Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

CRNOGORSKA TRANZICIONA PRAVDA I BOŠNJAČKI ZABORAV
Autor: Sonja Radošević
Objavljeno: 04. July 2010. 17:07:16
Sonja RADOŠEVIĆ: Glavni krivac za ratni zločin hapšenja i deportacije muslimanskih izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu je Slobodan Pejović, policajac iz Herceg Novog, dok je crnogorski premijer Milo Đukanović zbog doprinosa u rješavanju ovog zločina proglašen za počasnog građanina grada Sarajeva, a Crna Gora je nakon 18. godišnjeg okončanja ovog sudskog spora postala primjer suživota i vjerske tolerancije u regionu.
Ovo što ste pročitali za sada je samo predviđanje, mada bi se zaista u Crnoj Gori - maloj zemlji velikih čuda, moglo i desiti, a svjedoci smo da ni Bosna i Hercegovina, čak nakon agresije i genocida nije baš tako imuna.
Glavni krivac za ratni zločin hapšenja i deportacije muslimanskih izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu je Slobodan Pejović, policajac iz Herceg Novog, dok je crnogorski premijer Milo Đukanović zbog doprinosa u rješavanju ovog zločina proglašen za počasnog građanina grada Sarajeva, a Crna Gora je nakon 18. godišnjeg okončanja ovog sudskog spora postala primjer suživota i vjerske tolerancije u regionu.

Ovo što ste pročitali za sada je samo predviđanje, mada bi se zaista u Crnoj Gori - maloj zemlji velikih čuda, moglo i desiti, a svjedoci smo da ni Bosna i Hercegovina, čak nakon agresije i genocida nije baš tako imuna.

Nego već su i učinjeni značajni koraci kako bi zločin počinjen nad bošnjačkim, odnosno muslimanskim izbjeglicama u Crnoj Gori, u proljeće 1992. godine, imao ovaj epilog.

Prilikom obilježavanja osamnestogodišnjice od ovog zločina; hapšenja bošnjačkih izbjeglica iz BiH od strane crnogorske policije čiji je nadređeni bio tadašnji premijer Milo Đukanović, i njihovo izručenje pod nož paravojnim formacijama Radovana Karadžića, u maju ove godine u Herceg Novom, predstavnica Udruženja žrtava deporatcije zahvalila je Vladi Crne Gore na svemu što je učinila u ovom sporu, materijalnom obeštećenu i naglasila da je to prva Vlada u regionu koja je "plaćanjem odštete priznala zločin".

- Sada je, rečeno je toga dana, na vlastima Bosne i Hercegovine da pronađu i kazne zločince jer su na njenoj teritoriji ubijeni bosanski muslimani koje je policija pohvaljenog nam, ondašnjeg i sadašnjeg crnogorskog premijera Đukanovića, lovila po crnogorskom prirmorju.

Država i njene zarobljene institucije, a sve u režiji UDBE, nedavno su pronašli "ključnog svjedoka" koji se prisjetio da je Slobodan Pejović predvodio grupu koja je sprovela raciju u Samačkom domu u Meljinama u kojoj su uhapšena izbjegla lica iz BiH.

Slobodna Pejović, nad kojim je izvršeno više fizičkih napada u pokušaju da se ušutka kao jedini svjedok zločina, izjavio je da ne reaguje zbog ovog iznenada pronađenog svjedoka Ranka Martinovića jer je to čovjek organizovano kriminala, ali i zbog domaće i međunarodne javnosti koja pomno prati suđenja za deportaciju. Uvjeren je i da iza ovih napada na njega, kao i onih fizičkih proteklih mjeseci i godina stoji crnogorska tajna policija.

- Nako prestanka fizičkih napada ne mene nastavljeni su podmukli napadi i poturanje laži. U tome su nažalost upotrijebljene neke žrtrve deprotacije ali i pojedini novinari saradnici tajne policije. Sada je u sve uključne i Martinović, čovjek iz organizovanog kriminala koji je
nekada sa mnom radio u kriminalistici u CB Herceg Novi.

On je svjedok crnogorske tajne policije koja stoji iza suđenja za deprotaciju, - kazao je Pejović, ističući da sa nestrpljenjem očkuje da ga pozovu za svjedoka u ovom procesu.

“Sve za šefa, šefa nizašto”

Ko mu pere ruke i ko se stavilja u odbranu šefa crnogorskog režima Mila Đukanovića i retuširanju njegove prošlosti i njegovog partijskog i ratnog druga i saborca Svetozara Marovića.
Jasno je da se UDBA koja u Crnoj Gori nikada nije rasformirana i čiji su djelovi povezani sa organizovanim kriminalom i mafijom, krenula je u akciju diskreditacije svjedoka Slobodna Pejovića.

