Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

CRNOGORSKA TRANZICIONA PRAVDA I BOŠNJAČKI ZABORAV
Autor: Sonja Radošević
Objavljeno: 04. July 2010. 17:07:16
Sonja RADOŠEVIĆ: Glavni krivac za ratni zločin hapšenja i deportacije muslimanskih izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu je Slobodan Pejović, policajac iz Herceg Novog, dok je crnogorski premijer Milo Đukanović zbog doprinosa u rješavanju ovog zločina proglašen za počasnog građanina grada Sarajeva, a Crna Gora je nakon 18. godišnjeg okončanja ovog sudskog spora postala primjer suživota i vjerske tolerancije u regionu.
Ovo što ste pročitali za sada je samo predviđanje, mada bi se zaista u Crnoj Gori - maloj zemlji velikih čuda, moglo i desiti, a svjedoci smo da ni Bosna i Hercegovina, čak nakon agresije i genocida nije baš tako imuna.
Glavni krivac za ratni zločin hapšenja i deportacije muslimanskih izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu je Slobodan Pejović, policajac iz Herceg Novog, dok je crnogorski premijer Milo Đukanović zbog doprinosa u rješavanju ovog zločina proglašen za počasnog građanina grada Sarajeva, a Crna Gora je nakon 18. godišnjeg okončanja ovog sudskog spora postala primjer suživota i vjerske tolerancije u regionu.

Ovo što ste pročitali za sada je samo predviđanje, mada bi se zaista u Crnoj Gori - maloj zemlji velikih čuda, moglo i desiti, a svjedoci smo da ni Bosna i Hercegovina, čak nakon agresije i genocida nije baš tako imuna.

Nego već su i učinjeni značajni koraci kako bi zločin počinjen nad bošnjačkim, odnosno muslimanskim izbjeglicama u Crnoj Gori, u proljeće 1992. godine, imao ovaj epilog.

Prilikom obilježavanja osamnestogodišnjice od ovog zločina; hapšenja bošnjačkih izbjeglica iz BiH od strane crnogorske policije čiji je nadređeni bio tadašnji premijer Milo Đukanović, i njihovo izručenje pod nož paravojnim formacijama Radovana Karadžića, u maju ove godine u Herceg Novom, predstavnica Udruženja žrtava deporatcije zahvalila je Vladi Crne Gore na svemu što je učinila u ovom sporu, materijalnom obeštećenu i naglasila da je to prva Vlada u regionu koja je "plaćanjem odštete priznala zločin".

- Sada je, rečeno je toga dana, na vlastima Bosne i Hercegovine da pronađu i kazne zločince jer su na njenoj teritoriji ubijeni bosanski muslimani koje je policija pohvaljenog nam, ondašnjeg i sadašnjeg crnogorskog premijera Đukanovića, lovila po crnogorskom prirmorju.

Država i njene zarobljene institucije, a sve u režiji UDBE, nedavno su pronašli "ključnog svjedoka" koji se prisjetio da je Slobodan Pejović predvodio grupu koja je sprovela raciju u Samačkom domu u Meljinama u kojoj su uhapšena izbjegla lica iz BiH.

Slobodna Pejović, nad kojim je izvršeno više fizičkih napada u pokušaju da se ušutka kao jedini svjedok zločina, izjavio je da ne reaguje zbog ovog iznenada pronađenog svjedoka Ranka Martinovića jer je to čovjek organizovano kriminala, ali i zbog domaće i međunarodne javnosti koja pomno prati suđenja za deportaciju. Uvjeren je i da iza ovih napada na njega, kao i onih fizičkih proteklih mjeseci i godina stoji crnogorska tajna policija.

- Nako prestanka fizičkih napada ne mene nastavljeni su podmukli napadi i poturanje laži. U tome su nažalost upotrijebljene neke žrtrve deprotacije ali i pojedini novinari saradnici tajne policije. Sada je u sve uključne i Martinović, čovjek iz organizovanog kriminala koji je
nekada sa mnom radio u kriminalistici u CB Herceg Novi.

On je svjedok crnogorske tajne policije koja stoji iza suđenja za deprotaciju, - kazao je Pejović, ističući da sa nestrpljenjem očkuje da ga pozovu za svjedoka u ovom procesu.

“Sve za šefa, šefa nizašto”

Ko mu pere ruke i ko se stavilja u odbranu šefa crnogorskog režima Mila Đukanovića i retuširanju njegove prošlosti i njegovog partijskog i ratnog druga i saborca Svetozara Marovića.
Jasno je da se UDBA koja u Crnoj Gori nikada nije rasformirana i čiji su djelovi povezani sa organizovanim kriminalom i mafijom, krenula je u akciju diskreditacije svjedoka Slobodna Pejovića.

