Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

U povodu presude Višeg suda u Podgorici koji je proglasio krivim grupu Albanaca koji su uhapšeni u akciji „Orlov let“
MR. ZEKOVIĆ: CRNA GORA NASTAVLJA DA KRŠI EVROPSKU KONVENCIJU ZA LJUDSKA PRAVA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. August 2008. 08:08:26
Mr. Zeković: „Za gotovo dvije godine nije učinjeno gotovo ništa u pogledu istrage za torturu na koju su ukazali nekoliko osuđenih i desetine građana uključujući i istraživače kršenja ljudskih prava i nevladine organizacije. Time država Crna Gora nastavlja da krši član 3. Evropske konvencije za ljudska prava koji zahtijeva hitnu i djelotvornu istragu svake prijave torture“.
Viši sud u Podgorici proglasio je krivim grupu Albanaca koji su uhapšeni u akciji „Orlov let“ MUP-a CG za udruživanje radi protivustavne djelatnosti u Crnoj Gori.

U presudi se kaže da su proglašeni krivim za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore. Sud je dvanaest Albanaca osudio na ukupnu kaznu od 49 godina zatvora zbog toga što su od 2004. godine do septembra 2006. godine pripremali oružanu pobunu sa ciljem stvarnja posebne oblasti, pretežno naseljene Albancima.

Viši sud u Podgorici je, međutim, ukinuo pritvor desetorici od 12 osuđenih Albanaca, ali im je utvrdio mjere nadzora i zabranu napuštanja Crne Gore i oduzimanje putnih isprava.

Ostaloj dvojici osuđenih za protivustavno djelovanje određen je, odnosno produžen pritvor.

Preostala petorica Albanaca, koji su obuhvaćeni optužnicom, a branili su se sa slobode, proglašni su krivim za nedozovljeno posjedovanje oružja i eksplozivnog materijala.

Po pitanju hapšenja, sudskog procesa i presude za naš medij je komentirao mr. Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori:

„Presuda, iako još uvijek nije pravosnažna, predstavlja ozbiljan doprinos nastavku gubljenja povjerenja javnosti u vladavinu prava u Crnoj Gori i jedino je u funkciji opravdavanja, po svaku cijenu, izvedene policijske operacije „Orlov let“, daljeg ignorisanja torture i zadržavanja na postojećim funkcijama čelnih ljudi policije i specijalnog tužilaštva, rekao je mr. Zeković.

On posebno ističe: „Za gotovo dvije godine nije učinjeno gotovo ništa u pogledu istrage za torturu na koju su ukazali nekoliko osuđenih i desetine građana uključujući i istraživače kršenja ljudskih prava i nevladine organizacije. Time država Crna Gora nastavlja da krši član 3. Evropske konvencije za ljudska prava koji zahtijeva hitnu i djelotvornu istragu svake prijave torture“.

Zeković je također rekao, da je „presuda trenutno utemeljena na nezakonito pribavljenim dokazima i izjavama iznuđenim u policiji i sudu, uz najstrašnije zlostavljanje i nečovječno postupanje“.

Zeković isto tako naglašava da je „Važno podsjetiti da osuđanima, tokom istrage, nije obezbijeđeno pravo da govore na svom maternjem jeziku a ključni dokazi, za koje se opredijelio sud, pribavljeni su bez svjedoka što jasno ukazuje da se isti mogu tretirati podmetnutim što su osuđeni opravdano i tvrdili“ – ističe mr Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori.

Tekst u nastavku je objavljen 6. augusta 2008. u listu Vijesti
Siništajev dnevnik ključni dokaz

