Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šta se krije iz predreferendumskog sporazuma
VLADAJUĆA STRANKA I PREDSJEDNIK VUJANOVIĆ TVRDE DA NISU PRISTALI DA SANDŽAK POSTANE PREKOGRANIČNA REGIJA, PREDSJEDNIK BS-A RAFET HUSOVIĆ IH DEMANTUJE
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 19. September 2010. 06:09:10
Podgorica/Žabljak – Demokratska partija socijalista i njen potpredsjednik, šef države Filip Vujanović demantovali su juče da je DPS 2006. godine, uoči referenduma, sa Bošnjačkom strankom potpisao sporazum kojim je predviđena autonomija Sandžaka, dok je lider BS i ministar bez porfelja Rafet Husović potvrdio da takav ugovor ipak postoji.

Husović je juče “Vijestima” kazao da je BS sa DPS-om prije četiri godine potpisao sporazum o rješavanju pitanja Sandžaka kao prekogranične regije.

“Primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog razvoja Crne Gore. U tom kontekstu, Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu i multikulturnu prekograničnu regiju, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore“, dio je teksta sporazuma koji su krajem marta 2006. godine potpisali lideri BS-a i DPS-a, Rafet Husović i Milo Đukanović.

Husović je podsjetio da u programu BS-a decidno stoji da će se zalagati za „rješavanje statusa Sandžaka, kao prekogranične regije, kao i za uspostavljanje bescarinske zone, za slobodan protok roba i putnika u pograničnim mjestima ove regije, te održavanje ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih veza stanovništva regije“.
“Da napomenem da smo u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora imali jedno Nacionalno vijeće, a sada imamo Bošnjački savjet u Crnoj Gori i Bošnjačko vijeće u Srbiji. Pouzdano znam da ove dvije institucije imaju jako dobru saradnju u oblasti obrazovanja, kulture, informisanosti, što predstavlja jedan dobar primjer kako bi trebale da sarađuju i druge institucije”, istakao je Husović.

Povodom izjave potpredsjednika BS Hazbije Kalača u jučerašnjim “Vijestima”, koji je objelodanio sadržaj sporazuma BS-a i DPS-a i time saopštio da je zapravo već parafirana ideja o autonomiji Sandžaka, koju je nedavno počeo da promoviše muftija iz Novog Pazara Muamer Zukorlić, juče se oglasio DPS tvrdnjom da taj sporazum ne predviđa autonomiju. Gotovo istovremeno, Vujanović i njegova stranka DPS negirali su juče da je ta partija u sporazumu sa BS-om pristala da Sandžak bude prekogranična regija, što u BS vide kao autonomnu oblast.
Na drugoj strani, Nova srpska demokratija i Demokratski centar, iz različitih razloga, pozvali su DPS i BS da objelodane taj sporazum.

Vujanović je novinarima na Žabljaku rekao da se politika DPS-a i Vlade bazira se na javnom djelovanju, poštovanju građanske i nezavisne Crne Gore, te da se nijesu pravile nikakve nagodbe sa bilo kim i o bilo čemu.
„Mi imamo obavezu da otvorimo dobru komunikaciju sa prostorom na kome se obezbjeđuje dobar saobraćajni kontakt, razvija dobra komunikacija građana i dobra ekonomska saradnja sa Sandžakom. Više od toga nikada se nije obećavalo, niti je bilo razloga za to. Raduje me da Bošnjaci u Crnoj Gori prepoznaju da je njihov interes ono što je interes Crne Gore“, kazao je Vujanović.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević rekao je da su se DPS i BS u martu 2006. godine obavezali na primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore.
”I u tom kontekstu, Sandžaka kao multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne prekogranične regije, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore. Ni u kom slučaju ne može biti tumačena na način na koji to čini Kalač. DPS najoštrije odbacuje spekulacije takve vrste”, poručio je Kovačević.


  Dossier: Inicijativa za autonomiju Sandžak
» POKRET ZA AUTONOMIJU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 28.03.2011 20:56
» SANDŽAK KAO PREKOGRANIČNA REGIJA
B.net | 07.10.2010 18:41
» POLITIČKI PUBERTET SANDŽAČKIH POLITIČKIH PRVAKA
Fahrudin Kladničanin | 16.09.2010 19:33
» MINISTAR SVETOSAVLJA - DR BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ
Dr. Arif Šabanović | 14.09.2010 16:54
» NELEGITIMNA PODJELA SANDŽAKA
Prof. dr. Šefket Krcić | 30.08.2010 01:26
» AUTONOMIJA SANDŽAKA - TEST ZA IZDAJNIKE
Almir Mehonić | 29.08.2010 00:38
» CRNOGORSKE MINDERPUZE PROTIV SANDŽAKA
Avdo Metjahić | 26.08.2010 20:32

Ostali prilozi:
» ZLOČIN U ŠTRPCIMA - BEZ PRAVDE ZA ŽRTVE
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 15:31
» CETINJE PAMTI ZLOČIN U ŠTRPCIMA
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 14:58
» MEDIĆ: NIKO RAZUMAN NE MOŽE NEGIRATI ZLOČIN
Preporod | 25. February 2021 13:20
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2021 13:09
Ostali prilozi istog autora: