mogao bih ih navesti više. Jedan od njih je: „Bila bi to duga priča, ali, makar i zanimljive, preduge priče postanu dosadne“, pa ću podsjetiti na citat koji je na tragu književnog okupljanja „Stazama djetinjstva“: „Djeca najbolje poznaju svijet bajki. Odrasli ga ispisuju i crtaju možda misleći da oponašaju djecu ili da im ugađaju, ali to oni, ipak, čine prema sebi, po svojoj mjeri. To njihovo je samo dobra namjera, a stvarni doživljaj se znatno razlikuje“.
Isnam Taljić je otkrio da je nagrađena pripovijetka u međuvremenu prerasla u istoimeni roman „S Kapetanom Vidrom na Šerenoj rijeci“. Autentične ilustracije koje će biti u knjizi nacrtala je njegva kćerkica, junakinja romana Djevojčica Džehva. Bilo joj je tada pet i po godina, a možda je formula izuzetnog uspjeha ove pripovijetke, kao i garancija uspjeha budućeg romana, u tome što je pisac otkrio da je zadržao onaj tekst koji je Džehva, dok joj ga je čitao, prihvatala s razumijevanjem i iz toga izvodila svoje igre. Dizajn naslovne strane romana uradio je naš poznati slikar Ismar Mujezinović.
Priznanje Isnamu Taljiću uručio je gospodin Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.Ostali prilozi:
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
» SJEĆANJE NA ŠEHIDA HASANA MURATAGIĆA IZ PEĆI
Sahit Kandić | 28. May 2020 15:26
» OTRGNUTI DRAGULJ IZ BISERNE BOSANSKONOVSKE ŠKOLJKE
Ferhat Korajac | 06. May 2020 23:55
» HAZI ASLANOV LEGENDARNI GENERAL, NARODNI HEROJ AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 18. April 2020 18:32
» VEČERAS JE LEJLETU-LBERAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2020 15:02
» MUSLIM MAGOMAJEV, SLAVNI UMJETNIK AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 18. March 2020 16:52
» MIRUH BOSNE I BALKANSKI SPECIJALITETI
Ferhat Korajac | 11. March 2020 20:47
Ostali prilozi istog autora:
» ROMAN ZA ČISTU DESETKU
10. September 2012 13:46
» ISNAM TALJIĆ TROSTRUKI POBJEDNIK
30. November 2010 19:49