Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


NOVI PORAZ VELIKOSRPSKE POLITIKE
Procitaj komentar

Autor: Semir Đulić
Objavljeno: 28. July 2010. 17:07:54
Semir ĐULIĆ: Na institucijama države BiH je da iskoriste srbijanski pucanj u vlastito stopalo i u kombinaciji sa otvaranjem tajnih dokumenata iz sramnog dogovora “ICTY – Srbija” obnovi proces protiv Srbije I Crne Gore i traži pravednu naknadu za ljudske žrtve ali i materijalna razaranja koja je pretrpila tokom agresije. Ne smije se dozvoliti da nacionalni interes Srbije u medunarodnom pravu ima veću važnost od nacionalnog interesa BiH ili čak što više samog prava i pravde. Ni sramna činjenica da je pojedinim (predstavnicima Srba u institucijama BiH) funkcionerima države BiH više stalo do nacionalnog interesa Srbije već BiH ne smije biti prepreka da se taj proces ponovo otvori.
Proces je pokrenut i iskorišten u političke svrhe i kao takav ukazuje na zloupotrebu britanskog suda... Zaključio sam da nema validne opravdanosti za vođenje procesa protiv dr. Ganića. Ovim riječima je sudija Ekstradicijskog suda u londonskoj općini Westminister, Timothy Workman obrazložio donošenje oslobađajuću presudu za bivšeg člana Predsjedništva BiH akademika Ejupa Ganića, koji je nakon petomjesečnog zatočeništva ponovo slobodan čovjek.

Oslobađajuća presuda samo potvrđuje ono što su svi bh patrioti, sam gospodin Ganić i njegova porodica kao i čitav demokratski svijet znali još onog dana kada je Ganić postao žrtva srbijanskog pravosuđa koji je u službi velikosrpske ideologije, i pokušaja revizije historijskih fakata, negiranja genocida i zacrtanog izjednačavanja žrtve i agresora.

Odluka britanskog suda jeste javni i pravni šamar institucijama Srbije a posebno njenom pravosuđu koje je svoje sluganstvo dnevno-političkim potrebama pokušalo podvaliti britanskom pravosuđu.

Ovakva oslobađajuća presuda ne samo da je pobjeda akademika Ganića, BiH i institucije prava već istovremeno razotkriva i ogoljuje politiku Beograda koja ovakvim potezima samo radi u korist vlastite štete i direktno potvrđuje političku motivaciju u drugim slučajevima hapšenja i presuda građanima BiH od kojih je svakako slučaj Ilije Jurišića najbolji primjer.

Svakako da je ovo prilika za državu BiH da ponovo otvori pitanje vlastitog odnosa prema svojim građanima koji robijaju u zatvorima Srbije i da putem međunarodnih institucija i vlastitom diplomatskom aktivnošću traži reviziju njihovih procesa koja bi sigurni smo u mnogim slučajevima značila njihovo oslobađanje. Svakako ovu priliku treba iskoristiti kako bi se konačno završila srbijanska farsa i oko ostalih 18 bh. patriota koji su zajedno sa Ganićem bili na političkoj potjernici Srbije.

Drugi za BiH i sve njene branitelje i građane veoma važan momenat u ovoj britanskoj avanturi Srbije jeste čijenica da je Vlada Srbije, preko svojih opunomoćenika u slučaju Ganić, napokon javno i u pisanoj formi potvrdila da su u agresiji na BiH radilo o međudržavnom sukobu a ne “građanskom ratu” kako su to do sada uporno tvrdili.


Nokaut Srbije pred britanskim sudom: Akademik Ganić
Na institucijama države BiH je da iskoriste srbijanski pucanj u vlastito stopalo i u kombinaciji sa otvaranjem tajnih dokumenata iz sramnog dogovora “ICTY – Srbija” obnovi proces protiv Srbije I Crne Gore i traži pravednu naknadu za ljudske žrtve ali i materijalna razaranja koja je pretrpila tokom agresije. Ne smije se dozvoliti da nacionalni interes Srbije u medunarodnom pravu ima veću važnost od nacionalnog interesa BiH ili čak što više samog prava i pravde. Ni sramna činjenica da je pojedinim (predstavnicima Srba u institucijama BiH) funkcionerima države BiH više stalo do nacionalnog interesa Srbije već BiH ne smije biti prepreka da se taj proces ponovo otvori.

Čini se da je ova presuda britanskog suda više zabrinula i razočarala nastavljače Karadžićeve politike u manjem bh entitetu već zvaničnu vlast u Srbiji što i nije neko cudo. Dok srbijanski zvaničnici uglavnom šute i svijesni poraza i tek reda radi najavljuju žalbu na pomenutu odluku dotle perjanice srpstva preko Drine osipaju drvlje i kamenje na sud u koga su imali puno povjerenje kada je gosp. Ganić uhapsen. Ponovo je aktivirana teza o uroti svih protiv Srba, o anti-srpskim lobijima, pristrasnosti suda, dvostrukom aršinu itd. Tako Dodik izjavi da "kada se hapse Srbi ne vode se ovoliko dugi sudski procesi o ekstradikciji onih koji su odgovorni, nego se oni (Srbi) odmah izručuju zemlji koja ih traži", zaboravljajući pri tome da drugi sudovi za razliku od srbijanskih ne hapse nevine i politički iskoristive već one za koje postoje valjani dokazi krivice. Međunarodni sud u Hagu je već davno dokazao da za Ganićevu optužbu takvi dokazi ne postoje.

Dodik i njemu imaju problema sa presudama mnogih sudova jer jedini sud koji njih može zadovoljiti jeste onaj koji presuđuje po njihovom nahođenju. Zato su i formirali ovaj u Beogradu i od njega traže pravdu iako je u Westminister-u doživio još jednu zasluženu blamažu. Možda ne bi bilo loše da pokušaju u Sarajevu.
Nijedan sud na svijetu ne može donijeti presudu toliko korisnu i poželjnu za Srbe kao onaj pred kome će se oni sami sa sobom suočiti, priznati vlastite greške i zablude, osuditi zločine koje su počinili, zaboraviti i osuditi ideologiju Načertanija i Memoranduma SANU koji su ih doveli do genocida u Srebranici i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Dok se to ne desi niti će biti dobro Srbima niti će budućnost izvući pouku iz prošlosti.

Autor kolumne je član UO KBSA i SSD BiH

VRHOstali prilozi:
» DOKLE ĆE BOSANSKOHERCEGOVAČKI ZVANČNICI LAGATI EVROPSKU UNIJU?!
Prof. dr. Husein Muratović | 21. July 2024 01:30
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
Ostali prilozi istog autora:
» INTERNO PISMO - JAVNA SRAMOTA
28. January 2011 12:25
» SAMI PROTIV SEBE
23. January 2011 09:57
» "ZE-TRA" I TERORIZAM
20. August 2010 19:16
» DODIKOVI I ČAĐINI "TERORISTI"
16. August 2010 15:31
» RADNO I SVEČANO
09. June 2010 13:49
» PREKO ŠIROKOG BRIJEGA DO BUTMIRA
08. October 2009 12:59
» UDRI BLIŽNJEG SVOGA
20. May 2009 09:04
» PLAKAT I SIGURNOST
31. March 2009 09:48
» OD STATUTA DO KAMPANJE
07. September 2008 19:58
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif