Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

IZ DŽANINOG PERA: SVIJET MODE, FILMA, MUZIKE, PISANE RIJEČI...
Autor: Džana Mujadžić
Objavljeno: 13. October 2008. 07:10:47

Džana Mujadžić
Enes Muratagić prvi pratilac Mr Tourism Hrvatske, Beglerbegović Mister Press: Ugostitelj i maneken iz Siska, privlačni 24.godišnjak porijeklom iz BiH, nanovo je u samom vrhu hrvatske ljepote. Malo vremena nakon izbora za drugog pratitelja najljepšeg u Hrvatskoj, koji je postao Riječanin Dino Bubičić, čija je pobjeda zbog preprodaje droga, postala pravi skandal, Enes Muratagić je proglašen prvim pratiteljem Mistera Turizma. Laskava titula najljepšeg, pripala je Toniju Tutaniću, studentu iz Selca sa Brača. Miss Turizma postala je dubrovačka frizerka Antonija Ivanković. Njene pratilje su Antonija Mandić iz Splita i Karlovčanka Sofija Mandić, koje nisu u rodbinskim vezama. Zagrepčanka Melanija Horvat je proglašena za Miss fotogeničnosti dok je Miss Press postala njena sugrađanka, Andrea Klemo. Drugi pratitelj je također

Enes prvi pratilac mr Tourizma Hrvatske
Zagrepčanin, Tin Letinić. Mister fotogeničnosti postao je Osječanin Deni Spisić, a za Mistera Press, izglasan je Filip Beglerbegović iz Zagreba, po ocu iz BiH.
Slavlje ljepote, održano u Trogiru za vrijeme trajanja "after party" u Kornizi, uvećali su i estradni umjetnici Giuliano, Maja Blagdan, Lana Klingor, Ana Rucner i grupa "Feminnem". Nastupili su i Marko Grubnić, Josipa Pavičić i Alen Mačinić.
Natjecanje su vodili Sonja Kovač i Boris Kosmac.

Tarik "Indexima" u Lisinskom: Poznati Zeničanin, što uspješno glumi u Zagrebu odakle se odlično eksportira u svijet, sretni otac malog Armana i suprug dubrovačke ljepotice Lejle Šehović, Tarik Filipović će 20. oktobra u dvorani Lisinski, otpjevati "Srajevsku kišu", pjesmu posvećenu slavnim "Indexima", za koju je nedavno, komponovana i muzika. Glumac ističe da nema pjevačkih ambicija ali će, izuetno interpretirati melodiju, posvećenu njegovoj najdražoj grupi.
Radi velikog zanimanja za "Indexe", na čije nastupe i igranke smo mi, danas 50 godišnjaci i 60 godišnjaci, išli iz navike pa su nam bili sastojni dio postojanja, ponovo će se organizirati koncert "Da sam ja neko".

Tarik
Predviđen je nastup Fadila i Zlatana Redžića, Ranka Rihtmana, Miroslava Šaranovića, Sinana Alimanovića, Pece Petrelja, Vernes Ljustaku.
Očekuje se i učešće Arsena Dedića, Dade Topića, Mladena Vujčića Tife, Akija Rahimovskog, Zorana Predina, Halida Bešlića, Hari Mata Harija, Borisa Novkovića, Branka Đurica-Đure, Saše Lošića Loše, Massima i drugih, poznatih izvođača i muzičara.
Događaj je odličan dokaz kako su uspomene jedino blago, koje nam niko ne može oduzeti.

Milan Kundera komunistički špijun?: Vijest se prenosi Evropom, nerazumljivom brzinom, pa je njen sadržaj zaprepastio mnoge: po tvrđenju časopisa "Respekt", Milan Kundera, autor nezaboravnih romana "Nepodnošljiva lakoća postojanja", "Šala", "Oprostajni valcer", "Život je drugdje", je navodno 1950. godine, podkazao policiji jednog mladića, tada 22. godisnjaka, pa je nesretnik osuđen, isto toliko vremena zatvora! Vijest su, kao istinitu i potvrđenu, prenijeli češka tv CT, kao i državna novinska agencija CTK.
Ovih dana se doznalo kako je slavni književnik otkrio, pa prijavio ondašnjoj tajnoj službi StB-u, Miroslava Dvoračeka koji je djelovao kao zapadni špijun u Čeho-Slovačkoj. Pomenuti časopis se pozvao na izvještaj pod brojem 640, pothranjen u arhivu Ministarstva unutrasnjih poslova, Republike Česke. U njemu piše: "Danas je oko 16 sati, student Milan Kundera, rođen aprila 1929. godine u Brnu, priopćio kako

Kundera
će se jedna studentica večeras sastati s, izvjesnim, Miroslavom Dvoračekom. On je vojni dezerter, a proljetos je tajno posjetio Njemačku". Pilot je osuđen na 22 godine zatvora što je bio, tadašnji ogroman uspjeh njegovih advokata, jer je mladić najprije, bio određen za smrtnu kaznu! Prisilno je radio u rudniku urana, poput većine političkih zatvorenika. Proveo je u zatvoru, 14 dugih godina. Oslobođen je 1963. godine, u vrijeme kada je Kundera objavio prvi roman "Smiješne ljubavi", koji mu je otvorio put ka popularnosti i priznanjima.
Najčudnije je što čuveni pisac, nije poznavao osobu koju je podkazao. Čuo je od studentice, da ima sastanak sa dobro plaćenim "zapadnim špijunom". Navodi potiču od novinara Adama Hradileka, koji je ostvario detaljnu anketu, o 58 godina starom izvještaju! Do podataka je došao slučajno, istražujući arhiv u Institutu totalitarnih režima. Saznao je kako je Dvoracek otišao iz domovine još 1948. godine, pa ga je prilikom boravka u izbjegličkom logoru Muenchen, vrbovla obavještajna služba, pomogavši mu da se vrati kući. Zaposlili su ga kao postara. Aktuelno stanuje u Švedskoj, ima više od 80 godina, a nedavno je preživio - srčani udar!
Milan Kundera, moj bivši susjed, preselio se u Francusku 1975. godine. Potez mu je omogućio svjetsku slavu iako piše na češkom, radeći sa jednim prevodiocem. Netačno je da sam, stvara na francuskom jeziku, kako tvrde neki krivo obavješteni, listovi. Zanimljivo je da piščeva okolica ništa o tome ne zna, njegovi francuskli izdavači, također. Književnik godinama ne daje interviewe, pa se ne može dobiti vijest iz prve ruke. Moraću pokušati saznati bar nešto, kada bude izveo psa u šetnju. Vrijeme je sunčano i toplo, sigurno će se ukazati prilika za to!?

"PRVI SNJEGOVI” ODUŠEVILI FRANCUSKU - Aida osvojila Pariz: Prvi dugometrazni film nadarene sarajevske rediteljice, Aide Begić koja je na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu osvojila Nagradu svjetske kritke, se zahvaljujući pariškoj distibuterskoj kući "Pyramide Films", od ove nedjelje prikazuje u 26 kina, cijelog Hexagone. Kritke u svim najvažnijim novinama, specijaliziranim revijama i časopisima, su više nego pozitivne. Stručnjaci sedme umjetnosti pozdravljaju talenat, nadahnuće i umijeće mlade Sarajke. Preveden kao "Prvi snjegovi" /Premières neiges/, okupio je cjelokupnu filmsku elitu ali i brojne reditelje, glumce i tehničare. Dvorane su stalno pune, iako se svaki dan u Gradu svjetlosti, u kinima održava pet predstava, istog ostvarenja.

Aida Begić: Nagrada "Grand prix" za "Snijeg"
Djelo nije, po staroj galskoj navići sinhronizirano, pa izvorni jezik pridonosi kvalitetu filma.
Stanovnici, bolje rečeno žiteljke Slavnog, malog sela u bosanskim planinama koje ne postoji, za kratko vrijeme su proglašene, simbolom snalaženja i preživljavanja. Domovina starih Gala sa njima slavi pobjedu života, i vjere u njega. Po ovdašnjem mišljenju "Prvi snjegovi" su zaveli gledatelje, svojim pobunjeničkim krikom i revoltom. Djelo je priča o poslijedicama rata a ne o oružanom sukobu, pa je zanimljivije. Međutim, prava poruka izlazi brzo na vidjelo, uvijena u čisto i složeno ruho. Radi se o rekostrukciji svih ličnosti i porušene im domovine. Samo vrijeme mira, koje slijedi rat, je kompliciranije za opstanak. Materijalizam dolazi u prvi plan, zasjenjavajući osnovne i najvažnije elemente postojanja, naučene za vrijeme borbi. Preživjeli se natiču za mjesto na Zemlji, koja se nije prestala okretati, dok su oni bili u neprirodnim okolnostima. Sunce još uvijek sija. Istina, prošlost se ne zaboravlja, budućnost je ne može izbrisati. Živjeti u iluzijama neće nikome pomoći, da nabavi kartu za Evropsku Uniju. Laž će se, kao i dosada, brzo otkriti.
Zanimljivo je da je više od 15 listova objavilo razgovore s Aidom Begić. Francuski internet je prepun njenih fotografija, izjava, spiska nagrada koje je osvojila, od početka trećeg milenija. I tumačenja bh. islama nisu izostala. Gali kao da su se probudili iz medvjeđeg sna, pa se zanimaju za nase tragedije, za cijeg trajanja, njihovi zvanicnici nisu podigli ni mali prst. "Ne treba ratu dodavati -rat", izjavio je predsjednik Mitterrand, pa je cijela nacija, recenicu prihvatila kao antiratni slogan.
Kriticari i filmski stručnjaci, proricu ovom bh. remek-djelu, slavnu, zvjezdanom prašinom posutu budućnost!


