Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

500 KM ZA ČLANOVE PRIVREMENIH KOMISIJA PSBIH
Autor: Hayat
Objavljeno: 15. February 2010. 22:02:32
Otkad se ne plaća naknada za rad u redovnim komisijama u Parlamentu BiH, parlamentarci vape za novim, privremenim ili Ad hoc komisijama. To su komisije koje se formiraju na određen vremenski period, dobro se plaćaju, a ne postoje sankcije za nerad i izostanak sa sjednica. Njihovi članovi dobijaju po 500 KM mjesečno.
Remzija Kadrić, predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH, naglašava da u Parlamentu vlada veliko interesovanje za ovim komisijama.
"Formiraju se neke istražne, neistražne, ove, one, a sve s ciljem dobijanja naknada,“ ističe gospodin Kadrić.

U ovom trenutku u Parlamentu postoji pet ovakvih komisija, što je manje od redovnog prosjeka. U njima 23 člana i kad svaki od njih naplati svoj rad ili nerad, to mjesečno iznosi 11,5 hiljada maraka. Godišnje će to iznositi najmanje 138 hiljada maraka. A kad smo rekli da za nerad dobijaju po 500 maraka, evo na šta smo mislili. Opet objašnjava Remzija Kadrić:

“Svaki posao koji su dobili u zadaću da završe za mjesec-dva dana, zavisi od složenosti posla. Ti se poslovi oko tih Ad hock komisija otegnu u nedogled. Objašnjenja su razna: te nisu završili, opravdano, neopravdano, imali su nekih problema, nisu dobili dokumentaciju, nisu imali saradnju, niko nije tu pružao opstrukciju, i onda se često ti rokovi produžavaju.”

A nečiju plaću članovi ovih komisija dobit će, iako ne prisustvuju sjednicama i nikada se u njima ne pojave. U vrijeme kada su se plaćale redovne komisije bila je odluka da ukoliko se neko ne pojavi na određenom broju sjednica, naknada za rad u njima se i umanjuje.

Remzija Kadrić, predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH kaže: “Što se tiče Ad hoc komisija, ta odluka nije nikada bila donesena. Mi smo predlagali da se srazmjerno tome donese jedna takva odredba koja nije prošla.”

Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH:
“Svi poslovi vezani za parlament apsolutno se ne bi trebali pojedinačno plaćati, jer naše plate su sasvim dovoljno visoke da kompenziraju sav taj rad.”

Ivo Miro Jović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH:
“Treba vidjeti ta Ad hock povjerenstva, šta oni ustvari rade, koliko rade i kolika im je naknada. Usporedbom uloženog i ostvarenog moglo bi se releventno donijeti zaključak je li neko puno ili malo plaćen.”Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
Ostali prilozi istog autora: