Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Bošnjaci pristali na prosjački položaj
BIVŠI LIDER SDA HARUN HADŽIĆ DEMANTOVAO DA SE VRAĆA U POLITIKU, I KRITIKUJE BIŠE KOLEGE
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 12. October 2009. 11:10:05
Bivši lider Stranke demokratske akcije (SDA) Harun Hadžić kazao je juče da ne postoje šanse da se vrati u političke vode i demantovao navode da je sa bilo kim razgovarao o njegovom eventualnom povratku u politiku.
On je u razgovoru za “Vijesti” rekao da se do sada dovoljno žrtvovao kako bi pomogao svom narodu, ali da je taj narod odbacio njegove ideje.
Predsjednik Demokratske zajednice Bošnjaka-Muslimana Rifat Vesković nedavno je izjavio da je sa Hadžićem pričao o osnivanju široke koalicije, na čijem čelu bi mogao da bude bivši šef SDA.
“Ni sa kim nisam razgovarao o mom povratku u politiku. Rifat Vesković jeste dolazio kod mene, ali radilo se nešto u vezi studija na našem Univerzitetu. Tačno je da sam se interesovao za događanja na političkoj sceni u Crnoj Gori, ali samo informativno, a ne radi mojeg ponovnog angažmana”, objasnio je Hadžić.
Dodao je da bi sada, kako je kazao, bilo nerazumno da se nameće nekome ko je prihvatio drugu politiku i filozofiju života.
“Odabrao sam bavljenje naukom. Ako je to važno, evo uskoro ću, ako Bog da, na Univerzitetu u Novom Pazaru braniti doktorsku disertaciju na temu 'Međunarodno-pravni subjektivitet autohtonih naroda'”.
Hadžić je konstatovao da je Bošnjačka stranka napravila veliku grešku što je ušla u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i ocijenio da je položaj bošnjačkog naroda u Crnoj Gori ponižavajući.
“Treba, doduše, reći da su Bošnjaci, prije svega, sami sebe doveli u taj položaj, jer u zadnjih 15 godina ogromnom većinom na izborima podržavaju DPS, a onda su i ljudi iz Bošnjačke stranke doprinijeli njihovom daljem uspavljivanju i vezanju za vladajuću partiju”, rekao je on.
Hadžić smatra da su Bošnjaci, njihovi zvanični predstavnici u aktuelnoj vlasti, pa “čak i takozvani nezavisni intelektualci”, zapali u totalni apatiju i da nikakvih ambicija nemaju.
Izgubili su, prema njegovim riječima, sposobnost da bilo šta mijenjaju.
“Nemaju ideja. Jedna ugrožena, učmala nezainteresovana sredina. Složili su se sa statusom drugorazrednih građana, viktimizirane, prosjačke svijesti, koji čekaju da im Bog popravi stanje, a da oni ništa ne preduzmu”, rekao je on.
Kazao je da Bošnjačku stranku doživljava kao skup neslobodnih ljudi, koji, “čast izuzecima”, nemaju ideja, znanja i hrabrosti da koncipiraju svoj program.
“Postupaju haotično, od slučaja do slučaja, i pogrešno. U stvari, vidim da narod ništa od njih i ne očekuje. Svojim ulaskom u koaliciju sa vladajućim strankama, abolirali su ih za sve ono što su loše uradile Bošnjacima i svim građanima Crne Gore u posljednjih, već skoro, 20 godina”, naglasio je Hadžić.
On se zahvalio ljudima koji su u medijima izrazili spremnost da mu daju podršku ako bi se vratio u politiku, ocjenjujući da je to, možda, dobar znak.

DPS je ubio kreativnu misao

Hadžić je istakao da aktuelna vlast u Crnoj Gori ima, kako je rekao, nažalost pogodno tle da ostane toliko dugo na sceni.
Prvo je, prema njegovim riječima, ljude svela na socijalne slučajeve, a onda im stavila do znanja da je jedini faktor koji upravlja njihovim egzistencijama.
“Opozicija s druge strane ne uliva nikakvu nadu. Nije pouzdana alternativa. Nema jasnog koncepta, nesložna je i nije prihvaćena čak ni od međunarodnih faktora. DPS, kao gospodar koji jedini može da kazni ili da nagradi, ubio je u ljudima svaku nadu da će doći do promjena. Ubilo je kreativnu misao kod ljudi. Ja to tako vidim. Poneki intelektualac i kad se javi da nešto kaže, on to čini zajedljivo, isfrustrirano, bez nuđenja jasnog izlaza iz situacije. Nema kritične mase za promjene“, ocijenio je on.

D.MIHAJLOVIĆOstali prilozi:
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora: