Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Veljović se pravda Bošnjacima
POSLIJE PRIJETNJI DA ĆE PRATITI I PREDUZIMATI MJERE PROTIV ZAGOVORNIKA AUTONOMIJE SANDŽAKA, UPRAVA POLICIJE TVRDI DA NEMA NIŠTA PROTIV BOŠNJAČKOG NARODA
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 01. October 2010. 19:10:06
Tri dana nakon što je Uprava policije najavila da će pratiti i sprovoditi mjere protiv promotera autonomije Sandžaka, Veljović se juče povukao korak nazad tvrdeći da nema ništa protiv Bošnjaka. Istovremeno, predsjednik države Filip Vujanović istakao je juče u Rožajama da garantuje da “Veljović nikada i ničim neće ugroziti ono što je lična sloboda i privatnost bilo koga zbog bilo kakvog političkog stava”.
Predsjednik je indirektno saopštio i da je protiv autonomije Sandžaka, što zastupa vladajuća Bošnjačka stranka. BS sporazum sa DPS u kojem se govori o Sandžaku kao prekograničnoj regiji tumači kao pristanak na autonomiju Sandžaka.
“Veoma ću pozdraviti sve ono što su viđenja Bošnjaka koji smatraju da je najbolji put da se arhiviraju prevaziđene ideje tako što će se one suočiti sa realnošću Crne Gore i pokazati da ih je država davno prevazišla”, rekao je Vujanović.

Uprava policije saopštila je juče da zaključci Kolegijuma UP, aktivnosti njenih operativnih struktura i stavovi izneseni u saopštenju nijesu usmjereni protiv bošnjačkog naroda. U policiji tvrde da su na sastanku Kolegijuma u Rožajama tretirana bezbjednosna problematika i da niko nije pominjao Bošnjake.
„Konstatacije da stavovi Uprave policije predstavljaju javna upozorenja i kampanju protiv Bošnjaka nemaju nikakve veze sa sjednicom Kolegijuma Uprave policije i ne mogu se i sa najvećom dozom zlonamjernog tumačenja, nazreti iz saopštenja“, piše u saopštenju.
Uprava policije je, nakon sastanka Veljovića sa načelnicima policija iz svih opština u ponedjeljak u Rožajama, najavila da će pratiti i eventualno sankcionisati sve one koji zagovaraju ideju autonomije Sandžaka. Najavio je i da će, u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama preduzeti profesionalne aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti.

Njegovu izjavu u Bošnjačkoj stranci, koja je inače u Vladi, nazvali su direktnom prijetnjom i reprizom ponašanja s početka 90-ih, dok je potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder poručio da Veljović mora pojasniti svoju izjavu.
U jučerašnjem reagovanju Uprave policije piše da to nijesu bile riječi direktora Veljovića, već saopštenje Uprave policije.
Kolegijum Uprave policije i saopštenje sa sjednice, kako se ističe, “tretirali su izjave određenih pojedinaca i to isključivo sa bezbjednosnog aspekta”. „Potpuno je ostalo nejasno kako je neko u tome mogao prepoznati bošnjački narod i sa njim identifikovati pojedince iz okruženja i njihove izjave o navodnoj regionalizaciji“, stoji u saopštenju.
Vujanović je rekao da je budućnost države građanska Crna Gora, a da sa prostorom Sandžaka treba „afirmisati otvorene puteve, intenzivnu frekventnu komunikaciju, dobre uslove ekonomskog partnerstva, sjajnu povezanost građana, prijateljsku, rodbinsku i poslovnu...
“Meni je posebno zadovoljstvo da su ugledni političari i javne ličnosti Bošnjaci, konstatovali da je ovo prostor sklada, međukulturne, međuvjerske i međunacionalne harmonije, i da Bošnjaci u svoj punoći vide svoju budućnost u građanskoj Crnoj Gori”, naglasio je Vujanović.

Veljovićevu izjavu osudili su juče u Liberalnoj partiji ističući da Bošnjaci ničim ne ugrožavaju integritet države Crne Gore. Funkcioner LP Admir Šabotić poručio je direktoru policije da ne treba da čuva Crnu Goru od Bošnjaka, već od sebe samoga i sebi sličnih.
“Prekograničnom regionalizacijom koja je tekovina evropske demokratije država se ne ugrožava, već stabilizuje stvaranjem prijateljskih odnosa sa susjedima uz nesmetan protok ljudi, robe i kapitala””, tvrdi Šabotić.
Sa.K.-A.S.


SNP: Sandžak će povećati podršku ulasku u NATO
Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Duško Marković nije želio da komentariše najavu Veljovića da će pratiti i eventualno sankcionisati sve one koji zagovaraju ideju autonomije Sandžaka.
“To nije iz domena moje nadležnosti”, kazao je kratko “Vijestima” Marković.
Na konferenciji “Dijalog o NATO - zajednički napori na podizanju javne svijesti u Crnoj Gori“, poslanik Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić kazao je da bi se priča o autonomiji Sandžaka mogla iskoristiti da se poveća podrška javnosti za ulazak u NATO. Alijansa, kako je kazao Šćekić, garantuje bezbjednost, sigurnost i teritorijalni integritet, a njegovo očuvanje je “vječita težnja crnogorskih građana”.
Granice koje jedna zemlja ima kada postane članica NATO-a ne mogu se više mijenjati.

Neka Milo sam kaže kada će da ide
Na pitanje da prokomentariše to što je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić poslaniku Evropskog parlamenta iz Slovenije Jelku Kacinu najavio da će premijer Milo Đukanović uskoro napustiti funkciju, Vujanović je rekao da bi trebalo ispoštovati Đukanovićevu želju da sam saopšti svoj stav o tome.
Vujanović je kazao da Crna Gora neće diskriminisati nijedan jezik niti ga na bilo koji način asimilacijom ugroziti.
“Crna Gora mora poštovati Ustav kojim je propisana upotreba crnogorskog jezika kao službenog, a hrvatski i srpski, bošnjački i albanski kao jezike u službenoj upotrebi. Mi treba da obezbijedimo koegzistenciju... Resorno ministarstvo očigledno na jedan pažljiv i odgovoran način promišlja kako će to obezbijediti”, rekao je Vujanović. /Mi.B./


  Dossier: Inicijativa za autonomiju Sandžak
» POKRET ZA AUTONOMIJU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 28.03.2011 20:56
» SANDŽAK KAO PREKOGRANIČNA REGIJA
B.net | 07.10.2010 18:41
» POLITIČKI PUBERTET SANDŽAČKIH POLITIČKIH PRVAKA
Fahrudin Kladničanin | 16.09.2010 19:33
» MINISTAR SVETOSAVLJA - DR BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ
Dr. Arif Šabanović | 14.09.2010 16:54
» NELEGITIMNA PODJELA SANDŽAKA
Prof. dr. Šefket Krcić | 30.08.2010 01:26
» AUTONOMIJA SANDŽAKA - TEST ZA IZDAJNIKE
Almir Mehonić | 29.08.2010 00:38
» CRNOGORSKE MINDERPUZE PROTIV SANDŽAKA
Avdo Metjahić | 26.08.2010 20:32

Ostali prilozi:
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora: