Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Džanin svijet
UMJETNOST, MUZIKA I MANEKENSTVO
Autor: Džana Mujadžić
Objavljeno: 12. December 2008. 13:12:16

Džana Mujadžić
*****
Izložba "Picturing America" u Unesco-u

Smjeli i jako dobro ostvareni kulturni projekt novosvjetskog National Endowement for the Humanites i Udruženja biblioteka, nakon dugo vremenog puta po svim američkim državama, školama i obrazovnim ustanovama, stigao je u parisko sjedište Unesco-a. U velikoj, privlačnoj dvorani Miro, nazvanoj po poznatom španskom slikaru, smješten je značajan i obim materijal: pomno odabrane umjetničke slike, fotografije, skulpture, arhitektonske izrađevine, video i filmski dokumenti, dekoracije, o svim važnijim periodima američke historije. Može se sresti i 16.-ti predsjednik Abraham Lincoln, što pokušava govoriti francuski jezik. Posjetioci su iznenađeni sličnošću jednog njujorškog glumca, sa slavnim političarem, čija je savršena kopija.
Poučni i privlačni događaj, na svečan i dopadljiv način otvorila je ambasadorica stalne američke delegacije u Unesco-u, gospođa Louise Oliver, uz učešće direktora svjetske agencije za Kulturu, nauku i obrazovanje Koichira Matsuure, dr. Brucea Cole i dr. Anne Imelda Radice. Mnoštvu uzvanika su se predstavili jazzmeni iz New Orleansa, kao i izvođači country muzike.

Projekt kojim se obilježava sedmica američke kulture i historije u Unesco-u, ima još jednu osobitost: privukao je borce za ljudska prava iz cijelog svijeta, pa se svaki dan održavaju diskusije i sjednice o ovoj, tako aktuelnoj temi jer je Povelja ljudskih prava, ovih dana u cijelom Parizu, proslavila svoj 60.ti rođendan, na veličanstven način.

Zanimljivo je da se ovakav, slikovit, pristup evociranja historijskih događaja jedne zemlje, jako dopao pa će i evropske škole te obrazovne ustanove, ostvarivati slične djelatnosti, jer ilustracije oduševljavaju kako djecu, tako i odrasle. Inovacija je postigla očekivani uspjeh i više od toga, posto publika direktno učestvuje u događaju. Posebno je zanimljiv obrazovni stand o novim dostignucima u nauci, načinima učenja engleskog jezika, ali i filmovi slavnih reditelja koji obrađuju masovne dolaske pionira sa svih strana Planete, Građanski rat, te osnivanje New Yorka ili Hollywooda.
Ni jedna zajednica nije zaboravljena, tako da su pariški posjetioci kojih je veliki broj, otkrili nezamisliva i neočekivana zanatska djela i dokumente. Naravno, i predivne umjetničke predmete, savršene izrađenosti.


Sabina Ćerimagić pjevačica iz Dubrovnika
*****
Sabina Ćerimagić izdaje album

Salih Junuzović, sve poznatiji producent iz Norveške, omogućio je aktuelni izlazak prvog CD-a dubrovačke pjevačice zabavne muzike, Sabine Ćerimagić, naslovljen "Zora". Nadarena Sabina je i zagrebačka studentica Filozofskog fakulteta, a u rodnom gradu je uz gimnaziju, završila i muzičku školu.
Junuzović je i autor devet melodija, a Sabina Ćerimagić je komponirala i napisala desetu, pod nazivom "Nekom drugom", koju izvodi zajedno sa norveškom zvijezdom lakih nota, popularnim Zokom Schwarzom. Album je snimljen u Oslu, Zagrebu i Dubrovniku, gdje će se organizirati i svečana promocija, za Novu Godinu. Pjesme su sentimentalnog karaktera, upućene mladima jer je pjevačica tek proslavila, 19.ti rođendan. Ona, uskoro kreće na turneju po Skandinaviji a u norveškom glavnom gradu, u januaru snima clip, koji joj je obezbijedila tamošnja, državna televizija.

*****
Enes Muratagić svjetski The Best Model Charm


Enes Muratagić najšarmantniji "The Best Model of the World"
Maneken i ugostitelj iz Siska, 24.godišnji Enes Muratagić, reprezentiro je Hrvatsku na istambulskom finalu planetarnog natjecanja za najboljeg manekena svijeta. Osvojio je privlačnu titulu najšarmantnijeg kandidata, a organizatorica hrvatskog natjecanja, dubrovačka studentica prava, Anamarija Gurdulić, dobila je počasnu lentu za najuspješniju svečanost.
Andrijana Brekalo, također iz Hrvatske, bila je jako zapažena pa je pozvana na slijedeći Paris Fashion Week. Isto kao i njen kolega Muratagić, pa će početkom sljedeće godine nositi na podijima Grada svjetlosti, odjeću najslavnijih kreatora Visoke mode i Prêt-à-porter. Oboje su potpisali i ugovore o snimanju reklama za kozmetičke proizvode, slavnih proizvođaca sto djeluju u Parizu.
Na izboru The Best Model svijeta učestvovalo je 100 zemalja. Sloveniju je predstavljao još jedan maneken iz Regije, privlačni Viktor Hadžić. Pobijedila je djevojka iz Južne Afrike, dok je najbolji muški model Francuz.Ostali prilozi:
» PJESMU JE TEŠKO IZBACITI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 17. April 2019 16:05
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
Eset Muračević | 28. March 2019 18:00
» SRCEM I PJESMOM ZA ŠEJLU JAŠAREVIĆ
Eset Muračević | 22. February 2019 20:51
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
Eset Muračević | 12. February 2019 15:25
» MOJ SAN SE NA NAJBOLJI NAČIN POČEO OSTVARIVATI
Eset Muračević | 26. December 2018 20:47
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
Eset Muračević | 11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Eset Muračević | 28. October 2018 14:26
Ostali prilozi istog autora:
» MAROCCO FASHION WEEK
03. December 2008 07:39
» SARAJEVO, CENTAR ETNOKRATIJE?
06. November 2008 18:48
» TARIK, LEJLA I VANJA
23. October 2008 09:09
» RAZIJA U DUBROVNIKU
03. October 2008 13:52
» VANJA HALILOVIĆ U DRUGOM STANJU?
03. October 2008 13:43
» B. BEŠLIĆ DALMATINSKA MISS
16. September 2008 06:11
» 10. GENERACIJA U SKANDINAVIJI
09. September 2008 10:45
» VALANTINOVE "TEME I VARIJACIJE"
09. September 2008 10:27
» SJENE PROŠLOSTI
04. September 2008 09:49
» BRITANCI HVALE BH. POZORIŠTE
07. August 2008 08:37
» "UNESCO" ZA DJECU SVIJETA
25. June 2008 19:02