Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali su se u srijedu navečer u Bruxellesu...
PIC: BH. ČELNICI IZNIJELI POTPUNO OPREČNE STAVOVE
Autor: Hayat
Objavljeno: 20. November 2008. 15:11:33
Članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali su se u srijedu navečer u Bruxellesu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, premijerima Republike srpske i Federacije BiH Miloradom Dodikom i Nedžadom Brankovićem te liderima šest vladajućih stranaka u BiH.

Sastanak je počeo obraćanjem Špirića, Dodika i Brankovića, koji su iznijeli svoje stavove o tome zašto je umjesto reformi u BiH na sceni nacionalistička retorika, te zašto umjesto konsenzusa o ključnim ciljevima zemlje postoji situacija u kojoj reforme stoje.

Očekuje se da će PIC potvrditi ono što visoki predstavnik Miroslav Lajčak od njih traži, a to je da niko ne dovodi u pitanje odlazak visokog predstavnika iz BiH dok ne budu ispunjeni pet ciljeva i dva uvjeta postavljeni u februaru ove godine.

Visokog predstavnika naslijedit će specijalni predstavnik EU-a, ali o tome kakva će imati ovlaštenja znat će se nakon odluke PIC-a u četvrtak.

Agencije prenose da su bh. politički čelnici u srijedu uvečer na sastanku Vijeća za implementaciju mira iznijeli potpuno suprotna mišljenja o svim ključnim pitanjima vezanim za funkcioniranje i budućnost BiH.

S druge strane, politički direktori PIC-a su pružili punu podršku nedavnom sporazumu iz Odžaka i zatražili od čelnika da ga primijene.

"Vrijeme je da shvatimo kako promjene moraju doći iz BiH. Ako neko očekuje revolucionarne zahvate koji će doći spolja u BiH, to je gubljenje vremena i stvaranje jednog ćorsokaka koji nije dobar ni za koga", izjavio je Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Brine me što smo večeras pokazali različite stavove oko ključnih pitanja", izjavio je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije, izjavio je kako je "činjenica da smo se prikazali u jednom lošem svjetlu, s razlikama koje su bile još veće nego što su u stvarnosti".

"Očito je da će Vijeće za provedbu mira biti još zabrinutije nakon današnjeg sastanka", ocijenio je on, i istakno da "postoje razlike o opstanku OHR-a, ali i da se retorika iz BiH prenijela na današnji sastanak".

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je izjavio kako se "ne smije dozvoliti da ispod dejtonskog kišobrana raste Miloševićev projekt". "Građani koji su glasali za mene vrište ' ne '. To svi treba da znaju", rekao je Silajdžić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da su stavovi poput Silajdžićevih "kontraproduktivni".

"Naši lideri previše ozbiljno shvataju sastanak Vijeća za provedbu mira, odnosno kao mjesto na kojem moraju uvjeravati druge u svoje stavove. To je potpuno kontraproduktivno jer to više niko iz međunarodnih institucija ne želi da čuje", rekao je Ivanić.

On je istaknuo da će se tranzicija koja će dovesti do zatvaranja OHR-a završiti "kada to odluči međunarodna zajednica".

Sastanak Vijeća za provedbu mira se nastavlja u četvrtak sastankom političkih direktora članica ove grupe, a bit će okončan zaključcima i obraćanjem visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.Ostali prilozi:
» SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
B.net | 20. February 2020 21:48
» AKO ZATREBA TU SMO DA BRANIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU!
Eset Muračević | 20. February 2020 14:24
Ostali prilozi istog autora: