Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Diana i fantomi mosta Alma
SJENE PROŠLOSTI
Autor: Džana Mujadžić
Objavljeno: 04. September 2008. 09:09:36
Džana Mujadžić: U tunelu pod mostom poginula je britanska princeza od Walesa, čuvena Lady Di, prije jedanaest godina. Sve francuske i engleske ankete i istrage, kojih nije bilo malo, potvrdile su da se radi o saobraćajnoj nesreći. Međutim brojni paparazziji, među kojima i jedan Makedonac, tvrde da su bijela kola, vidljiva na svim fotografijama nakon nesreće, namjerni uzrok smrti majke budućeg prijestolonasljednika kraljevstva.
Alma je ime pariskog mosta, smještenog u dijelu grada nazvanom "Zlatni trokut" jer zahvata avenije Champs Elysees, Georges V i Montaigne. U tunelu pod mostom poginula je britanska princeza od Walesa, čuvena Lady Di, prije jedanaest godina. Sve francuske i engleske ankete i istrage, kojih nije bilo malo, potvrdile su da se radi o saobraćajnoj nesreći. Međutim brojni paparazziji, među kojima i jedan Makedonac, tvrde da su bijela kola, vidljiva na svim fotografijama nakon nesreće, namjerni uzrok smrti majke budućeg prijestolonasljednika kraljevstva.
Moćni 'radio pločnik' francuske prijestolnice ih podržava, pa je nakon ljetnjeg predaha još glasniji. Nanovo se govori kako su princeza i njen pratilac Dodi Al Fayed bili smaknuti. Treći program galske državne televizije, kao slučajno, ovih dana prikazuje dokumentarac naslovljen "Fantomi mosta Alma".
Mnoštvo snimaka pokazuje Lady Di u Bosni i Hercegovini ali i u mondenskim ljetovalištima, poput Saint Tropeza. Upotpunjeni su zanimljivom analizom francuskog prijevoda špijunskog romana tendencije Robert Ludlum "Plavi obruč Matalese":
"Ako fantomi i danas posjećuju tunel mosta Alma, to je zbog tajni duboko skrivenih u sjećanju živih, što ne mogu naći put prema svjetlosti. Kao u engleskim, gotskim romanima, lutanja će se okončati kada se otkrije uzrok njihove smrti, i krivci budu kažnjeni".
Jako otmjen način da se, nanovo, upozori na staru teoriju zasjede ili namjerne "sačekuše".

Princeza Diana u posjeti Bosni
Pominjanje Bosne i Hercegovine nije slučajno jer, kako je istako istoričar kraljevske porodice Velike Britanije i Saudijske Arabije profesor Robert Lacey "Opšte je mišljenje visokih krugova da se princeza dobro spotaknula. Jedan dan je bila u rukama ljubavnika na Azurnoj obali a već sutrdan se nalazila u bh provinciji, sa nastradalim od mina"! Sličnog su mišljenja reporter poznatog pariskog dnevnog lista "Le Monde", Annick Cojean i nadriljekarka Simone Simons, što je izvjesno vrijeme bila bliska sa svojom kraljevskom pacijenticom:
"Lady Di je svojim političkim stavovima smetala zvaničnicima, pa prouzročila i mržnju poslovnog svijeta, pošto je htjela objaviti listu značajnih, jako uticajnih pojedinaca koji su se obogatili zahvaljujući prodaji mina i drugog oružja". Zanimljivo je tumačenje princa Sixtea-Henri de Bourbona od Parme: "Radi se o oligarhiji koja je rasprostranila engleske interese, isto kao i financijskim te trgovinskim okvirima te su se oni lako pomiješali sa državnim. Bretonski svjedok se također izjasnio pred kamerama, posebno što je taj Jean de Tangeuedac veliki poznavalac mreže preprodaje oružja. Ne spominje Spencerove niti Windsore, nego Mohameda Abdela Moneima Fayeda, nazvanog Al Fayed. Ovaj "Lažni faraon" koji je, davno, podario BiH silne novce i pomoć, posjeduje velike, lične probleme društvenog priznanja i položaja. Daje milione različitim preduzećima a posjeduje i Fulham Football Club. Ujedno je i glavni sponzor konjskog natjecanja Windsora za koje mu kraljica Elisabeth II zahvaljuje na pola usana, dok mu britanska vlada, jednostavno, ne da nacionalnost. Veliki dio najznačajnijeg poslovnog svijeta odbija njegovu "zlatnu kašiku", odnosno neumjerene i česte pozive na večere.