Emina Husedžinović
Bh. moda u Ljubljani: Slovenačka prijestolnica, što će uskoro biti kulturni centar Starog kontinenta cijelu godinu, 24. i 25. oktobra ugošćava popularni "Beauty Weekend", što se jako uspješno, ranije održavao u sarajevskom hotelu "Randon Plaza". Organizator manifestacije je ostala "Randon Media", agencija iz Slovenije što aktuelno posvećuje najveću paznju stilistima i modelima iz BiH. Tako će nadarena Emina Husedžinović, pokazati svoje najnovije modele iz zadnje kolekcije.
Mlada žena je naglasila radost i ponos što će i Ljubljančani vidjeti i ocijeniti, njena fashion ostvarenja. Zadovoljna je što su joj iz "Randon Media" na vrijeme objavili njihovu nakanu, pa je polako i detaljno uradila svu odjeću. Emina će pokazati 24 unikata, što čine ovu jednistvenu i poručenu kolekciju.
Manekenke će najprije pokazati 12 haljina i kompleta u crno- bijelim tonovima, dok su ostali skrojeli od santung svile. Paletu boja Duge: crvenih, narandžastih, ljubičastih ili zelenih prelijeva nosiće priznate i poznate manekenke Dalila Softić, Daniella Mijatović, Jelena Čebić, Irena Mišanović, Irina Kulenović i Irna Smaka. Njih je izabrala kreatorica, a dopale su se i slovenčkom organizatoru "Beauty Weekanda", na kome će se birati najumjesnija manekenka.
Pored gošći iz BiH, kreacije će pokazati i domaći majstori savremene mode: Alisa Erin, Jožica Trstenja i Nancy Aljačič.Ostali prilozi:
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
Eset Muračević | 12. February 2019 15:25
» MOJ SAN SE NA NAJBOLJI NAČIN POČEO OSTVARIVATI
Eset Muračević | 26. December 2018 20:47
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
Eset Muračević | 11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Eset Muračević | 28. October 2018 14:26
» PRIČA O GRUPI „SEVKAS DERMAN“
B.net | 22. October 2018 13:58
» NEVJESTA ZASVIRALA NA VLASTITOJ SVADBI
Eset Muračević | 21. October 2018 20:08
» UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA DOBILO NOVE ČLANOVE
Eset Muračević | 14. September 2018 13:14
Ostali prilozi istog autora:
» UMJETNOST, MUZIKA I MANEKENSTVO
12. December 2008 13:53
» MAROCCO FASHION WEEK
03. December 2008 07:39
» SARAJEVO, CENTAR ETNOKRATIJE?
06. November 2008 18:48
» TARIK, LEJLA I VANJA
23. October 2008 09:09
» RAZIJA U DUBROVNIKU
03. October 2008 13:52
» VANJA HALILOVIĆ U DRUGOM STANJU?
03. October 2008 13:43
» B. BEŠLIĆ DALMATINSKA MISS
16. September 2008 06:11
» 10. GENERACIJA U SKANDINAVIJI
09. September 2008 10:45
» VALANTINOVE "TEME I VARIJACIJE"
09. September 2008 10:27
» SJENE PROŠLOSTI
04. September 2008 09:49
» BRITANCI HVALE BH. POZORIŠTE
07. August 2008 08:37
» "UNESCO" ZA DJECU SVIJETA
25. June 2008 19:02