Zapravo, stavila se u odbranu šefa crnogorskog režima Mila Đukanovića i retuširanju njegove prošlosti i njegovog partijskog i ratnog druga i saborca Svetozara Marovića.

U pranje zločinačke prošlosti dao se i dnevni list «Pobjeda», odnosno njegov urednik Srđan Kusovac, pored šefa crnogorske diplomatije Milan Roćena, udarna pesnica za obračun sa svim «za ovaj režim nepododbnima».

Srđan Kusovac, urednik «Pobjede», koja je donedavno dijelom bila u vlasništvu Darka Šarića, najtraženijeg narko dilera na Balkanu, u jednom osvrtu je zapazio kako je "uostalom, država Crna Gora prošle godine obeštetila žrtve zločina počinjenog 1992. u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima – civilima koji su se kao izbjeglice sklonili u Crnu Goru”.

Kusovac ponavlja UDBINU priču - Crna Gora je obešetetila žrtve zločina koji je počinjen u BiH. Doista humano - obeštetiti zločin počinjen u drugoj državi!!!
Istu mantru ponavljaju i neki novinari bliski tajnoj službi i izamanipulisane žrtve. Doduše, urednik dnevnog lista "Pobjede" koji je, gle čuda, iskustvo sticao u radiju "Slobona Evropa", ide i dalje u rješavanju ovog slučaja pa tako hapšenje bosanskih izbjeglica u Crnoj Gori karakteriše kao "otmicu".

“Sve za šefa, šefa nizašto”. Treba utrti svaku pomisao na to vrijeme, na političku odgovornost tadašnjeg crnogorskog rukovodstva, na samu pomisao da su Đukanović i Marović najodgovorniji za ovaj ratni zločin, i "ubiti boga" u onima koji se usude tako nešto pomisliti i blatiti “gospodara” iz redova vladajuće dinastije Đukanović.

Zato već sada čujemo da se u ime porodica žrtava poručuje "hvala Vladi Crne Gore".
Za očekivati je da se u dogledno vrijeme na Đukanovićevim (i Marovićevim) prsima, pored lenti sarajevske Interancinalne lige humnista i Bošnjačkog instituta iz Sarajeva prikači još koje priznanje, koje će naravno stići iz BiH, kako bi tranziciona pravda na crnogorsko način bila potpuna ali i bošnjački zaboravna.Ostali prilozi:
» MAJKA HATIDŽA MEHMEDOVIĆ NIJE DOČEKALA OVAJ DAN!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 21. March 2019 01:15
» PRESUDA ZLOČINCU KARADŽIĆU: SATISFAKCIJA ILI AKCIJA
Elmedina Muftić | 20. March 2019 21:53
» PRIMJERI NEČOJSTVA I KUKAVIČLUKA
Šemso Agović | 19. March 2019 14:59
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
Mr. Milan Jovičić | 19. March 2019 13:03
» SVJETSKI USPJEH U PREZENTIRANJU SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 17. March 2019 22:24
» TAMNI OBLACI NAD VIŠEGRADOM
Zijad Bećirević | 17. March 2019 22:08
» POŠTENO O ZLU
Said Šteta | 17. March 2019 11:59
» KUDA IDE OVAJ SVIJET
Aziz Hurem | 17. March 2019 11:56
» SAMO ISTINOM DO MIRNOGA SUŽIVOTA
Mr. Milan Jovičić | 17. March 2019 11:35
» MILORAD DODIK, SIN OCA SRSPKE NACIJE DO-BRICE ĆOSIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2019 22:28
» O NARODU I KOPRIVI...
Hazbija Kalač | 13. March 2019 20:22
» DOK INZKO SANJA ČETNICI ORGIJAJU
Džebrail Bajramović | 12. March 2019 15:35
» IZRAELSKI CJENOVNIK
Amir Telibećirović | 07. March 2019 20:12
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
Said Šteta | 04. March 2019 19:46
» IME MANJEG BH. ENTITETA JE OSPORIVO
Džebrail Bajramović | 01. March 2019 20:52
» POKUŠAJ IDEOLOŠKOG PONIŽAVANJA MOSTARA
Amir Telibećirović | 28. February 2019 21:52
Ostali prilozi istog autora:
» DA LI JE ISTINA NAJVEĆI GRIJEH?
26. November 2014 16:36
» OTVORENA SEZONA LOVA
15. May 2014 17:15
» VJEČITI PUTNIK VOZA SMRTI
26. February 2011 23:41
» BUKOVICA KAO OPOMENA
16. January 2011 14:08
» TAJO, KOLIKO SI UBIO USTAŠA?
10. November 2009 21:01
» SVE CRNOGORSKE DIPLOMATE
30. October 2008 12:05
» SVESRPSKI MITING U PODGORICI
14. October 2008 08:41