Zapravo, stavila se u odbranu šefa crnogorskog režima Mila Đukanovića i retuširanju njegove prošlosti i njegovog partijskog i ratnog druga i saborca Svetozara Marovića.

U pranje zločinačke prošlosti dao se i dnevni list «Pobjeda», odnosno njegov urednik Srđan Kusovac, pored šefa crnogorske diplomatije Milan Roćena, udarna pesnica za obračun sa svim «za ovaj režim nepododbnima».

Srđan Kusovac, urednik «Pobjede», koja je donedavno dijelom bila u vlasništvu Darka Šarića, najtraženijeg narko dilera na Balkanu, u jednom osvrtu je zapazio kako je "uostalom, država Crna Gora prošle godine obeštetila žrtve zločina počinjenog 1992. u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima – civilima koji su se kao izbjeglice sklonili u Crnu Goru”.

Kusovac ponavlja UDBINU priču - Crna Gora je obešetetila žrtve zločina koji je počinjen u BiH. Doista humano - obeštetiti zločin počinjen u drugoj državi!!!
Istu mantru ponavljaju i neki novinari bliski tajnoj službi i izamanipulisane žrtve. Doduše, urednik dnevnog lista "Pobjede" koji je, gle čuda, iskustvo sticao u radiju "Slobona Evropa", ide i dalje u rješavanju ovog slučaja pa tako hapšenje bosanskih izbjeglica u Crnoj Gori karakteriše kao "otmicu".

“Sve za šefa, šefa nizašto”. Treba utrti svaku pomisao na to vrijeme, na političku odgovornost tadašnjeg crnogorskog rukovodstva, na samu pomisao da su Đukanović i Marović najodgovorniji za ovaj ratni zločin, i "ubiti boga" u onima koji se usude tako nešto pomisliti i blatiti “gospodara” iz redova vladajuće dinastije Đukanović.

Zato već sada čujemo da se u ime porodica žrtava poručuje "hvala Vladi Crne Gore".
Za očekivati je da se u dogledno vrijeme na Đukanovićevim (i Marovićevim) prsima, pored lenti sarajevske Interancinalne lige humnista i Bošnjačkog instituta iz Sarajeva prikači još koje priznanje, koje će naravno stići iz BiH, kako bi tranziciona pravda na crnogorsko način bila potpuna ali i bošnjački zaboravna.Ostali prilozi:
» NEDELJKO
Haris Hojkurić | 19. May 2018 01:31
» ZLOĆUDNA, BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKA OSOVINA ZLA!
Mr. Milan Jovičić | 17. May 2018 20:44
» RAMAZANSKI DERT
Aziz Hurem | 17. May 2018 14:51
» RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. May 2018 15:19
» POGREŠNO JE VEZATI SE ZA POLITIČKE GUBITNIKE
Džebrail Bajramović | 15. May 2018 21:32
» IZRAŽAVANJE VLASTITIH MISLI BEZ TEŽNJE KA DOMINACIJI
Medina Hodžić | 10. May 2018 20:42
» KOME TO SMETA DOLAZAK ERDOANA?
Mr. Milan Jovičić | 10. May 2018 17:40
» MALEJZISKO ČUDO ZA POUKU I PORUKU SVIM POLITIČARIMA KOJI IMAJU PAMETI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2018 14:17
» ATIF DUDAKOVIĆ - BOŠNJAČKI ARMINIUS (HERMANN)
Nedim Kadrić | 08. May 2018 16:48
» NAVODNO ZABRANJENI INTERVJU MEŠE SELIMOVIĆA
Sead Zubanović | 08. May 2018 16:48
» ODLAZAK U DŽAMIJU, NAŠ ISTINSKI POVRATAK JEDINSTVU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 07. May 2018 15:42
» SVE JE – OPTIMIZAM – JE SVE
Medina Hodžić | 01. May 2018 16:27
» POSTI NE ZNAČI GLADOVATI
Aziz Hurem | 30. April 2018 21:20
» VELIKOSRPSKA IKONOGRAFIJA U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 30. April 2018 18:39
» ZAR NIJE VRIJEME ZA SVEBOŠNJAČKI SABOR
Sabahuddin Sijamhodžić | 28. April 2018 16:44
Ostali prilozi istog autora:
» DA LI JE ISTINA NAJVEĆI GRIJEH?
26. November 2014 16:36
» OTVORENA SEZONA LOVA
15. May 2014 17:15
» VJEČITI PUTNIK VOZA SMRTI
26. February 2011 23:41
» BUKOVICA KAO OPOMENA
16. January 2011 14:08
» TAJO, KOLIKO SI UBIO USTAŠA?
10. November 2009 21:01
» SVE CRNOGORSKE DIPLOMATE
30. October 2008 12:05
» SVESRPSKI MITING U PODGORICI
14. October 2008 08:41