Stvarnost kao fikcija

Kada je prouzročio pad vlade, optužujući jednog ministra da je uzeo mito, već veliki broj neprijatelja se još uvećao. Samo Al Fayed, svjestan da ga ne podnose, nije postao diskretniji. Naprotiv.
Od vlastite rastave, neprestano je pozivao welešku princezu, dugo bez bilo kakvog uspjeha. Avanture Lady Di sa Pakistancem, dr Hasnatom Khanom, potom Guluom Laveni, honkongskim elektronskim magnatom ili jednim sikhom iz Pendjaba, su ga zanimale i činile ustrajnim. Najzad poziv u Saint Tropez, sa sinovima, je prihvaćen. Nekoliko dana kasnije njegov sin Dodi je, iznenada, ostavio kalifornijsku manekenku Kelly Fisher. Od tada se po "Zlatnom trokutu", gdje se nalazi i Press Club Francuske, čija je članica autorica ovih redova, stalno čuju glasine kako je postojala nagrada za Al Fayedovu glavu. Izgleda da je u arapskom svijetu efikasna poslovica "Kada se ne može smaknuti otac, ubija se sin"! Međutim, u Ujedinjenom Kraljevstvu se kaže: "Desi se da se ubiju dvije ptice istim kamenom", dok ni Francuzi nisu daleko s izrekom "Jednim kamenom, dva udarca"!
Pričalo se da su po srijedi i telefonska prisluškivanja, čak i krvne infuzije izvjesnog poslovnog čovjeka iz Monaca, koji je prema nagađanjima radio za sultana iz Bruneija, što se izgubivši samokontrolu požalio placuci: "Nikada ne bih povjerovao da će oni to učiniti"! Zajedno sa suprugom, pronađen je sa metkom u glavi, dva dana kasnije. Policija je objavila dvostruko samoubistvo. Događaj je, odmah, podsjetio na neobjašnjenu saobraćajnu nesreću princeze Grace i ubistvo sudije Borrela. Podvlači se da zavjera obuhvata vrhove svjetskih financija, industriju nafte, različite vlade, tajne službe, čak i umiješanost Philipa od Edimburga! U tom paranoičnom ugođaju, izjava bivšeg agenta MI-5 posjeduje odmarajuću notu: "Treba biti oprezan sa britanskom tajnom službom; laž im je svakodnevna praksa". Djeluje kao replika iz tv serije BBC-ja, naslovljena "MI-52".Ostali prilozi:
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
Eset Muračević | 12. February 2019 15:25
» MOJ SAN SE NA NAJBOLJI NAČIN POČEO OSTVARIVATI
Eset Muračević | 26. December 2018 20:47
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
Eset Muračević | 11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Eset Muračević | 28. October 2018 14:26
» PRIČA O GRUPI „SEVKAS DERMAN“
B.net | 22. October 2018 13:58
» NEVJESTA ZASVIRALA NA VLASTITOJ SVADBI
Eset Muračević | 21. October 2018 20:08
» UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA DOBILO NOVE ČLANOVE
Eset Muračević | 14. September 2018 13:14
Ostali prilozi istog autora:
» UMJETNOST, MUZIKA I MANEKENSTVO
12. December 2008 13:53
» MAROCCO FASHION WEEK
03. December 2008 07:39
» SARAJEVO, CENTAR ETNOKRATIJE?
06. November 2008 18:48
» TARIK, LEJLA I VANJA
23. October 2008 09:09
» RAZIJA U DUBROVNIKU
03. October 2008 13:52
» VANJA HALILOVIĆ U DRUGOM STANJU?
03. October 2008 13:43
» B. BEŠLIĆ DALMATINSKA MISS
16. September 2008 06:11
» 10. GENERACIJA U SKANDINAVIJI
09. September 2008 10:45
» VALANTINOVE "TEME I VARIJACIJE"
09. September 2008 10:27
» BRITANCI HVALE BH. POZORIŠTE
07. August 2008 08:37
» "UNESCO" ZA DJECU SVIJETA
25. June 2008 19:02