ORLOV LET: OPTUŽENI ZA TERORIZAM OSUĐENI NA SKORO 50 GODINA

Podgorica – Viši sud u Podgorici osudio je juče dvanaestoricu okrivljenih za udruživanje i pripremanje terorističkih akcija u Crnoj Gori na 47 godina i sedam mjeseci zatvora. Petorica optuženih za nedozvoljeno držanje oružja osuđeni su ukupno na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Presudu je juče izreklo krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Ivica Stanković.
Doda Z. Ljucaj (57), državljanin SAD, za krivična djela udruživanje i pripremanje terorizma osuđen je na jedinstvenu kaznu od šest i po godina, Đon N. Dedvukaj (33) i Viktor P. Siništaj (44) po pet, Anton P. Siništaj (49) na šest, Zef K. Beriša (47) i Sokolj Lj. Ivanaj (54), državljanin SAD dobili su po četiri, a Đorđe Lj. Ivanović (44) i Viktor Lj. Drešević (39) po dvije godine i pet mjeseci zatvora. Đon Đ. Ljucović (36), koji se nalazi u bjekstvu, osuđen je na tri godine i tri mjeseca zatvora, dok su Pjetar M. Dedvukaj (40), te državljani SAD Rok Đ. Dedvukaj (49) i Kolja T. Dedvukaj (60) na po tri godine zatvora.
Sud je nakon presude produžio pritvor Dodi Ljucaju, a odredio pritvor Đonu Ljucoviću, koji je u bjekstvu. Ostalim optuženim ukinut je pritvor i braniće se sa slobode.
U obrazloženju presude sudija Stanković je kazao da je sud zaključio da su optuženi izvršili krivična djela na osnovu dnevnika Antona Siništaja, njegovog iskaza iz pretkrivičnog postupka, na osnovu izvještaja o prelasku državne granice i pronalasku oružja. Anton Siništaj je na suđenju tvrdio da je taj dnevnik književno djelo.
- Nijesu prihvaćeni navodi optužnice prema kojima je riječ o organizovanom kriminalu, jer su u izmijenjenoj optužnici izostavljeni navodi da su krivično djelo izvršili radi sticanja dobiti i moći, što je uslov za postojanje krivičnog djela organizovani kriminal. Optuženi su bili svjesni svojih radnji i htjeli su njeno izvršenje, a postojala je i svijest kod okrivljenih da djeluju kao saizvršioci. Okrivljenom Dodi Ljucaju je produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer je uhapšen u Austriji – kazao je sudija Stanković u obrazloženju presude. Kada je pročitao kolike su zatvorske kazne, među rodbinom okrivljenih koja je juče u prepunoj sudnici slušala izricanje presude, nastalo je komešanje. Međutim, kada je sudija napustio sudnicu, a rodbina shvatila da je optuženima ukinut pritvor, čuo se jak aplauza. Najviše su se obradovale supruge okrivljenih, koje će moći da zagrle svoje muževe nakon skoro dvogodišnjeg boravka u zatvoru.
- U Skadru su se 4. septembra 2006. godine okrivljeni Doda Ljucaj, Anton i Viktor Siništaj, Sokolj Ivanaj, Zef Beriša, te Pjetar, Rok i Kolja Dedvukaj i pripadnici OVK Maljići Malići Vaselj, Đeljaj Miraš i Ardijan dogovorili da na dan parlamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori zakazanih za 10. septembar 2006. godine, izvrše terorističke i oružane akcije na području Malesije, tako što će veća grupa pripadnika tzv. OVK zajedno sa Ljucaj Dodom, ilegalno ući u Crnu Goru „da rade svoj posao“. Na graničnom pojasu planirano je da ih čekaju Anton Siništaj, Ivanaj, Ljucović i Đorđe Ivanović. Oni su trebali da im pruže podršku i pomoć korišćenjem oružja i ekploziva, koje su prethodno nabavili i držali sakrivene i tako započnu “narodni rat za nacionalno ujedinjenje” u cilju – stvaranja teritorijalne regije naseljene albanskim stanovništvom u okviru Crne Gore, sa posebnim statusom suprotnim Ustavnom uređenju Crne Gore – jedno je od ključnih tačaka optužnice koje je sud prihvatio.
Đon M. Dedvuković (61) je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija osuđen na tri mjeseca zatvora, Marko F. Ivanović (55) na sedam, dok su Nikola K. Ljekočević (27), Vaso N. Koljčević (41) i Maljota Z. Bojović (39) osuđen po šest mjeseci zatvora. Oni su se branili sa slobode i njima nijesu oduzeti pasoši.
- U presudi se navodi i da su od sredine 2004. do 9. septembra 2006. godine na području Podgorice, Albanije, Kosova i SAD, Đon Dedvukaj, Anton i Viktor Siništaj, Doda Ljucaj, Ivanaj, Beriša, Ivanović, Ljucović, Drešević, te Pjetar, Rok i Kolja Dedvukaj, osnovali terorističko udruženje zbog stvaranja regije naseljene albanskim stanovništvom u Crnoj Gori. Oni su se na području šire Podgorice, Kosova, Albanije i SAD, sastajali sa pripadnicima takozvane OVK (Huskaj Astrit, Ndrecaj Fadilj, zvani Mađup, Malići Vaselj, Đeljaj Miraš, Špiro Butka, Adrijan Bujari) i još nekoliko nepoznatih osoba, stvorili udruženje sa namjerom ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.
- Vaselj Dedvukaj i Doda Ljucaj, američki državljani albanskog porijekla, predstavnici jednog albanskog udruženja u Detroitu, koje je pružalo finansijsku podršku tzv. OVK, preko okrivljenog Đona Dedvukaja iz Tuzi, na sastancima i susretima, predstavili su okrivljenom Antonu Siništaju i njegovom bratu Viktoru potrebu stvaranja udruženja iz redova Albanaca. Udruženje je trebalo da ostvari cilj terorističkim akcijama, upotrebom oružja i eksploziva, uz nasilno zauzimanje objekata karaula, stanica policije, mostova, objekata distribucije, kao i zarobljavanja policije i zastrašivanje nealbanskog stanovništva na području Malesije. Kako piše u presudi, nealbansko stanovništvo bi napustilo svoje domove i tako izazvalo rat. U presudi piše da je Anton Siništaj prihvatio inicijativu i pristupio stvaranju udruženja, vodeći o tome dnevnik, dok je svog brata Viktora odredio za intelektualnog vođu udruženja, što je ovaj prihvatio. U presudi piše da su pridobili za svoje ciljeve okrivljene Ivanaja, Roka i Kolju Dedvukaja, američke državljane albanskog porijekla, dok su sa područja Tuzi pridobili Berišu, Ljucovića, Đorđa Ivanovića, Pjetra Dedvukaja i Viktora Dreševića. Pojedine pripadnike OVK-a su dovodili da razgledaju strateške pozicije na terenu i mete napada, a planiralii su zbrinjavanje njihovih porodica u ratnim uslovima i njihovo izmještanje sa ugroženog područja. Oni su u drugoj polovini 2005. godine više puta dogovarali o nabavci i dopremanju oružja sa Kosova. Vaselj Dedvukaj je sa Kosova donio vojne uniforme i predao ih braći Siništaj. Prvog decembra 2005. godine, u Skadru su se Anton Siništaj, Đon i Pjetar Dedvukaj, Viktor Drešević i Doda Ljucaj, te pripadnici OVK-a dogovorili o finansijskoj pomoći. Ljucaj je tada kazao da je on sekretar fondacije Malesije u Detroitu i da se prikuplja novac za rat, te prebacivanje i unošenje oružja sa Kosova u Crnu Goru. U februaru i martu 2006. godine u Tuzima, okrivljeni su se dogovarali oko nabavke i prebacivanja oružja u Crnu Goru, te o načinu ratovanja. U Tirani 30. marta 2006. okrivljeni Anton i Viktor Siništaj, te Đon, Pjetar i Rok Dedvukaj, pripadnici OVK-a Špiro Butka i još nekoliko Albanaca, razrađivali su ratnu i političku strategiju. U Tuzima su 1. septembra 2006. godine, Anton i Viktor Siništaj, pozvali Kolju, Roka i Pjetra Dedvukaja, da zajedmo idu u Skadar 4. septembra 2006. na sastanak sa Dodom Ljucaj i Kosovarima.

Advokat Gogić: Imaćemo novo suđenje

Advokati okrivljenih nisu juče željeli da komentarišu presudu, navodeći da će uložiti žalbu u kojoj će detaljnije dati stav. Jedino je advokat Loro Markić, branilac okrivljenog Dode Ljucaja, kazao je da je nezadovoljan presudom.
- Nezadovoljan sam presudom i uložiću žalbu, a uložiću i žalbu na rješenje o produženju pritvora Dodu Ljucaja. Njemu je sud kao otežavajuće uzeo što je uhapšen u Austriji. Smatram da je povreda zakona ove države što je sud prihvatio dnevnik Antona Siništaja – kratko je kazao Markić. Drugi Ljucajev branilac, advokat Milorad Gogić ubijeđen je da nije dokazano da su pripremali terorističke akcije, već da je ovo kompromisna presuda. On je kazao da će se žaliti na odluku o produženju pritvora za Ljucaj Dodu.
- On nije bio u bjekstvu, jer je imao slobodno kretanje, zato što je državljanin SAD. Ništa nije dokazano i ništa nije utvrđeno, sve je gola i puka improvizacija suda, zato što je sud slijepo pratio optužnicu. Taj famozni dnevnik je presudio, a ništa nije provjereno, kao ni njegova sadržina. Mislim da je ova presuda neodrživa i da ćemo imati ponovno suđenje – kazao je Gogić. On smatra da je produžavanje pritvora Dodu Ljucaju pokriće za nezakonito i nelegalnu ekstradiciju iz Austrije u Crnu Goru.
- Za izručenje Dode Ljucaja u Crnu Goru nije postojala odluka ministra pravde Austrije, nije poštovano njegovo pravo žalbe Ustavnom sudu Austrije i nije poštovano njegovo pravo na žalbu sudu u Strazburu, a sve ovo u skladu sa austrijskim Ustavom. Tokom suđenja, tražio sam da se pribave ekstradicioni spisi iz Austrije, tužilac se protivio mom predlogu, ali je sud odbio taj predlog. A zašto ako je sve bilo po zakonu – pita se Gogić.

Oduzeti pasoši

Sud je izrekao mjeru nadzora i privremeno oduzeo pasoše Đonu Dedvukaju, Antonu i Viktoru Siništaju, Zefu Beriši, Sokolj Ivanaju, kojem je izdat u SAD, Đorđu Ivanoviću, Viktoru Dreševiću, Pjetru Dedvukaju, te Roku i Kolji Dedvukaju, koji imaju američke pasoše. Sud im je zabranio da napuštaju mjesto boravišta, i odredio im da borave na teritoriji Podgorice, a da se ne smiju udaljavati van teritorije Crne Gore. Ukoliko prekrše mjeru nadzora, sud može da im odredi pritvor.

Veliko interesovanje medija

Izricanje presude izazvalo je veliku pažnju novinara domaćih i stranih izvještača. Kamerama nije bio dozvoljen ulazak u sudnicu, ali jeste fotoreporterima, koji su snimke napravili nekoliko minuta prije nego je presuda izrečena.
Od domaćih novinara u sudnici su bili iz dnevnog lista „Vijesti“ kao i istoimene televizije, „Dana“, „Pobjede“, „Republike“, “Antene M“, „Pro TV“, TV „Boina“, radija „Slobodna Evrope“ i „Dojče vele“, „Asošijeted presa“, TV CG i Bete. Izricanje presude je pratio Vaselj Siništaj, poslanik Albanske alternative u crnogorskoj Skupštini i Nikola Camaj, predsjednik Demokratskog saveza za Malesiju. Predstavnik Amabasade SAD u Podgorici i OSCE-a, pratili su svaki glavni pretres, počev od 14. maja, kao i jučerašnje izricanje presude.

Osmijesi i pozdravi

Kada su sprovodnici Istražnog zatvora iz Spuža, nešto prije 11 časova uveli 11 okrivljenih u sudnicu, njihova rodbina u sudnici odmah je ustala na noge. Optuženi su bili veoma raspoloženi, smijali su se, te rukama pozdravljali rodbinu, koja im je otpozdravljala. Čulo se da su neki od optuženih razmijenili po nekoliko riječi sa rodbinom na albanskom jeziku. Izdvojio se glas Antona Siništaja, koji se blago okrenuo prema publici. Ovakav način ulaska okrivljenih u sudnicu i pozdravljanja sa rodbinom, isti je od početka suđenja 14. maja, pa sve do juče, a to nije zabilježeno ni na jednom od suđenja u Višem sudu u Podgorici.

Gubitak povjerenja u vladavinu prava

Podgorica (MINA) – Predstavnici albanskih političkih partija kritikovali su danas osuđujuću presudu grupi Albanaca uhapšenih u akciji „Orlov let“.
Predsjednik Albanske alternative Vaselj Siništaj ocijenio je da ta presuda nije korektna. On je rekao da se "nigdje u svijetu ne podiže optužnica za terorizam ukoliko u pretkrivičnom postupku nema obezbijeđenih makar 90 odsto dokaza, a da u ovom slučaju nije bilo ni 10 odsto dokaza".
Lider Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša smatra da je oslobađajuća presuda bila najbolje rješenje. On je naveo da halucinacioni dnevnik jednog od optuženih ne odražava raspoloženje Albanaca.
Pokret za promjene uvjeren je da presuda izrečena grupi Albanaca u procesu “Orlov let” ne predstavlja završetak tog procesa i da će u žalbenom postupku on biti nastavljen.
- Pokazuje se da je u Crnoj Gori opasnije pisati dnevnik nego imati 200 kilograma heroina. Tu količinu lako je, sa crnogorskim pravosuđem, pretvoriti u 200 grama, a dnevnički zapisi bivaju upotrijebljeni kao dokaz o krivici autora - kazao je portparol PzP-a Koča Pavlović.
Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković ocijenio je da osuđujuća presuda grupi Albanaca uhapšenih u akciji “Orlov let” predstavlja doprinos nastavku gubljenja povjerenja javnosti u vladavinu prava u Crnoj Gori. (K.RADEVIĆ)Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38