Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Kongresmen Russ Carnahan u intervjuu Glasu Amerike:
BiH JE PONOVO NA LISTI PRIORITETA AMERIČKE SPOLJNE POLITIKE
Autor: VOA
Objavljeno: 27. May 2009. 09:05:57
U Predstavničkom domu američkog Kongresa 12. maja usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini kojom se ponovo ističe neophodnost ustavnih reformi u BiH i važnost nastavka partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. O toj rezoluciji, nedavnoj posjeti potpredsjednika SAD Joe Bidena i novom smjeru američke vanjske politike prema Zapadnom Balkanu, za Glas Amerike govorio je kogresmen Russ Carnahan, jedan od kosponzora rezolucije i kopredsjedatelj kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu. Iz razgovora sa gospodinom Carnahanom za ovu priliku izdvojili smo slijedeće:

Da li mislite da se Bosna i Hercegovina vratila na listu prioriteta američke spoljne politike nakon što je, po mišljenjima mnogih analitičara, bila zapostavjena u posljednjih sedam, osam godina?
Carnahan:
Svakako. Kada je državni sekretar, gospođa Clinton, nedavno došla i razgovarala sa članovima našeg komiteta, komiteta za vanjske poslove, ja sam napomenuo koliko se cijenio rad administracije bivšeg predsjednika Clintona u regionu. Tom prilikom smo istakli da sada zaista treba naći novo težište kojim će se stanje u BiH dići na slijedeći nivo. Gospođa Clinton se svakako složila i bila je jako zainteresovana da zajedno sa članovima Kongresa krene upravo u tom pravcu.

Da li je upravo posjeta potpredsjednika SAD Bidena Sarajevu, Beogradu i Prištini, a pogotovu poruka bosanskim političarima odraz novodonesene rezolucije?
Carnahan:
Mislim da zaista postoji konsenzus o važnosti regiona koji je bio zapostavljen u prošloj administraciji usljed naše uloge u Iraku i Afganistanu. Mi sada ulazimo u novu eru vanjske politike sa državnim sekretarom Hillary Clinton, potpredsjednikom Bidenom i predsjednikom Obamom, uključujući i Balkan, kako bi osigurali da i Balkan ima stabilnost i blistavu budućnost. Mi smo mnogo investirali u taj region. To je region bogate kulture i značajnih resursa, ali takđer i region jakih saveznika, i američkih i evropskih. Mislim da je to veoma važna regija i mislim da njeno priklljučenje Evropskoj uniji može Uniju učiniti snažnijom, a novim članicama pomoći da uspiju u svom unutranjem razvoju.

Da li mislite da je u ovom trenutka prijetnja od islamističkih militanata, koji su utočište našli u Bosni i Hercegovini u nekoliko godina poslije rata, sada manja nego ranije?
Carnahan:
Da. Sada ona izgleda minimalna. Mislim da je jedna druga star važna koju potenciramo i ovdje, u našoj zemlji je, osobito kada je Sarajevo u pitanju. To je ta bogata tradicija zajedničkog života pripadnika različitih religija, tradicija koja je uvijek postojala i koja je posljednjih deceniju, dvije izokrenuta sa nekim nacionalistički nastrojenim liderima. Mislim da je za Sjedinjene Države bitno, osobito u odnosima sa muslimanskim svijetom, da surađujemo sa tim umjerenim mulsimanskim liderima i vladama da bi zaista učvrstili te veze.

Na kraju razgvora kongresmen Carnahan je rekao se nada da će u Bosni i Hercegovini predstavljati Sjedinjene Države 11. jula, na ceremoniji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Sprema je, kako je istakao, pružiti punu podršku naporima da se svi odgovorni za zločine počinje u Bosni i Hercegovini tokom rata privedu pravdi. /Džeilana Pećanin-Allison/Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora:
» TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
10. December 2009 15:55
» MLADIĆU MORA BITI SUĐENO
10. July 2009 19:25
» KAKO OSIGURATI BUDUĆNOST BOSNE?
16. January 2009 16:37
» MOĆNIK ILI UTICAJNI SAVJETNIK
16. January 2009 16:27
» NAJVEĆI PROBLEM SPOROST
11. July 2008 05:45