Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

OBILJEŽENA PETA GODIŠNJICA OD SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Autor: Onasa
Objavljeno: 20. October 2008. 13:10:52
Povodom obilježavanja pete godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i osnivača i počasnog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića, danas su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, rukovodstvo SDA, članovi i simpatizeri obišli Izetbegovićev mezar na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, položili cvijeće i proučili Fatihu.

Između ostalih, polaganju cvijeća prisustvovali su članovi porodice Izetbegović, premijer Federacije BiH Nedžad Branković i državni, federalni i kantonalni ministri.

"Danas obilježavamo dan kada nas je ostavio čovjek koji je vodio borbu za slobodu. Borbu u kojoj je bilo sasvim jasno ko je agresor, a ko žrtva, ko napada, a ko se brani", kazao je Silajdžić u svom obraćanju ističući da se u posljednje vrijeme vodi intenzivirana kampanja za izjednačavanjem takozvanih strana u BiH.

"To nije ništa novo, jer za vrijeme agresije na ovaj grad stalno smo slušali da ne znamo ko baca granate, ko gine, a ko napada. Rahmetli Alija Izetbegović je stao na čelo pokreta za slobodu i za odbranu BiH. Jedno je sigurno, da nikada nije ni rječju ni djelom ohrabrio bilo kakav potez za koji bi se moglo reći da nije civilizovan", dodao je Silajdžić.

Istakao je da se u posljednje vrijeme pojavljuje niz eksperata koji žele izjednačiti tu borbu za slobodu sa onima koji su napadali sa puškom u ruci.

To izjednačavanje, kako je kazao Silajdžić, ima cilj da oni koji izjednačavaju ne moraju ništa raditi da bi se malo više pravde uvelo u BiH i konačno rješenje u BiH.

"To čineći, ustvari žele da sakriju svoju nemoć pred jednim projektom koji još živi. Da taj projekat živi jasno je iz činjenice da u entitetu Republika Srpska ima osam posto Bošnjaka i Hrvata, tamo gdje ih je bilo 46 posto. Tako se ne prave temelji za dugoročan mir i dugoročnu stabilnost, jer u BiH se zna ko je napadao, a ko se, na čelu sa Izetbegovićem, branio od monstruoznog plana koji je provodio tadašnji režim Slobodana Miloševića u Beogradu", rekao je Silajdžić.

On je istakao je i prvu osobinu Alije Izetbegovića, a to je ljudskost.

"Upravo zbog toga nismo imali i nikada nećemo u BiH imati akte osvete, nismo rušili tuđe spomenike dok su naše rušili, nismo otvarali logore i nismo činili ono što su drugi činili", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić iskazao je zahvalnost za sve ono što je Alija Izetbegović učinio za BiH i njen narod.

Ukratko se osvrnuo na sve ono što je Izetbegović učinio za BiH počev od proglašenja nezavisnosti BiH, borbe za međunarodno priznavanje, odbranu BiH od agresije, zaključenja mira, obnove i izgradnje zemlje, reintegracije...

"Alija Izetbegović uvijek se zalagao za BiH, državu ravnopravnih građana i mi koji slijedimo njegov put borimo se za takvu BiH", rekao je Tihić.

"On je osjećao obavezu i odgovornost za očuvanje naše države. Nekada nismo mogli razumjeti neke poteze, ali sada vidimo da je to bila jedina moguća, realna i ispravna politika i samo takvom politikom možemo ići naprijed, korak po korak, ali uvijek naprijed", rekao je Tihić.

Alija Izetbegović, dugogodišnji predsjednik Predsjedništva BiH i lider i počasni predsjednik SDA, preminuo je 19. oktobra 2003. godine u 14.25 sati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).


  Dossier: Alija Izetbegović 8. august 1925. - 19. oktobar 2003.
» BRANITELJ CIJELE BOSNE I HERCEGOVINE
Željko Milićević | 18.10.2008 07:30
» IZETBEGOVIĆ - LIČNOST EPOHE
Ferid Ferko Šantić | 17.10.2008 07:26
» IZETBEGOVIĆ
| 29.10.2003 00:00

Ostali prilozi:
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora: