Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Beč:
INZKO: BiH TREBA USMJERITI U POZITIVNOM PRAVCU
Autor: FoNet
Objavljeno: 31. July 2009. 13:07:39
Građani Bosne i Hercegovine pokazali su fleksibilnost, suočeni sa političkim liderima koji su ih mnogo puta iznevjerili, i međunarodna zajednica mora pokazati istu fleksibilnost te pronaći način da omogući bolje funkcioniranje političkog sistema, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u obraćanju na diplomatskom skupu u Beču.
Obraćajući se Stalnom vijeću OSCE-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da je od preuzimanja dužnosti u martu morao donijeti nekoliko “popravnih mjera”, ali je istaknuo da “puko gašenje požara nije dovoljno”, te da je osnovni zadatak sada “usmjeriti Bosnu i Hercegovinu i njene lidere u pozitivnijem pravcu”.

On je istaknuo da “ovi lideri mogu voditi politiku koja će Bosnu i Hercegovinu odvesti naprijed putem evroatlantskih integracija, a istovremeno osigurati istinske prednosti za građane kao što su veći nivo lične sigurnosti, bolji pristup solidno plaćenim poslovima, bolje javne usluge i smanjenje nivoa korupcije, ukoliko međunarodna zajednica i dalje bude imala zajednički cilj da im pomogne u implementaciji zakonodavnih i institucionalnih aktivnosti koje je definiralo Vijeće za provedbu mira i koje su sadržane u sporazumima postignutim između vlasti BiH i institucija Evropske unije i NATO-a”.

On je naglasio da privremeni neuspjeh u pogledu liberalizacije viznog režima može biti ispravljen ako se tokom narednih mjeseci ispune ključni uslovi, što bi konačno dovelo do liberalizacije viznog režima koju građani tako željno iščekuju.

“Time bi se pokazalo da napredak jeste moguć u Bosni i Hercegovini, i, ako je moguć u pogledu viza, moguć je i u pogledu svega ostalog”, rekao je visoki predstavnik.

U tom kontekstu, “pitanje nije kada bi trebalo zatvoriti OHR. Istinsko pitanje je kada će građani Bosne i Hercegovine početi da uživaju u rezultatima i prednostima jedinstvene politike. Zatvaranje OHR-a neće Bosnu i Hercegovinu učiniti stabilnijom zemljom. OHR će biti zatvoren kada Bosna i Hercegovina bude stabilnija zemlja”, naglasio je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istakao je da “jasan politički program” sada mora biti “jačanje konsenzusa unutar političkog establišmenta o tome kako da učinimo da Dayton funkcionira na održiv način, što će BiH omogućiti da ispuni izazove evroatlantskih integracija”.

On je ipak upozorio da svjetska recesija narušava ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine. “Dok su stranački lideri neodlučni, građani trpe. I upravo zbog ovog je od krajnje važnosti da nastavimo da podsjećamo političke lidere na njihovu odgovornost da osiguraju poboljšanja za građane”.

Naglašavajući kako će to zahtijevati ad hoc odlučivanje i kreativnu politiku, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je uvjerenost da, sarađujući sa ujedinjenom međunarodnom zajednicom, Bosna i Hercegovina može osigurati bolji životni standard dok pokušava doći do konsenzusa o dugoročnom političkom rješenju, “iako ćemo, bez sumnje, morati proći kroz neke interesantne faze kako bismo stigli do tog cilja”, prenio je Press ured OHR/EUSR.Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» TAČI: SRBIJA PRIZNALA KOSOVO
13. September 2010 15:39